Ομόφωνα αθώοι Ηριάννα και Περικλής

Παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως, ο πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, Βασ. Κωστόπουλος, αποφάνθηκε ότι «Ηριάννα και Περικλής είναι ομόφωνα αθώοι, χωρίς αμφιβολίες».

Ύστερα από ένα χρόνο εγκλεισμού τους οι δύο νέοι, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης 13 ετών,  βγαίνουν από τη φυλακή.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση από το κατάμεστο ακροατήριο.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης ο πρόεδρος της έδρας είπε:

 Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της (σ.σ. πρόκειται για μάρτυρα που έχει δώσει τρεις καταθέσεις στην Αντιτρομοκρατική και μία στον εφέτη ειδικό ανακριτή της υπόθεσης, αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε πρωτοδίκως ούτε και τώρα στο Εφετείο για να καταθέσει. Είχε εμφανιστεί ως μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας της μεταφοράς του περίφημου κιβώτιου με τα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη).

► Τα στοιχεία από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου δεν έδειξαν τίποτε.

► Δεν αποδείχτηκε ότι η μίσθωση της κατοικίας ήταν προκάλυμμα παράνομων δραστηριοτήτων.

► Εννοείται ότι οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται

► Το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο.

► Το αποτύπωμα ήταν σε κινητό αντικείμενο, χαμηλής ποιότητας και ποσότητας.

► Ακόμα κι αν θεωρηθεί το βιολογικό υλικό επαρκές, απλώς δείχνει επαφή των κατηγορουμένων με αντικείμενα του εγκλήματος. Η παρουσία του (σ.σ. βιολογικού υλικού) δεν δείχνει ότι διέπραξαν τα εγκλήματα που τους αποδίδονται.

► Το βιολογικό υλικό πρέπει να ενδυναμώνεται και με άλλες αποδείξεις

Η εισαγγελική πρόταση

Λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων με την ίδια ποινή όπως πρωτόδικα, δηλώνοντας πεπεισμένη πως είναι μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Διατύπωσε, επίσης, τη θέση ότι η διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πτυχιούχος Γεωπονικής «έχουν σφικτό εναγκαλισμό» με «μέλη και ηγετικά στελέχη των Πυρήνων».

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε τα ευρήματα του εργαστηριακού ελέγχου της ΓΑΔΑ απολύτως αξιόπιστα και εξήγησε ότι υποδεικνύουν «άμεση επαφή» με οπλισμό που είχε βρεθεί στην Πολυτεχνειούπολη, βάσει του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 30χρονης και του 34χρονου συγκατοίκου τού συντρόφου της.

Επέμεινε, δε, ιδιαίτερα στις φιλικές σχέσεις του συντρόφου της Ηριάννας -που δικάστηκε και αθωώθηκε ως μέλος της ΣΠΦ- με «δύο σκληρά αρχηγικά μέλη» της οργάνωσης, αλλά και στη σχέση της Ηριάννας με άλλα δύο πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ηριάννα βρίσκεται στη φυλακή ως αποτέλεσμα σκευωρίας και κατασκεύασμα της Αντιτρομοκρατικής, υποστήριξε ότι «οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί» και διευκρίνισε ότι «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις αλλά δεν είναι φιλικές σχέσεις» αλλά «εναγκαλισμός…

«Όμοιος ομοίω αεί πελάζει», ανέφερε χαρακτηριτικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αγόρευση της εισαγγελέως προκάλεσε την αντίδραση του ακροατηρίου που χειροκρότησε ειρωνικά.

Αξίζει να σημειωθεί η εισαγωγή που έκανε η εισαγγελική λειτουργός πριν ξεκινήσει την αγόρευσή της, όταν αναφερόμενη στη μετάδοση της δίκης έκανε λόγο για «δολοφονία του χαρακτήρα της» και τόνισε ότι όσοι τη στοχοποιούν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για ό,τι της συμβεί στο μέλλον.

Υποστήριξε, επίσης, ότι «δεν ζήτησε ποτέ δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους κατηγορούμενους» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν εκτιμώ ανθρώπους που στα δύσκολα εγκαταλείπουν τις αξίες τους».

Οι αγορεύσεις της υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επέκριναν την εισαγγελέα για αναφορές της σε «πρόσωπα που έχουν απαλλαγεί για συμμετοχή στη ΣΠΦ», αλλά και για την τοποθέτησή της επί της κατηγορίας με «ανάγνωση της πρωτόδικης απόφασης σαν να μην έγινε διαδικασία».

Όπως μετέδωσε το @TheCase_omniatv, η συνήγορος του Περικλή Μ. Δαλιάνη σημείωσε ότι «η εισαγγελέας προσπαθεί πολύ άστοχα να στηρίξει την πρωτόδικη απόφαση».

«Περίμενα μια τέτοια πρόταση από την εισαγγελέα αλλά όχι να μη λάβει υπ’ όψη της τη διαδικασία. Μας ανέγνωσε το σκεπτικό της πρωτόδικης, σαν να μην έγινε διαδικασία. Ξεκίνησε εγκαταλείποντας τον ρόλο της κι έλαβε θέση διαδίκου με αναφορές σε ρεπορτάζ», εξήγησε.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της συνηγόρου στην κατάθεση Παπαλάμπρου», η οποία -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «δεν αντέχει στη λογική».

«Η πρωτόδικη απόφαση και η πρόταση της κυρίας εισαγγελέως επαναφέρουν τις ποινές υπόνοιας του Μεσαίωνα. Καταδικάστηκε όχι επειδή αποδείχτηκε αλλά επειδή η συμμετοχή στη ΣΠΦ δεν αποκλείστηκε ως ενδεχόμενο. Ζητώ την ομόφωνη και χωρίς αμφιβολίες απαλλαγή», κατέληξε η συνήγορος.

«Με την πρότασή της μας ζητάει η εισαγγελέας να επιστρέψουμε σε δικονομικό Μεσαίωνα», ανέφερε ο έτερος συνήγορος του Περικλή Ν. Δαμασκόπουλος και αναρωτήθηκε:

«Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι το DNA είναι αξιόπιστο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει δευτερογενής μεταφορά, ακόμα δηλαδή κι αν υποθέσουμε ότι έπιασε μία φορά τα όπλα, έχουμε οπλοκατοχή;»

Ο συνήγορος της Ηριάννας Ν. Βιτώρος εστίασε στη στήριξη που έλαβε η Ηριάννα από διάφορα κομμάτια της κοινωνίας και αναφέρθηκε σε κείμενα στο Indymedia και στην εφημερίδα «Εντός/Εκτός» που δεν την αναγνωρίζουν ως συντρόφισσα ή πολιτική κρατούμενη.

«Αυτό είναι το “όμοιος ομοίω αεί πελάζει”;», είπε απαντώντας στην εισαγγελική θέση.

«”Μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάει μια ωραία ιστορία”, είπε ο Μ. Τουαίην. Αλλά εδώ είναι ποινική δίκη και θέλουμε αποδείξεις. Η Ηριάννα είναι αθώα και πρέπει να επιστρέψει σπίτι της, στην οικογένειά της, στη δουλειά της. Η απόφασή σας να είναι το εφαλτήριο της καινούργιας της ζωής», πρόσθεσε ο κ. Βιτώρος.

Η Ελ. Κοκονούζη, επίσης συνήγορος της Ηριάννας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα περί Βαρκελώνης ως αποδεικτικά στοιχεία ενοχής του πρωτοδίκου θα έπρεπε να κρύβονται και όχι να επαναλαμβάνονται» και τόνισε:

«Έχει ενδιαφέρον η αγωνία να της φορεθεί (σ.σ. της Ηριάννας) μια πολιτική ταυτότητα την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι δεν ενδιαφέρει η πολιτική ταυτότητα».

Το tweet του Αλ. Τσίπρα

Πηγή: efsyn.gr