Οργή για τη «Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας» που είπε στο Χατζηνικολάου ότι για τους βιασμούς φταίει ο ήλιος και τα γυναικεία ρούχα

Ο απίστευτος, αντιεπιστημονικός ισχυρισμός της Αδαμαντίας Καζάκου στο δελτίο του ΑΝΤ1 προκαλεί αντιδράσεις

 

Χθες κάναμε μία ανάρτηση που έλαβε πολλές αντιδράσεις και σχόλια. Μια ”σύμβουλος ψυχικής υγείας” (μέσα σε πολλά εισαγωγικά) βγήκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα και είπε πως η αύξηση της βιταμίνης D τους καλοκαιρινούς μήνες που ανεβάζει την ερωτική διάθεση στους άντρες σε συνδυασμό με τα πιο…προκλητικά ρούχα των γυναικών λόγω ζέστης, αυξάνουν τα ποσοστά των βιασμών. Όλοι έμειναν εμβρόντητοι, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει-και δικαίως- τεράστιες διαστάσεις. Σας παρουσιάζουμε ένα πιο ολοκληρωμένο άρθρο,με όλο το ρεπορτάζ του Αντέννα για το βιασμό, καθώς και τις αντιδράσεις του κόσμου. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε πως ήταν μία ατυχής δήλωση, οργή προκαλεί το γεγονός πως, όχι μόνο ειπώθηκε, αλλά και πως δεν βρέθηκε κάποιος, σε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας, να σκεφτεί πως τέτοιες τοποθετήσεις από “ειδικούς” μπορεί να επηρεάσουν κάποιες ομάδες ανθρώπων με πολύ αρνητικό τρόπο, όπως επεσήμανε χθες σε ανάρτηση την οποία αναδημοσιεύσαμε φίλη της σελίδας μας. Και όχι, δεν διυλίζουμε τον κώνωπα, το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, και θα πρέπει κάποια στιγμή οι άνθρωποι των mass media να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όταν τέτοια ανήκουστα πράγματα προβάλλονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο αντίκτυπος στην κοινωνία. (Ι.Κ)

Το σχόλιο της  Κρυσταλλένιας Μανάβη:

Μια ψευδόεπιστημων ψυχικής υγείας με το όνομα Αδαμαντία Καζακου, δηλώσε στον ΑΝΤ1 πως «σύμφωνα με στατιστικά» οι βιασμοί αυξάνονται το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης βιταμίνης D και… τα πιο αποκαλυπτικά γυναικεία ρούχα. Ξέρετε,αυτά που φοράμε εμείς οι πρόστυχες ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ, πχ φορέματα και σορτσάκια.

Ποτε θα καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να βγαίνει δημόσια ο καθένας και να λέει ότι του καπνίσει επικαλούμενος την επιστήμη; Όταν είσαι στηντηλεόραση, πως γνωρίζεις αν κάποιο άρρωστο μυαλό παρακολουθεί και μπορεί μέσα του να δικαιολογήσει την πράξη του βρισκόντας μάλιστα και αφορμή; Πως γνωρίζεις ότι κάποιος δε θα κατηγορήσει ένα θύμα βιασμού για τα ρούχα της,αντί να ρίξει το βάρος στον ένοχο; Πως γνωρίζεις ότι μια κοπέλα-θύμα βιασμού που θα σε ακούσει δε θα θελήσει να κάνει κακό και στον εαυτό της πιστεύοντας ότι και εκείνη έφταιξε για ότι έγινε; Είναι απαραδεκτο το ότι ο ΑΝΤ1, κανάλι που θέλει να λέγεται σοβαρό, επέτρεψε να ακουστεί κατι τέτοιο στον αέρα. Άμεση συγνώμη τόσο από το κανάλι όσο και από την ίδια.

Για τους βιασμούς φταίνε οι βιαστές. Τέλος. Αν έχετε πολύ βιταμίνη να ρέει, κάντε κανένα άθλημα να εκτονωθείτε. – σιγουρευτείτε πως το γυμναστήριο/χώρος προπόνησης δε θα έχει γυναίκες μόνο,ώστε να μη μπείτε στον πειρασμό να τις βιασετε.🙄

Γράφει ο Άρης Δημοκίδης για τα mikropragmata.lifo.gr

Επιμελείται η Ιρέν Κόντου

Ένα δυνατό ρεπορτάζ είχε το δελτίο του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 για τους βιασμούς. Είδαμε γυναίκες θύματα αλλά και γυναίκες που στηρίζουν τα θύματα να σχολιάζουν το θέμα με εξαιρετικά διαφωτιστικό τρόπο.

Αλλά ανάμεσα σε αυτές, χωρίς κανένα λόγο, έβαλε τη φράση μιας γυναίκας που κάτω απ’ το όνομά της αναγράφεται η ιδιότητα «Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας», η οποία είπε για αυτό το σοβαρό θέμα, ως «ειδικός»:

Σε συνδυασμό με τον ήλιο ο οποίος ήλιος όπως γνωρίζουμε καλά ενεργοποιεί τη βιταμίνη D,  η βιταμίνη D μας φέρνει και έχουμε ερωτική διάθεση περισσότερο το καλοκαίρι και εκείνη την ώρα, τα ρούχα παίζουνε πολύ δυνατό ρόλο.

Ναι, λέει ακριβώς αυτά. Είναι περίπου στο 33ο λεπτό του δελτίου:

Είναι δυνατόν σ’ ένα ρεπορτάζ για ένα τόσο ευαίσθητο και συγκινητικό θέμα, πλάι σε μια γυναίκα ΘΥΜΑ ΒΙΑΣΜΟΥ να βάζουν ως ειδικό κάποιον να λέει επί λέξει: «Σε συνδυασμό με τον ήλιο ο οποίος ήλιος όπως γνωρίζουμε καλά ενεργοποιεί τη βιταμίνη D,  η βιταμίνη D μας φέρνει και έχουμε ερωτική διάθεση περισσότερο το καλοκαίρι και εκείνη την ώρα, τα ρούχα παίζουνε πολύ δυνατό ρόλο»;

Πώς κολλούσε αυτό με όλο το καλό, υπόλοιπο, ρεπορτάζ; Δεν αποκλείεται να είπε περισσότερα η εν λόγω κυρία και να έβαλαν μόνο αυτό, ή το μοντάζ να διαστρέβλωσε τα λεγόμενά της. (Επίσης έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν το «Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας» το έβαλε αυθαίρετα ή όχι ο σταθμός ως ιδιότητα της κυρίας.)

Όμως το αποτέλεσμα είναι ίδιο: Είπε τη φράση ακριβώς όπως την είδατε, παρότι κανένας σοβαρός επιστήμονας δε θα συμφωνούσε μαζί της, και ο σταθμός τη μετέδωσε ΧΩΡΙΣ δεύτερη σκέψη.

Έγραψε η Nasia Metoki στο Facebook:

«Σε ρεπορτάζ για τους βιασμούς στην Ελλάδα η «Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας» (με εισαγωγικά διότι ΔΕΝ είναι συμβουλος ψυχικής υγείας όπως παρουσιαζεται) Αδαμαντία Καζάκου υποστηρίζει πως οι βιασμοί οφείλονται στην βιταμίνη D και τα ρούχα των γυναικών.

Η κυρία ΔΕΝ έχει πτυχίο ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας, ή οποιασδήποτε άλλης παρεμφερούς επιστήμης παρα μόνο μερικά σεμινάρια life coaching.

Ντροπή της και ντροπή στον ΑΝΤ1 που την προωθεί.»

Ψάχνοντας στο YouTube βρήκα ότι πέρα απ’ το δελτίο του ΑΝΤ1 η Life and Business Mentor συνήθιζε να βγαίνει στο κανάλι ΑΡΤ του Καρατζαφέρη αλλά και στο Ε…

Μπήκα στη σελίδα της, αλλά με το που πήγα να της γράψω είδα ότι την απενεργοποίησε, προφανώς εκείνα τα δευτερόλεπτα.

Λίγο πριν «κλείσει» τη σελίδα της
Μετά από δευτερόλεπτα

Γράφει ο Νακόπουλος Νίκος στο Facebook: 

Ξεκάθαρη μετάθεση ευθύνης στην βιολογία και στα θύματα αφήνοντας τους θύτες βίας στο απυρόβλητο παρουσιάζοντας τους ως ζώα που -τι να κάνουμε- δεν μπορούν να αντισταθούν στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D και στην θέαση κάποιων ρούχων(!) Πέρα ως πέρα αντιεπιστημονική, μισογύνικη, απαράδεκτη, αποπροσανατολιστική και λανθασμένα βιολογιστική ανάγνωση του θέματος. Ακόμα και η φράση «ερωτική διάθεση» είναι μια ψευδορομαντική πτυχή στο θέμα που υποτιμά την στυγνη εξουσιοκεντρική σεξουαλική βία του εγκλήματος του βιασμού.

Οι εμβριθείς σπουδές της «Life Mentor» στο αντικείμενο της ψυχικής υγείας στην οποία μπορεί και να συμβουλεύει κόσμο είναι οι εξής:

«Έπειτα, εμπνεόμενη από την προσωπική της ψυχανάλυση, αποφάσισε να κάνει μία δημιουργική στροφή, να αλλάξει την πορεία της και να ενταχθεί στο χώρο της αυτογνωσίας.

Σπούδασε και παρακολούθησε σεμινάρια ανά τον κόσμο με τους μεγαλύτερους δασκάλους (Tony Robbins, Chopra, Louis Hay, Jack Canfield ,Martin Brofman κ.α.)

Έχει πιστοποιημένες Ανώτατες Σπουδές Life and Business Coach και Master NLP, το 2009 ίδρυσε το κέντρο Life and business Mentoring group, ενώ αρθρογραφεί και παρουσιάζει το έργο της σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τηλεόραση.»

Στενάχωρο και εξοργιστικό που ένα τόσο σημαντικό και συστημικό θέμα όπως οι βιασμοί κυριολεκτικά ξεφτιλίζεται από ανθρώπους ουσιαστικά άσχετους με το αντικείμενο που εκμεταλλεύονται την θεσμική αδυναμία να μπει ένα πλαίσιο γύρω από το έργο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και εμφανίζονται στα ΜΜΕ αναμασώντας αναχρονιστικές καταπιεστικά ηθικοκεντρικές ανοησίες που διαχρονικά δυσκολεύουν την κατάσταση, επαναθυματοποιούν τα θύματα και μας απομακρύνουν από τους πραγματικούς υπεύθυνους των εγκλημάτων: τους βιαστές.

Κρίμα. Και ντροπή. Μακάρι να υπάρξει κάποια επίσημη απολογία.

Σε ρεπορτάζ για τους βιασμούς στην Ελλάδα η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Αδαμαντία Καζάκου ρίχνει την ευθύνη στην βιταμίνη…

Gepostet von Νακόπουλος Νίκος am Freitag, 6. Juli 2018

Δεν μπορεί κανείς να «εξηγήσει» τους βιασμούς με μια ατάκα των 5 δευτερολέπτων. Πόσο μάλλον όταν δεν είναι ειδικός. Μακάρι πραγματικά να υπάρξει επίσημη απολογία από όλους.