Φοίβη Σνέτσινγκερ- Phoebe Snetsinger

(9 Ιουνίου 1931 – 23 Νοεμβρίου 1999)

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Η  Φοίβη Σνέτσινγκερ (Phoebe Snetsinger, πατρικό επώνυμο  Burnett) ήταν μια αμερικανίδα διάσημη ορνιθολόγος με ρεκόρ καταγεγραμμένο στο βιβλίο Guinness, η οποία έγινε γνωστή καθότι κατάφερε να παρατηρήσει περισσότερα από 8.398 είδη πουλιών έως τη στιγμή του θανάτου της, περισσότερα από κάθε άλλον στον κόσμο.

Για να απολαύσεις τα πουλιά δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να τα δεις ή να τα ακούσεις. Εντούτοις, οι πιο πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι η απόλαυση αυξάνεται με λίγη γνώση. Τί είδη είναι; Πώς ζουν στη φύση;

Η Παρατήρηση Πουλιών (Birdwatching) είναι γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με αυτή. Η γνωριμία με τους υπόλοιπους «συγκάτοικους» του πλανήτη απαιτεί συχνά συναρπαστικές αναζητήσεις σε νέα μέρη, όπου νέες εμπειρίες και εικόνες αποκαλύπτονται σε ένα συνδυασμό διασκέδασης και γνώσης. Τα πουλιά, όσο καμία άλλη κατηγορία οργανισμών, προσφέρονται ιδιαίτερα γι’ αυτό τον σκοπό μια και πετούν και έτσι γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά.

 Στα απομνημονεύματά της, Birding on Borrowed Time, καταγράφει αυτό το επίτευγμα. Ταξίδεψε τον κόσμο πολλές φορές για να βρει πουλιά στους τόπους διαμονής τους.

Κόρη του μεγιστάνα της διαφήμισης Leo Burnett, κληρονόμησε μία μικρή περιουσία, η οποία της έδωσε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί σημαντικό αριθμό ταξιδιών για να κάνει πράξη το όνειρότης της.

Η Σνέτσινγκερ υπήρξε μαθήτρια σε ένα μικρό δημοτικό σχολείο στη λίμνη της Ζυρίχης, με μόλις δύο ακόμα συμμαθητές. Στα 11 γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, ο οποίος ήταν 13 ετών στο 4-Η club. Σπούδασε στο κολέγιο Swarthmore από όπου αποφοίτησε με κύρια ειδίκευση τη Γερμανική γλώσσα.

Μόλις ο άντρας της ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Κορέα, αποφάσισαν και οι δύο να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στη γερμανική λογοτεχνία

Το ενδιαφέρον της Σνέτσινγκερ για την παρατήρηση των πτηνών, κεντρίστηκε όταν έτυχε να δει ένα ωδικό πτηνό (Blackburnian) το 1965. Όταν το 1981 μόλις πριν από τα 50α γενέθλιά της, ο γιατρός διέγνωσε ότι έπασχε από μελάνωμα, η βαριεστημένη  και καταπιεσμένη σύζυγος και νοικοκυρά μετέτρεψε το χόμπι της παρακολούθησης πουλιών, σε σταθερό ενδιαφέρον.

 Αντί να μείνει για να αναρρώσει στο σπίτι ταξίδεψε στην Αλάσκα, όπου άρχισε συστηματικά να παρατηρεί και να καταγράφει πουλιά.  Όταν επέστρεψε στο σπίτι της διαπίστωσε ότι ο καρκίνος βρισκόταν σε ύφεση. Από τότε αποφάσισε να ταξιδεύει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, πολλές φορές κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές και πολιτικές συνθήκες προκειμένου να προσφέρει στον εαυτό της ποιότητα ζωής και περισσότερο χρόνο.

Ως ερασιτέχνης ορνιθολόγος, η Σνέτσινγκερ συγκέντωσε μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων για το συγκεκριμένο τομέα, ιδίως σε ότι αφορά τα υποείδη και τα διακριτικά τους, πολλά από τα οποία αναταξινομήθηκαν χάρη στη Σνέτσινγκερ, ως κύρια είδη πτηνών.

Πέθανε το 1999 όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε, και η ίδια σκοτώθηκε ακαριαία στη Μαδαγασκάρη σχεδόν 18 χρόνια μετά τη διάγνωση. Η Σνέτσινγκερ, είχε καταφέρει να επιζήσει για δύο ολόκληρες δεκαετίες ως ασθενής με καρκίνο τελικού σταδίου. Το τελευταίο πουλί που παρατηρούσε πριν από το ατύχημα ήταν το vanga με κόκκινο-ώμο, ένα είδος που είχε περιγραφεί ως νέο για την επιστήμη μόλις δύο χρόνια πριν, το 1997.

Η Αμερικανική Κυνηγετική Ομοσπονδία (ΑΒΑ) χαρακτήρισε το έργο της Φοίβης Σνέτσινγκερ κάτι περισσότερο από μία ταξιδιωτική αφήγηση. Το ονόμασε ως έργο με βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, καθώς αναφέρει λεπτομερώς με ποιο τρόπο η εμμονή της Σνέτσινγκερ για τα πουλιά έγινε ένας τρόπος να αντιμετωπίσει την ανίατη ασθένεια της.

Στις 09/06/2016 η Google τιμά την επέτειο γέννησής της Phoebe Snetsinger με doodle για το ρεκόρ παρατήρησης πουλιών

Πηγή: en.wikipedia.org, news.gr