Νέα καριέρα για τη Barbie στη … ρομποτική μηχανική (Videos)

Επιμελείται η Ιρέν Κόντου

Η εταιρεία παραγωγής της πιο διάσημης κούκλας στον κόσμο αποφάσισε ότι πρέπει να κινηθεί σε κατεύθυνση που να εμπνέει τα κορίτσια να κάνουν κάτι περισσότερο στη ζωή τους, εκτός από μακιγιάζ και μαλλιά.

Από το 1959 η διάσημη κούκλα Μπάρμπι έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις. Όχι μόνο έχει “υποδυθεί” σχεδόν όλες τις διασημότητες –από την Τζίτζι Χαντίντ ως τη Φρίντα Κάλο–αλλά η Μπάρμπι έχει αλλάξει και πολλά επαγγέλματα: από πυροσβέστης, νοσοκόμα, αστροναύτης μέχρι και πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η τελευταία καριέρα που επινόησαν οι κατασκευαστές της στην εταιρεία Mattel είναι ένας ακόμη χώρος όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς: η ρομποτική μηχανική. Σύμφωνα με το περιοδικό People, μόλις το 12% των εργαζόμενων στο συγκεκριμένο χώρο είναι γυναίκες.

Για τον λόγο αυτό κυκλοφόρησε κούκλες με επιστημονική… κατεύθυνση: με ειδικά γυαλιά εργαστηρίου, λάπτοπ και ένα ρομπότ, για να δώσει το μήνυμα ότι τα κορίτσια και κυρίως οι γυναίκες –εδώ και χρόνια μειονότητα στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την επιστήμη- πρέπει να κυνηγούν το όνειρο τους και σ’ αυτούς τους τομείς.  

Για τον ίδιο λόγο, η εταιρεία στη σχετική καμπάνια της έχει δώσει τον λόγο σε μικρά κορίτσια, τα οποία φροντίζουν να αναφερθούν -με χαριτωμένο, αλλά σαφή τρόπο- στην υποεκπροσώπηση των γυναικών σ’ αυτούς τους τομείς.

H Barbie – επιστήμονας, σύμφωνα και με την Krishna Vedati, συνιδρύτρια και CEO της τεχνολογικής εταιρείας Tynker (με την οποία συνεργάστηκε η Mattel για το νέο της project), «στόχος είναι να ενθαρρύνουν τα κορίτσια να γίνουν οι τεχνολογικές ιδιοφυΐες του αύριο. Γι’ αυτό και η Barbie είναι ο ιδανικός σύμμαχος για να πείσει τα παιδιά να κυνηγήσουν το όνειρο τους».

Στην αγορά θα κυκλοφορήσουν τέσσερις εκδοχές της Μπάρμπι μηχανικού ρομποτικής, η καθεμία με διαφορετικό χρώμα δέρματος, διαφορετικό χρώμα μαλλιών και χτένισμα. Και οι τέσσερις τύποι ωστόσο θα φορούν μαύρο τζιν παντελόνι, μπλε τζιν μπουφάν και ένα μακό μπλουζάκι με στάμπα, λευκά αθλητικά παπούτσια και γυαλιά ασφαλείας.

Οι τέσσερις διαφορετικοί τύποι συμβαδίζουν με τη δέσμευση της Mattel να κατασκευάζει κούκλες Μπάρμπι για όλες τις κατηγορίες. Το 2016 κυκλοφόρησε κούκλες σε διάφορα μεγέθη, από πολύ μικροκαμωμένη έως πολύ ψηλή ή με καμπύλες. Όλες τους είχαν κατά παραγγελία διαφορετικό τύπο μαλλιών και χρώμα δέρματος.

Πηγή: news247.gr, lifo.gr, MATTEL