Τάνια Ράινχαρτ – Ισραηλινή υπερασπίστρια των Παλαιστινίων

Γράφει η Δώρα Στυλιανίδου

Ανάμεσα στις ελάχιστες γυναικείες φωνές που άσκησαν κριτική στο Ισραήλ για το Παλαιστινιακό ζήτημα, ήταν η Τάνια Ράινχαρτ, ισραηλινή γλωσσολόγος, συγγραφέας πολιτική ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Γεννήθηκε το 1943 στη Χάιφα όπου την μεγάλωσε η κομμουνίστρια μητέρα της. Σπούδασε φιλοσοφία και εβραϊκή λογοτεχνία στην Ιερουσαλήμ και το 1976 αναγορεύθηκε διδάκτωρ στο M.I.T όπου επιβλέπων καθηγητής της ηταν ο Νόαμ Τσόμσκυ. Επιπλέον δίδαξε γλωσσολογία και λογοτεχνική θεωρία στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ, στο ΜΙΤ και στα πανεπιστήμια της Κολούμπια και του Παρισιού.

Για λογους γραφειοκρατικούς έχασε την θέση της στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ και αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ισραήλ. Πριν πεθάνει η Ράινχαρτ ειπε οτι την απόφαση της να φύγει απο το Ισραήλ επηρέασε η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο το 2006 και στη λωρίδα της Γάζας. Όταν έφθασε στις ΗΠΑ,  βρήκε δουλειά σαν καθηγήτρια στο ΝΥU, το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Άσκησε δριμεία κριτική στην εισβολή και την κατοχή του Λίβανου από το Ισραήλ, την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών μετά το 1967 και την θεώρησε χειρότερη από το Απαρχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Η απογοήτευσή της για την συμφωνία του Όσλο την ειχε οδηγήσει να γράφει πολιτικά άρθρα στο Ισραήλ, κυρίως στην Γεντιότ Αχαρονότ, μια απο τις μεγαλύτερες ισραηλινές εφημερίδες. Ειχε συμμετάσχει τοτε μαζι με Παλαιστίνιους συναδέλφους της σε εκστρατείες αλληλεγγύης στο πανεπιστήμιο του Bit Zeit και η θέση της ήταν ότι το Ισραήλ έπρεπε να αποχωρήσει απο την Δυτική Οχθη και την Γάζα.

Το 2002 έγραψε το σημαντικό βιβλίο της ‘Ισραηλ/Παλαιστίνη Πως να δώσουμε ένα τέλος στο πόλεμο του 1948, όπου καταγράφει την αποτυχία μιας δημιουργικής επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος και την σκληρότητα της Ισραηλινής πλευράς.

Το 2006, μη μπορώντας πια να ζήσει στο Ισραήλ λογω της κακομεταχείρησης των Παλαιστίνιων από τον ισραηλινό στρατό στα Κατεχόμενα, η Ράινχαρτ έφυγε στη Νέα Υόρκη.

Υπήρξε αντι-σιωνίστρια, φλογερή υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων αδιάλλακτη ακτιβίστρια και θεωρείτο πιο ριζοσπαστική από άλλους αριστερούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες. Πέθανε αναπάντεχα απο εγκεφαλικό το 2007 στη Νέα Υόρκη.

Βαθιά συγκλονισμένος ο Νόαμ Τσόμσκυ έγραψε ότι θα την θυμούνται πάντα σαν την αδιάφθορη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων αλλά και για την πάλη της για μια αξιοπρεπή και ηθικά έντιμη ισραηλινή κοινωνία.

ΠΗΓΕΣ: αγγλική Vikipedia, ελληνική Βικιπέδια