H Δίκη της Π.Α. συνεχίζεται στο Ναύπλιο 27 Ιουνίου

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 9 το πρωί στο Εφετείο του Ναυπλίου, η Φεμινιστική Δικτύωση για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είχαμε δώσει ραντεβού συμπαράστασης στην Π. Α. Στο μεταξύ, το προηγούμενο βράδυ είχε γίνει δημόσια εκδήλωση στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ, για την οποία θα γράψουμε ξεχωριστά.

Η Π.Α., η οποία εκτίει την ποινή της στις γυναικείες φυλακές στη Θήβα, πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και 4 μήνες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράβαση της νομοθεσίας για όπλα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο χωρίς να της αναγνωριστεί αυτοάμυνα. Έκανε έφεση η οποία είχε οριστεί για τις 13/6. Οι αλληλέγγυες προσπαθούμε να της αναγνωριστεί η αυτοάμυνα ή τουλάχιστον να της αναγνωριστούν ελαφρυντικά, όπως, να μην κατηγορείται για ήρεμη ψυχική κατάσταση!!! Και πως θα ήταν δυνατό άλλωστε, στις 3 η ώρα τη νύχτα και ενώ το θύμα την απειλούσε, να της αποδίδεται ακόμα και δόλος, ενώ το θύμα της ήταν άγνωστο!

Στο εφετείο του Ναυπλίου για την Π. παρευρέθηκαν 60περίπου άτομα από τα οποία τα 25 περίπου ήταν από το Ναύπλιο, η Αναρχική Συλλογικότητα Άργους Lupus,
και τα υπόλοιπα από αλληλέγγυες οργανώσεις όπως η ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, ΤΟ ΜΩΒ, η Φέμιν@tre και η Brastarts από Αθήνα και White Cat από Πάτρα. Η αίθουσα του Εφετείου ήταν κατάμεστη και καθώς δεν επιτρέπονται όρθια άτομα μέσα στην αίθουσα, αναγκαστήκαμε να παρακολουθούμε από τον διάδρομο. Όμως η δίκη δεν έγινε! Ξεκίνησε αλλά διακόπηκε για να συνεχιστεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου!

Αυτό πρόκυψε επειδή η Πολιτική Αγωγή δεν είχε δικηγόρο και δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί η δίκη υπ’ αυτές τις συνθήκες. Νομιμοποιούμαι να υποθέτω ότι η ενάγουσα μητέρα του θύματος επιδίωξε την διακοπή με στόχο να αποδυναμώσει την κινηματική συμπαράσταση, καθώς περιέπεσε στην νοηματική αντίφαση ότι από τη μια θέλει να τελειώνει με όλη αυτή τη διαδικασία από την άλλη προκαλεί την παράτασή της με την αμελή στάση της.

Η Π. συνοδεία δύο αστυνομικών και με χειροπέδες μετήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Μεταγωγών Ναυπλίου. Μόλις έφτασαν έξω από το δικαστικό Μέγαρο, φωνάξαμε τα συνθήματα που αναφέρονται πιο κάτω, για να εμψυχώσουμε την Π. Στο απέναντι πάρκο από το πρωί είχαν κρεμαστεί πανό με συνθήματα.

♦ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ, ΑΥΤΗ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙ!
♦ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ!
♦ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΟΧΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ , ΚΑΜΙΑ, ΜΟΝΗ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ!

Στη συνέχεια αποφασίστηκε αυθόρμητα να κάνουμε μια μικρή πορεία από τα δικαστήρια ως την πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου περνώντας από το Δημαρχείο, να βγούμε στο λιμάνι και να επιστρέψουμε από τη Μπουμπουλίνας. Στην πορεία συμμετείχαν η ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, ΤΟ ΜΩΒ, η Φέμιν@tre και αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι από το Ναύπλιο.

Στη διαδρομή ακούστηκαν συνθήματα και μοιράστηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου της Φεμινιστικής Δικτύωσης για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, για να ενημερωθεί ο κόσμος:

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι δικαίωμα στη ζωή
Καμία Λιγότερη
Η Π. δεν είναι μόνη
Τον Ιούνιο του 2016, η 22χρονη Π. και η 17χρονη φίλη της δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση σε κεντρικό σημείο της Κορίνθου από 46χρονο «ευυπόληπτο πολίτη» της περιοχής.
Αυτός ο άνδρας, μέσα στη νύχτα, επιτέθηκε, αρχικά με λόγια, με ύβρεις, με απειλές, στην Π. και την ανήλικη Κ. Απαίτησε από την 17χρονη να κάνει πληρωμένο σεξ μαζί του. Όταν έλαβε αρνητική απάντηση, δεν έφυγε. Όταν οι κοπέλες απομακρύνθηκαν φοβισμένες τις ακολούθησε, δεν πήγε σπίτι του, επέμενε να τους επιτίθεται: τις πλησίασε απειλητικά, τις έβρισε φωνάζοντάς τους «θα σας γαμήσω», χούφτωσε το στήθος της ανήλικης, τράβηξε τα μαλλιά της Π. Κατά τη διάρκεια της εντεινόμενης σεξουαλικής επίθεσης και της απειλής βιασμού, μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτου φόβου και πανικού, η Π. προσπαθώντας να προστατεύσει τη ζωή της αλλά και τη ζωή της φίλης της, άνοιξε την τσάντα της, έβγαλε από μέσα ‘ένα μαχαίρι που το είχε για την αυτοπροστασία της (τους τελευταίους μήνες έμενε στο δρόμο) και προσπάθησε να αμυνθεί, τραυματίζοντας τον 46χρονο θανάσιμα.

Στις 7/9/ 2017, η Π. οδηγήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ναυπλίου και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και 4 μήνες για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράβαση της νομοθεσίας για όπλα.

Στην Π. δεν αναγνωρίστηκε το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, το δικαίωμα κάθε γυναίκας να αμύνεται απέναντι στην έμφυλη βία, κάθε μορφής. Στα άρθρα του ΠΚ 22,23,24, 25,32 προβλέπονται οι περιπτώσεις αυτοάμυνας και αν αυτή αναγνωριζόταν, η Π. θα απαλλασσόταν ή θα της αποδιδόταν μικρή ποινή.

Η δικαιοσύνη για άλλη μια φορά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: οι βιαστές συχνά θα πέφτουν στα μαλακά ή θα αθωώνονται γιατί τα θύματα δεν αντιστάθηκαν, ενώ όταν οι γυναίκες αμύνονται μπροστά στην απειλή βιασμού θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Βαφτίζουν έτσι «θύτες» όσες αναγκάστηκαν να αμυνθούν, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ασυλία στους πραγματικούς θύτες.

Σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία (όλων των μορφών, ακόμη και οι γυναικοκτονίες) είναι κυρίαρχη, που1 στις 5 γυναίκες στη ΕΕ έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση, είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί μα καθαρό τρόπο το δικαίωμα των γυναικών στη αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους, αλλά και το δικαίωμά τους να αμύνονται μέσα σε συνθήκες καθημερινής απειλής, που διαμορφώνει η κοινωνικά νομιμοποιημένη κουλτούρα του βιασμού.
Αν η Π. δεν αντιδρούσε στη βία που δέχτηκε, χωρίς να έχει καμία πρόθεση να σκοτώσει, πιθανώς θα είχαμε άλλον ένα βιασμό.

Στεκόμαστε δίπλα στη Π. γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως ότι έζησε θα μπορούσε να το ζήσει καθεμιά μας στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά, από άνδρες καθημερινούς, «ευυπόληπτους πολίτες», «καλούς οικογενειάρχες».

Η Φεμινιστική Δικτύωση για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, στηρίζει γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση να αντιμετωπίσουν κατηγορίες επειδή αντιστάθηκαν στην έμφυλη βία. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους, βλέπουμε όσες είναι στη φυλακή, τις στηρίζουμε οικονομικά, προσπαθούμε να βρούμε δικηγόρους για μια δίκαιη υπερασπιστική γραμμή, τους αποδεικνύουμε πως δεν είναι μόνες.
Σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε να παρευρεθείτε στο Εφετείο της Π. στο Ναύπλιο, την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 9 για να στηρίξουμε την παρουσία μας.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙς 27 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙΚΑ