Ελλάδα: Μείωση ποινής για την Π. αλλά χωρίς αναγνώριση άμυνας

Η εισαγγελέας αναγνώρισε την επιθετική στάση του θύματος απέναντι στις δύο κοπέλες.

Γράφουν οι Τάσος Θεοφίλου και Λουκάς Σταμέλλος

Ολοκληρώθηκε σήμερα η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Ναυπλίου η υπόθεση της Π. που αμύνθηκε με μαχαίρι κατά του επίδοξου βιαστή της.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή της Π., με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων, όπως στο πρωτόδικο, απορρίπτοντας τον αυτοτελή ισχυρισμό της άμυνας, μειώνοντας όμως την ποινή σε 10 έτη και 4 μήνες κατά συγχώνευση (10 έτη για την ανθρωποκτονία και 6 μήνες για τις παραβάσεις του νόμου περί όπλων)

Όπως δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης της Π., Ιωάννα Στεντούμη:

Είμαι ικανοποιημένη. Το δικαστήριο αντιμετώπισε με ευαισθησία την κατηγορούμενη. Αν και δεν αναγνώρισε άμεσα την άμυνα, κατανόησε τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσε, τη βία που είχε υποστεί και ότι πράγματι εκείνη τη βραδιά συνέβησαν κάποια περιστατικά που την υποχρέωσαν να κινηθεί με τον τρόπο που κινήθηκε. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν καθαρογραφεί η απόφαση, ώστε να γνωρίζουμε το σύνολο του σκεπτικού.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικά την ανταπόκριση από την δικαστική αίθουσα. Θα ακολουθήσει αναλυτικότερο άρθρο.

Η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς τελικά να μπορέσει να νομιμοποιηθεί παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους συγγενών του νεκρού, λόγω αδυναμίας επικοινωνίας.

Η Π. για την κατηγορία: Ήρθε προς εμάς, άρχισε να μας απειλεί, να λέει ότι θα μας βιάσει, θα μας γαμήσει. Κάτι είδα να βγάζει από την τσέπη του και λέει η φίλη μου ‘βγάζει μαχαίρι’. Νόμιζα πως έβγαλε μαχαίρι, τον χτύπησα [με το κουζινομάχαιρο που είχε στην τσάντα της].

Συνήγορος υπεράσπισης Ι. Στεντούμη: Η πράξη του θύματος ήταν παράνομη κι επιθετική. Η Π. είχε υποστεί οικογενειακή βία σε όλη της τη ζωή. Είχε φύγει απ’ το σπίτι της, για αυτοπροστασία είχε μαχαίρι κουζίνας.

Μάρτυρας 1 (πρώην ερωμένη του θύματος) : «Μεθούσε συχνά αλλά δεν ήταν επιθετικός».

Η μάρτυρας πιστεύει ότι τα κορίτσια τον προκάλεσαν, ιδίως η 17χρονη που την ήξερε και «έκανε κακές παρέες».

Μάρτυρας1: Μιλήσαμε αρκετές φορές εκείνο το βράδυ [με τον νεκρό], δεν ήταν λιώμα. Μιλούσαμε συχνά τα βράδια. Πρ: Την 17χρονη την ήξερε; Μάρ1: Την είχε δει μια φορά με την κόρη μου που ήταν γνωστές.

Μάρ1: Δεν του είχε κάνει καλή εντύπωση η 17χρονη επειδή ήταν «στην τρίχα» και δεν είναι σωστό κορίτσι. Και είπε να μην κάνει παρέα με την κόρη μου.

Εισαγγ: Τότε γιατί να πάει να της επιτεθεί;

Μάρ1: Γιατί μπορεί να του ζήτησαν λεφτά. Μπορεί εκείνες να τον προκάλεσαν.

Η εισαγγελέας δείχνει φωτο από FB: Εδώ δείχνει ότι είχαν φιλική σχέση.

Μάρ1: Τώρα δε μιλάνε καθόλου, την διέγραψε από φίλη στο FB.

Μάρτυρας 2, αστυνομικός: Ειδοποιηθήκαμε ότι ένας άνδρας κείτεται αιμόφυρτος στον δρόμο. Τον είχαν γυρίσει 2 περαστικοί, είχε πέσει μπρούμυτα. Εντοπίσαμε τις κατηγορούμενες από τις κάμερες.

Πρ: Το θύμα κρατούσε μαχαίρι;

Μάρ2: Όχι. Είχε όλα του τα προσωπικά αντικείμενα. Από το βίντεο, το βήμα και τη στάση σώματος φαινόταν μεθυσμένος. Δε θυμάμαι στο βίντεο να υπάρχει επαφή, πήγαινε όμως με φόρα καταπάνω τους. Η κατηγορούμενη μού ήταν γνωστή, παρότι δεν είχε απασχολήσει. Είχε απασχολήσει ο πατέρας της κι έτσι την ήξερα.

Μάρτυρας 3, μητέρα 17χρονης: Η κόρη μου ήρθε γύρω στις 3:30 και μου είπε ότι σκότωσαν τον Ζ. επειδή τις παρενόχλησε σεξουαλικά. Νόμιζε ότι [εκείνος] είχε μαχαίρι. Μου είπε ότι άρχισε να τις χαϊδεύει, ήταν πολύ μεθυσμένος κι έκανε κίνηση προς την πίσω τσέπη.

Εισαγγελέας: Δουλεύετε;

Μάρ3: Ναι, καθαρίζω σπίτια.

Εισ: Δε σας φαίνεται.

Η εισαγγελέας σχολιάζει ότι οι φωτό της 17χρονης στο FB είναι πολύ προκλητικές και κατηγορεί τη μάρτυρα 3 για την ανατροφή που της έδωσε.

Μάρτυρας 4, πατέρας της Π.: Η Π. ήρθε σπίτι, είχε αλλάξει χρώμα, έβγαζε σάλια απ’ το στόμα. Της λέω «τι έγινε;», μου λέει «σκότωσα άνθρωπο».

Πρόεδρος: Υπήρχε αναταραχή σπίτι; Τσακωνόσασταν;

Μάρ4: Ναι, αυτός ήταν ο λόγος που είχε φύγει απ’ το σπίτι.

Εισ: Την κατηγ. τη χτυπάγατε;

Μάρ4: Ναι

Εισ: Η κόρη σας κάθεται εδώ εξαιτίας σας. Εσείς έπρεπε να κάθεστε. Την είχατε χτυπήσει με σπαθί;

Μάρ4: Ναι

Εισ: Ποιος τη γλύτωσε;

Μάρ4: Η μάνα της

Εισ: Τι θα κάνατε για να επανορθώσετε το κακό που κάνατε στην κόρη σας;

Μάρ4: …

Μάρτυρας 5, φίλη της κατηγορούμενης. Αναφέρεται στο ιστορικό κακοποίησης της Π. στο σπίτι της και ότι η ίδια δεν είναι βίαιος τύπος.

Μάρτυρας 6, ιδιοκτήτης γειτονικού καταστήματος όπου διασκέδαζε το θύμα: Ήπιε ένα ποτό κι αποχώρησε. Λογικά είχε πιει και πιο πριν. Δεν είχαμε οπτική επαφή με το περιστατικό, μόνο φωνές ακούσαμε.

Μάρ6: Κάθησε περίπου 40 λεπτά, ήταν η ώρα που κλείναμε.

Πρόεδρος: Ο πεζόδρομος είναι πολυσύχναστος;

Μάρ6: Τις βραδινές ώρες όχι.

Απολογείται η Π.: Καθήσαμε να κάνουμε ένα τσιγάρο με την 17χρονη. Έρχεται αυτός ο άνθρωπος και αρχίζει να λέει πως θα μας γαμήσει. Μου λέει η κοπέλα, ‘κρατάει μαχαίρι’. Ένιωσα ότι κινδυνεύω. Φοβήθηκα τόσο πολύ. Δε μας άφηνε να φύγουμε. Μου τράβαγε τα μαλλιά. Τα έχω ξαναζήσει αυτά. Το κουζινομάχαιρο το είχα για προστασία. Δεν πίστευα ότι θα το χρησιμοποιούσα όμως. Ο πατέρας μου έπινε και με χτύπαγε.

Πρόεδρος: Πέρα από τη 17χρονη είχες άλλες φίλες;

Π: Είχα άλλη μία.

Πρόεδρος: (το θύμα) τον ήξερες;

Π: Όχι

Εισαγγελέας: Σχολείο έχεις πάει;

Π: Μέχρι β΄ Γυμνασίου.

Εισ: Τα άλλα παιδιά του γιατί δεν τα χτυπούσε ο πατέρας σου;

Π: Γιατί έμπαινα στη μέση να προστατέψω την μητέρα μου όταν τη χτυπούσε.

Εισ: Είναι αλήθεια ότι βλέπατε το θύμα να κυνηγάει πιο πριν άλλα κορίτσια;

Π: Ναι.

Εισ: Γιατί δεν τον χτύπησες στο πόδι;

Π: Τρομοκρατήθηκα. Δεν ήξερα, πρώτη φορά χρησιμοποιούσα μαχαίρι. Δεν ήθελα να σκοτώσω, τρομοκρατήθηκα.

Εισ: Γιατί δε φώναξες πρώτα;

Π: Φώναξα αλλά δε με άκουγαν

Εισ: Γιατί δε φύγατε;

Π: Φεύγαμε αλλά έμπαινε μπροστά μας.

Αγόρευση εισαγγελέα:

Όσοι έχουν ζήσει τόση βία στην παιδική ηλικία είναι συχνό από θύματα να γίνονται θύτες και να φτάνουν μέχρι και τον φόνο. Πόσο μάλλον αν έχουν χαμηλό γνωστικό επίπεδο. Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο και πιό έντονα. Μια τέτοια περίπτωση έχουμε εδώ, που υπέστη κακοποίηση επειδή έμπαινε ανάμεσα όταν ο πατέρας χτυπούσε τη μητέρα της.

Έχουμε, στα ελληνικά δικαστήρια, δικάσει πολλές περιπτώσεις – κυρίως αγόρια που φτάσανε να σκοτώσουν τον πατέρα για να προστατέψουν τη μητέρα.

Όλα αυτά που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία σφραγίζουν την παιδική ψυχή. Το φέρουν ακόμα το στίγμα όταν ενηλικιώνονται, ακόμα κι αν έχουν ψυχολογική βοήθεια στο μέλλον. Τέτοια βοήθεια δεν είχε η κατηγορούμενη. Που η Πολιτεία δεν μερίμνησε διά των αρμοδίων οργάνων της. Ο πατέρας της παραλίγο να τη σκοτώσει και δεν έχει τιμωρηθεί ή βρεθεί κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία. Αυτός έπρεπε να κατηγορηθεί, που προκάλεσε με τη συμπεριφορά του αυτή την κατάσταση. Η κατηγορούμενη ναι μεν, είχε το μαχαίρι για την ασφάλειά της αλλά κακώς το χρησιμοποίησε. Δεν υπήρχε καμμιά δικαιολογία, κανένας λόγος. Το θύμα δεν έβγαλε μαχαίρι. Αν έβγαζε ίσως να υπήρχε μια δικαιολογία.

Το θύμα είχε μείνει μόνος στην Κόρινθο και είχε πάει σε διάφορα μπαρ, όπου κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος. Έπαιρνε επίμονα την πρώην ερωμένη του.

Λίγο πριν, η κατηγορούμενη με τη φίλη της τον βλέπουν να κυνηγάει μεθυσμένος άλλα κορίτσια. Αυτός είναι κι ο λόγος που άλλαξαν παγκάκι για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρολαυτά, πήγε από πίσω στη 17χρονη, καθόλου τυχαία, γιατί την είχε δει και την ήξερε, αφού ήταν φίλη της κόρης της ερωμένης του. Κι επειδή ήταν άσεμνα ντυμένη, θεωρώντας ότι είναι εύκολη λεία, απευθύνθηκε σ’ αυτήν. Όμως είδε την αντίδρασή τους που δεν ήταν σύμφωνη με τα σχέδιά του, άρχισε να φωνάζει «θα σας γαμήσω» και «θα σας σκοτώσω» κι έκανε την κίνηση με το χέρι στο πίσω μέρος του παντελονιού. Τότε η 17χρονη φώναξε «πάει να βγάλει μαχαίρι». Αν πήγαινε να βγάλει μαχαίρι θα είχαμε άμυνα, όμως δεν βγήκε μαχαίρι. Ήταν άτυχη η κατηγορούμενη που τον έπληξε στην καρδιά. Θα μπορούσε όμως να επιχειρήσει να πλήξει στο πόδο κι όχι στον θώρακα.

Δεν είχε τη νηφαλιότητα να στοχεύσει στην καρδιά, προφανώς, αλλά στοχεύοντας στον θώρακα ξέρεις, έστω και στο πίσω μέρος του μυαλού, ότι μπορεί να σκοτώσεις.

Το γεγονός επίσης ότι έχει γνωστική και νοητική ανωριμότητα εξηγεί το γεγονός ότι φοβήθηκε πιό πολύ. Είναι ωστόσο άδικη η πράξη της. Όμως λειτούργησε υπό το κράτος του φόβου, χωρίς να υπολογίσει ότι το σημείο ήταν καίριο. Θα μπορούσαν να διαλέξουν όμως άλλον τρόπο αντιμετώπισης, όπως οι προηγούμενες.

Το θύμα δεν σκόπευε να τις βιάσει, γιατί τις προσέφερε και χρήματα. Η περίπτωση της κατηγορουμένης είναι συμπαθής λόγω των συνθηκών.

Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη με ενδεχόμενο δόλο, με το ελαφρυντικό του πρωτοδίκου, των μη ταπεινών ελατηρίων, και να απορριφθεί ο ισχυρισμός για νομιζόμνη άμυνα.

Αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης: Η πρωτόδικη απόφαση αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε προμελέτη. Η περίπτωσή της είναι ο ορισμός της νομιζόμενης άμυνας, αφού θεώρησε ότι θα βγει μαχαίρι. Πρέπει να δούμε σε τί πλαίσιο λειτούργησε εκείνη τη στιγμή κι όχι όπως κρίνουμε τώρα, ψύχραιμα εκ του ασφαλούς. Το θύμα ήταν σωματώδες και μεθυσμένος. Υπήρχε παράνομη και άδικη συμπεριφορά του απέναντι στις κατηγορούμενες: παράνομη βία και σεξουαλική παρενόχληση. Αποδείχτηκε ότι τις χάιδεψε. Οι κατηγορούμενες ήταν νεαρές, 17 & 22 χρονών. Εξαιρετικά νεαρά κορίτσια, τα προσέγγισε με πολύ προκλητικό και επιθετικό τρόπο. Ξεκινάει με την προσπάθεια εξαγοράς και καταλήγει στη βία. Πιό πριν επιτέθηκε σε άλλες κοπέλες. Όλα τα περιστατικά που περιγράφει η κατηγορούμενη έχουν αποδειχτεί από τις κάμερες.

Διαφωνώ κάθετα με την κ. εισαγγελέα ως προς αυτό: η Π. είχε σπάσει τον κύκλο της βίας. Προτίμησε να φύγει από το σπίτι της, που είναι πολύ σπάνιο σε άτομα που έχουν υποστεί οικογενειακή βία. Δεν ήταν ένα ξέσπασμα της βίας που έχει υποστεί. Έμενε στους δρόμους και όμως δεν είχε παραβατική συμπεριφορά. Ούτε το μαχαίρι το έβγαλε από την αρχή. Είπε «πάμε να φύγουμε». Το έβγαλε ότι πια της είπε η φίλη της «πάει να βγάλει μαχαίρι».

Το θέμα είναι αν θωρούσε ότι κινδύνευε. Είναι μια δύσκολη απόφαση αυτή που πρέπει να βγάλετε αλλά έχει αποδειχτεί ότι θεώρησε πως κινδύνευε. 32% των ερωτηθέντων σε μελέτη του 2017 θεωρεί υπό συνθήκες τον βιασμό δικαιολογημένο.

Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ ψηλά. Είναι κοινωνικά δεδομένα που πρέπει να εκτιμηθούν. Δεν κάνουμε σχετικοποίηση των αγαθών, ούτε υποτιμάμε την ανθρωποκτονία. Όμως πρέπει να δούμε τί ειδική μεταχείριση πρέπει να έχουμε απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορούμενη.

Έχει τιμωρηθεί ήδη και τιμωρείται ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, τα όρια της σεξουαλικής επίθεσης δεν είναι σαφή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού ξεκινάει και πού τελειώνει μια απόπειρα βιασμού. Πώς ξέρει αν θα σταματήσει το θύμα στη θωπεία ή στο τράβηγμα του μαλλιού;

Η υπεράσπιση ολοκλήρωσε την αγόρευσή της.
Το δικαστήριο διέκοψε για να συσκεφθεί.

Η έδρα επανήλθε.

Απόφαση:
Απορρίπτονται οι αυτοτελείς ισχυρισμοί περί άμυνας.
Ομόφωνα ένοχη, με ελαφρυντικό του πρωτοδίκου.

Πρόταση της εισαγγελέα για ποινή: 12 χρόνια για την ανθρωποκτονία συν 6 μήνες για οπλοχρησία.

Υπεράσπιση: Τα ελάχιστα.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 10 ετών για την ανθρωποκτονία και 6 μηνών για τις παραβάσεις περί όπλων. Τελική ποινή κατά συγχώνευση: 10 έτη και 4 μήνες.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο σε αντιμετώπισε με την δυνατότερη επιείκεια. Καταλαβαίνουμε τη θέση σου αλλά χάθηκε και μια ανθρώπινη ζωή.

 

Πηγή: omniatv.com