Αλληλεγγύη στις προσφύγισσες – διαρκής αγώνας κατά του φασισμού

Eκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ: ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΝΑΖΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, της 19/7 /18 στο Κουκάκι

Ομιλία της εκπροσώπου του ΜΩΒ Βέρας Σιατερλή

Η ναζιστική οπτική στην Ευρώπη και την Ελλάδα, θέλει την γυναίκα άβουλο αναπαραγωγικό εργαλείο της πατριαρχικής κοινωνίας, εγκλωβισμένη στην κουζίνα. Ο μεταφασισμός όμως, (για να υιοθετήσω τον όρο του ιστορικού Ε. Τραβέρσο), που χαρακτηρίζει τις περισσότερες από τις Ακροδεξιές του σύγχρονου Δυτικού κόσμου είναι ένα φαινόμενο σε μετάβαση.

Τόσο σε πολιτικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο οι Ακροδεξιές διαφοροποιούνται σαφώς από τις νεοφασιστικές οργανώσεις, οι οποίες θέλουν ξεκάθαρα να αναβιώσουν τον φασισμό ή τον ναζισμό του Μεσοπολέμου.

Οι μεταφασίστες, για να πετύχουν τον στόχο τους, παρουσιάζουν μεταλλάξεις τόσο στη γλώσσα όσο και στην πολιτική και την επικοινωνία τους. Για παράδειγμα η Μαρίν Λε Πέν κόρη του ακροδεξιού εθνικιστή πολιτικού Ζαν-Μαρί Λε Πεν και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας έχει στο πρόγραμμά της:
την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ,
τον οικονομικό προστατευτισμό,
ένα κράτος προνοίας μόνο για τους Γάλλους πολίτες,
αντιμονοπωλιακά μέτρα,
περικοπή των περιττών εξόδων του κρατικού μηχανισμού,
καλύτερη αστυνόμευση,
δημοψήφισμα για την αποκατάσταση της θανατικής ποινής ως μέτρο παραδειγματισμού.

Η Μαρίν Λε Πεν θεωρεί τον εαυτό της συνεχιστή της πολιτικής του Ντε Γκωλ. Έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λε Πεν ο οποίος, αν και επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος, διεγράφη.

Τον Ιούλιο του 2013, αποφασίστηκε άρση της ασυλίας της, ως ευρωβουλεύτριας, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση αυτή ήταν η αιτία να ανοίξει ο δρόμος για τη δίωξή της από τις γαλλικές αρχές, για ρατσιστικές δηλώσεις της εναντίον των μουσουλμάνων το 2010.

Η εγκληματική ναζιστική ιδεολογία υποτιμά την γυναίκα και υποβαθμίζει τα δικαιώματά της, ενώ στις Ακροδεξιές οργανώσεις και κόμματα, βλέπουμε γυναίκες σε θέσεις «ευθύνης». Η πιο «εμβληματική» είναι η Μπεάτε Τσέπε, η μοναδική επιζήσασα της νεοναζιστικής οργάνωσης: Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU). Πριν λίγες ημέρες καταδικάστηκε σε ισόβια για τους φόνους 9 μεταναστών και ενός αστυνομικού στη Γερμανία.

Ο Ακροδεξιός Εθνικισμός πέρα από τον Ατλαντικό εκφράζεται με μία ακόμη Γυναίκα, τη Sarah Palin από το κίνημα Tea Party.  Το πολιτικό κίνημα Tea Party εμφανίστηκε το 2009, μέσα στο αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Είναι συντηρητικό και λαϊκίστικο. Τα μέλη του έχουν ζητήσει:
τη μείωση του εθνικού χρέους του ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, μειώνοντας τις κρατικές δαπάνες, για χαμηλότερους φόρους και
υποστηρίζουν παράλληλα ισχυρότερους ελέγχους μετανάστευσης.
Αναζητούν πέρα από τον οικονομικό φιλελευθερισμό να «γυρίσουν τα ρολόγια πίσω» για να αποκατασταθεί η φανταστική – κυρίως λευκή, προτεσταντική και ετεροφυλόφιλη – εθνική ταυτότητα.
Δαιμονοποιούν όσους, στα μάτια τους, απειλούν την «ενότητα του λαού» – συμπεριλαμβανομένων των φτωχών, των μεταναστών και μεταναστριών, των δικαιούχων κοινωνικής μέριμνας και των μουσουλμάνων.

Πόσο κοινή είναι αυτή η ρητορική με το κόμμα της Λε Πεν και την Χρυσή Αυγή! Η Χρυσή Αυγή όμως ενώ εξομοιώνεται μαζί τους μόνο σε επίπεδο λαϊκισμού, απέχει πολύ ακόμη από την επεξεργασμένη άσκηση πολιτικής της Λε Πεν, γιατί είναι πιο μάτσο.  Αυτή η μεταλλαγμένη Δεξιά-Ακροδεξιά, είναι άκρως επικίνδυνη για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Στις μέρες μας, η έννοια του μουσουλμάνου ταυτίζεται με τη ισλαμική θρησκεία και τρομοκρατία, η Ακροδεξιά στη Δύση καλλιεργεί την ισλαμοφοβία η οποία σταθερά παίρνει τη θέση του ιστορικού αντισημιτισμού, ο οποίος σε όλες τις χώρες φθίνει ιστορικά.

Τα ακροδεξιά λαϊκίστικα κινήματα, ειδικά εκείνα στις κυρίαρχες χώρες του παγκόσμιου Βορρά, κάνουν την ανάλυση δύσκολη επειδή λειτουργούν με αντιφατικούς τρόπους. Έτσι ενώ, στην πολιτική συζήτηση καταγγέλλουν ρητορικά τις ελίτ, ταυτόχρονα προσκολλώνται στις κοινωνικές ιεραρχίες.

Η κυριαρχία και η φυλετική ιδιοκτησία είναι σήμερα τα σημάδια του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Στο ΜΩΒ δουλεύουμε συστηματικά για τα δικαιώματα των προσφυγισσών και των μεταναστριών. Ως κινηματική συλλογικότητα συνομιλούμε με την Ύπατη Αρμοστεία η οποία και μας συμβουλεύεται κατά καιρούς, επειδή δραστηριοποιούμαστε οργανώνοντας εκδηλώσεις σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων όπου ενημερώνουμε για καίρια θέματα που τις αφορούν τις γυναίκες.

Έχουμε εκδώσει και διανέμουμε φυλλάδιό μας σε 5 γλώσσες για το δικαίωμα διεθνούς προστασίας (ασύλου) εξειδικεύοντας σε γυναικεία ζητήματα, στα οποία το φυλλάδιο για το δικαίωμα αίτησης ασύλου που διακινούν οι δικηγόροι δεν γίνεται καμία αναφορά, όπως για παράδειγμα, η υποχρεωτική κλειτοριδεκτομή .

Ενημερώνουμε για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων αντισύλληψης –έκτρωσης.

Οργανώσαμε εκδηλώσεις στον Ελαιώνα, στο City Plaza, στο Wellcomon, στο κέντρο Μέλισσα στην οδό Φερών, στη Μυτιλήνη, στο 5ο Λύκειο της οδού Πρασσά.
Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε μεμονωμένες γυναίκες με πρόβλημα βρίσκοντάς τους δομές φιλοξενίας, ή και φιλοξενώντας τες για μικρό διάστημα σε σπίτια μας.

Ακόμη είμαστε η μόνη συλλογικότητα που συστηματικά επισκέπτεται το Κέντρο Κράτησης μεταναστριών παλαιότερα στο Ελληνικό και τώρα στην Πέτρου Ράλλη, στηρίζουμε τα δικαιώματά τους, παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια ενώ εφοδιάζουμε τις κρατούμενες με τηλεκάρτες σχεδόν κάθε μήνα.

Ο φασισμός δεν θα περάσει !
Αλληλεγγύη σε προσφύγισσες-μετανάστριες!

Η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ εντάσσεται στη σειρά κινητοποιήσεων και ενημέρωσης του κοινού για τους μεγάλους κινδύνους από το ρατσισμό και το φασισμό, σε πολλά μέρη της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις αυτές θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβρη, την ημέρα εναντίον του φασισμού, και αργότερα για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Εδώ παραθέτουμε μόνο την ομιλία του Μωβ, αλλά έγιναν κι άλλες, και ακολούθησε πλούσια συζήτηση στο “καυτό” κλίμα των ημερών.