Η Φροντίδα του Εαυτού δεν είναι αρωματικά αφρόλουτρα και κέικ σοκολάτας

Τι πραγματικά σημαίνει η φροντίδα του εαυτού

 

Επιμέλεια: Ιρέν Κόντου

 

Η φροντίδα του εαυτού είναι αρκετά δύσκολη και όχι πάντα ωραία.

Επιβάλλει ένα ξεσκαρτάρισμα με οικονομικά χρέη, μια πρωινή ρουτίνα, ένα μαγείρεμα υγιεινού γεύματος, γυμναστική, ενδοσκόπηση, πράγματα που ζορίζουν και δεν μας κάνουν να τρέχουμε μακριά από τα προβλήματα, σε αντίθεση με τρόπους που προβάλλουν την απόσπαση προσοχής ως λύση.

Μας λέει να κάνουμε πράγματα δύσκολα και επίπονα. Όπως το να ιδρώσουμε από την μια προπόνηση στην άλλη ή να διακόψουμε σχέσεις με τοξικούς ανθρώπους ή να βρούμε δεύτερη δουλειά για να αποταμιεύουμε ή να καταλάβουμε τον τρόπο να αποδεχτούμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να μην εξαντλούμαστε συνεχώς στο πως θα καταφέρουμε να κάνουμε τα πάντα, να είμαστε τα πάντα, όλη την ώρα μέχρι να χρειαστεί να κάνουμε αναγκαστικά παρατεταμένα διαλείμματα από την ζωή για να εκτελέσουμε «βασικά» πράγματα όπως είναι να ρίξουμε λίγο λάδι στην μπανιέρα, να διαβάσουμε Marie Claire, να απενεργοποιήσουμε το κινητό όλη την μέρα.

Ένας κόσμος όπου η φροντίδα του εαυτού είναι τόσο φλέγον θέμα, είναι ένας κόσμος άρρωστος. Η ενασχόληση με τον εαυτό μας δεν πρέπει να είναι κάτι που θα προσφύγουμε επειδή είμαστε τόσο εξαντλημένοι που χρειαζόμαστε κάποια ανακούφιση από την δική μας αμείλικτη εσωτερική πίεση.

Η πραγματική φροντίδα του εαυτού δεν είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια και κέικ σοκολάτας. Είναι η επιλογή να οικοδομήσουμε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειαζόμαστε κάθε τόσο διαλείμματα και παρατεταμένες αποδράσεις. Και για αυτό χρειάζεται να κάνουμε πράγματα που μας είναι λιγότερο επιθυμητά.

Σημαίνει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις απογοητεύσεις, να εξετάζουμε τις αποτυχίες και να επαναπροσδιορίζουμε. Δεν ικανοποιεί τις άμεσες επιθυμίες μας. Χρειάζεται να μάθουμε να αφήνουμε αυτό που μας βαραίνει να φύγει. Να επιλέγουμε κάτι νέο. Να απογοητεύουμε μερικούς ανθρώπους και να κάνουμε θυσίες για άλλους. Να ζούμε με τρόπο που κάποιοι δεν θα επέλεγαν και δεν θα μπορούσαν να ζήσουν.

Καλεί τον εαυτό μας να είναι φυσιολογικός- αυθεντικός. Κοινός. Συνηθισμένος.

Είναι το να έχουμε πολλές φορές μια βρώμικη κουζίνα και να αποφασίζουμε πως ο κύριος στόχος στη ζωή μας δεν είναι να αποκτήσουμε κοιλιακούς και αμέτρητους, «ψεύτικους» φίλους. Αποφασίζει πόσο άγχος προέρχεται από την μη πραγματοποίηση κρυμμένων δυνατοτήτων και πόσο από τον τρόπο που έχουμε γαλουχηθεί να σκεφτόμαστε χωρίς να ξέρουμε καν τι μας συμβαίνει.

Η πράξη της περιποίησης και φροντίδας του εαυτού έχει γίνει ακόμη ένα πράγμα που οι γυναίκες οφείλουν να κάνουν καλά.

Χρησιμοποιείτε το σωστό φίλτρο για να φωτογραφίσετε το αψεγάδιαστο acai μπολ; Είναι το σαπούνι που βάζετε στο σώμα σας απο βιολογικά ξεχωριστά υλικά ή είναι προΐον μαζικής παραγωγής; Και πως μπορούμε να περιορίσουμε την αναπόφευκτη καπιταλιστική παλίρροια που μετατρέπει κάτι τόσο απλό όπως η φροντίδα του εαυτού σε ένα πράγμα που πρέπει να αγοράσουμε και να πουλήσουμε;

Με αυτά όλα παλεύω καθώς παραγγέλνω πίτσα Dominos, φορώντας φόρμα με πρόσχημα ότι είναι για το καλό του εαυτού μου.

Αν διαπιστώσετε ότι ενδίδετε τακτικά σε τέτοιου είδους καταναλωτική «φροντίδα», αυτό συμβαίνει επειδή αποσυνδέεστε από την ουσιαστική περιποίηση του εαυτού, που λίγο έχει να κάνει με τις μικρές απολαύσεις αλλά πολύ με την ανατροφή μέσα από επιλογές που στοχεύουν σε μια μακρά ευεξία και ψυχική υγεία.

Είναι όταν παύει η ταραχώδης ζωή να λειτουργεί ως δικαιολογία για αυτο-σαμποτάζ, με την μορφή αφρόλουτρου και αναβλητικότητας. Είναι να μάθουμε πως να σταματάμε να «διορθώνουμε» συνεχώς τον εαυτό μας και να αρχίσουμε να προσπαθούμε να τον φροντίσουμε πραγματικά. Και ίσως έτσι να διαπιστώσουμε ότι φροντίζοντας με στοργή και τρυφερότητα εμάς, πολλά από τα αρχικά μας προβλήματα διορθώνονται.

Σημαίνει να είσαι ο ήρωας της ζωής σου, όχι το θύμα. Σημαίνει να επαναπροσδιορίσεις την καθημερινότητα σου έτσι ώστε να μην χρειάζεται κάθε λίγο να αναρρώνεις από αυτήν. Η επιλογή μιας ζωής που δεν δείχνει πάντα ωραία αλλά είναι ωραία. Το να παραμερίζεις κάποιους στόχους για να ενδιαφερθείς για τους δικούς σου ανθρώπους. Είναι το να είσαι ειλικρινής ακόμα και αν αυτό δεν θα αρέσει πολλούς. Είναι η κάλυψη των δικών σου αναγκών ώστε να μην ανησυχείς ή να εξαρτάσαι από τρίτα άτομα.

Είναι το να γίνεις το πρόσωπο που ξέρεις πως θέλεις και μπορείς να είσαι. Κάποιος που ξέρει ότι το μασαζ, τα αιθέρια έλαια και το κέικ σοκολάτα είναι τρόποι να απολαύσει τη ζωή, όχι να ξεφύγει από αυτή.

Το κείμενο αποτελεί απόδοση του άρθρου This is what »Self-Care» means, Because is not all Salt, Bath and Chocolate Cake που δημοσιεύτηκε στο Thought Catalog

Πηγή: ampa.lifo.gr