Αποχαιρετισμός στην Άννα Μαρία Στεφάν

Η Άννα Μαρία Στεφάν, σε κινητοποίηση ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της νεολαίας, μπροστά στο στρατολογικό γραφείο του Ρουφ, με το Μωβ και άλλες οργανώσεις. Πέμπτη από δεξιά, πίσω, με το ωραίο καπέλο που πάντα φορούσε.

Με μεγάλη θλίψη αναπαράγουμε την είδηση του θανάτου της Άννας Μαρίας Στεφάν, συνεργάτιδας και καλής φίλης του Μωβ, και καλούμε με τη σειρά μας στην κηδεία της που θα γίνει την Παρασκευή 15 Ιουνίου. Η ανακοίνωση και το βιογραφικό που την ακολουθεί, είναι από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, του οποίου ήταν δραστήριο μέλος από το 2006. Τα συλλυπητήρια του Μωβ ιδιαίτερα στη Νίκη Ρουμπάνη, με την οποία είχαν την στενή αγωνιστική και φιλική σχέση. Σίσσυ Βωβού.

Σήμερα αποχαιρετούμε μια μεγάλη αγωνίστρια που ήταν υπεύθυνη στον ξενώνα μας για τα θύματα σκλαβιάς, που έχει αγκαλιάσει με την αγάπη της ξαναδίνοντας την ελπίδα εκατοντάδες γυναίκες, που σκόρπιζε φως με την αγωνιστικότητα και την μαχητικότητά της, χωρίς να φοβάται και χωρίς να διστάζει, στον αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σαν χρέος προς αυτήν παραθέτω το βιογραφικό της, καλό σου ταξίδι Άννα Μαρία μας. Θα την αποχαιρετήσουμε την Παρασκευή στο κοιμητήριο Ζωγράφου, 1.30μμ, στον Άγιο Νικόλαο.

Άννα Μαρία Στεφάν:

Σπουδές: Απόφοιτος Θεατρολογίας- Κινηματογράφου, Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, Μαστερ, 1974, αναγνώριση από ΔΙΚΑΤΣΑ το 1980.
Γλώσσες: Ελληνικά Ρουμάνικα, Ιταλικά, Αγγλικά και Γαλλικά.
Εργάστηκε σε τομείς των μέσων ενημέρωσης στην Ρουμανία, ως συνεργάτης παραγωγής σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση, ως το 1980 που ήρθε στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα εργάστηκε ως Σύμβουλος Εκδόσεων από το 1980 ως το 2006, σε πολλούς εκδοτικούς οίκους.(Λιβάνης, Κέδρος, κ.α.)
Παράλληλα ζωγράφιζε εξώφυλλα βιβλίων και έκανε επιμέλεια καλλιτεχνικής παρουσίασης εκδόσεων.

Στέλεχος του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης από το 2006, στον τομέα στήριξης κακοποιημένων ατόμων, γυναικών και ανηλίκων.
Στο ΕΔΓΕ η Άννα Μαρία βρήκε τον τρόπο να συνδιάσει την καλλιτεχνική της παιδεία με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ανέπτυξε επιμορφωτικά προγράμματα για την στήριξη των υποστηριζομένων θυμάτων αλλά και για επιμόρφωση εκπαιδευτικών σχετικά με την θεραπευτική χρησιμότητα της τέχνης.

Υπήρξε για τέσσερα χρόνια 2007-2010, υπεύθυνη της φιλοξενίας και της κοινωνικής στήριξης κακοποιημένων γυναικών.

Η ευθύνη της ξεκινούσε από την παραλαβή του περιστατικού από την αστυνομία, τη γραμμή ΣΟΣ ή άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και σε συνεργασία με τους γιατρούς, ψυχολόγους κι εθελόντριες πλαισίωνε την ιατρική φροντίδα, την ψυχολογική στήριξη, τη διερμηνεία και κοινωνική διαμεσολάβηση, είτε η ίδια, είτε με άλλη διερμηνέα, αναλόγως την προέλευση του θύματος, και τέλος φρόντιζε την επικοινωνία με υπηρεσίες για την απόκτηση των αναγκαίων εγγράφων και πιστοποιητικών για παραμονή του θύματος σε ξενώνα- του ΕΔΓΕ, του ΕΚΚΑ ή άλλου ξενώνα.

Συνόδευε τις γυναίκες στα νοσοκομεία και στα διάφορα γραφεία ανακριτών και όταν χρειαζόταν, στην πρεσβεία της χώρας τους. Αρθρογραφούσε και κοινοποιούσε τις υπηρεσίες του ΕΔΓΕ ώστε να γίνονται γνωστές στα θύματα. Δικτυωνόταν με άλλες οργανώσεις όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την Ακτ Απ, τη Νέα Ζωή, τις οργανώσεις μεταναστριών. Διατηρούσε σταθερή επικοινωνία με τις πρεσβείες και με τις προξενικές αρχές ώστε στην περίπτωση επαναπατρισμού σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να μπορεί να επιβλέπει το σχέδιο επανένταξης για την ασφάλεια κατά το δυνατόν των γυναικών αυτών. Εκπροσωπούσε το ΕΔΓΕ στο Δίκτυο Αστέγων.

Μέλος της επιμορφωτικής ομάδας του ΕΔΓΕ, έλαβε μέρος σε σεμινάρια επιμόρφωσης νέων, εκπαιδευτικών Τέχνης Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας, επιμορφώσεις στελεχών εθελοντικών οργανώσεων και σεμινάρια μελών της ομάδας κατά του δουλεμπορίου του ΕΔΓΕ.

Μέλος της Τράπεζας Ελεύθερου Χρόνου προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα κοινωνικά αποκλεισμένα.
Η Άννα Μαρία, πέρα από τον αγώνα κατά της σωματεμπορία προσέφερε τις υπηρεσίες της στα εξής προγράμματα:
1)Equal: ΕΙΡΗΝΗ: Κακοποίηση,Ολοκληρωμένη Στήριξη Θυμάτων
2)Equal: ΑΛΚΙΣΤΙΣ: Άρση Κοινωνικού Αποκλεισμού των Γυναικών- Κέντρο Στήριξης Οικογένειας
2)Πρόγραμμα Υπουργείου Εξωτερικών: Καταπολέμηση Σωματεμπορίας (συνεργασία με Μολδαβία, Ρωσία, Αλβανία). Στο οποίο περιλαμβάνεται:γραμμή Σ.Ο.Σ. και καταφύγιο, σεμινάρια, συνεργασία με Αλβανία και Μολδαβία.
3)Ευαισθητοποίηση Νεολαίας: Πρόγραμμα YOUTH:επιμόρφωση/εκπαίδευση νέων ατόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διαμόρφωση ομάδων δράσης.
30-31/03 και 1/4/07. Αθήνα και Θεσσαλονίκη 13-14/04/07
Πολιτιστικά δρώμενα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επιμόρφωση επιμορφωτών.
4)Υπουργείο Εργασίας.Δράσεις του Δικτύου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας:
•Λαύριο: Δημιουργία Τράπεζας Χρόνου
•Πωγώνι: Επιχειρηματικότητα, Ισότητα, Συνεταιρισμοί
•Βύρωνας: Απασχόληση, Τράπεζα Χρόνου
• Κεφαλονιά (Δήμος Ελειού Πρόννων): Επιχειρηματικότητα, Ισότητα
•Δήμος Αθηναίων: Τράπεζα Χρόνου
Επιπλέον συνεργάστηκε στο πρόγραμμα κατασκευής κούκλας με ανακυκλώσιμα υλικά, μαζί με τα θύματα βίας για ψυχοθεραπευτικούς στόχους

Οι εξαιρετικές φωτογραφίες είναι από παράσταση στο Ηρώδειο, το 2009, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην διοργάνωση της οποίας η Άννα Μαρία Στεφάν έπαιξε σημαντικό ρόλο.