Η προστασία από την πυρκαγιά είναι ευθύνη όλων μας

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Όπου κι αν είμαστε το καλοκαίρι, πρέπει να έχουμε βασικές γνώσεις και προετοιμασία για την προστασία από τυχόν φωτιά και για την προσωπική προστασία μας. Αυτό που συνέβη στο Μάτι μπορεί να ήταν ένα ακραίο φαινόμενο, αλλά έγινε φανερό από τις μετέπειτα συζητήσεις και την ενημέρωση ότι, εκτός από τις διαχρονικές αιτίες, υπήρχαν ελλείψεις μέσων και συντονισμού, ώστε να οδηγήσουν σε τόσο τραγικά αποτελέσματα.

Παράλληλα και για κάθε περίπτωση πυρκαγιάς, μικρής ή μεγάλης, απαιτείται προετοιμασία και ενημέρωση του πληθυσμού, που είναι πρωτίστως ευθύνη της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, αλλά και κάθε σύλλογος ή συλλογικότητα έχει την ευθύνη να εκπαιδεύει τον πληθυσμό, ιδιαίτερα σε θέρετρα, οικισμούς και δασικές περιοχές.

Κάποιες από τις παρακάτω οδηγίες προέρχονται από φυλλάδιο μικρού συλλόγου σε μικρό χωριό, και είναι ελεγμένες από την πυροσβεστική. Ο εν λόγω σύλλογος έχει συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό ή την αποτροπή φωτιάς εν τη γενέσει της, σε πολλές περιπτώσεις και επί πολλά χρόνια, αφού κάνει συχνά ενημέρωση στο χωριό αλλά μοιράζει επίσης φυλλάδια κάθε χρόνο.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για την αποτροπή πυρκαγιάς ή, σε περίπτωση που θα ξεσπάσει, για να μην βρίσκει υλικό να φουντώσει.

♦ Απαλλασσόμαστε από τα ξερά κλαδιά και χόρτα κάθε κήπου ή κτήματος εγκαίρως, και τα καίμε πριν την αντιπυρική περίοδο ή τα αποθέτουμε σε ειδικούς χώρους που πρέπει να έχει ο κάθε δήμος σε ειδικά σημεία του χωριού-οικισμού. Αν ένας δήμος δεν έχει τέτοιους χώρους, κάνουμε αίτημα και πίεση για να αποκτήσει.

♦ Κόβουμε τα ξερά χόρτα από το κτήμα μας αλλά και εκατέρωθεν των δρόμων στην κοντινή μας περιοχή και υποδεικνύουμε σε κοντινούς ιδιοκτήτες οικοπέδων ή αγροκτημάτων που δεν έχουν κτίσμα, να κάνουν το ίδιο, για το οποίο και υποχρεούνται βάσει νόμου. Ενημερώνουμε σχετικά τη δημοτική ή τοπική αρχή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης κάποιων ιδιοκτητών.

♦ Η βάση όλων των στύλων της ΔΕΗ και ο πέριξ χώρος να είναι καθαρός από ξερά χόρτα, γιατί συχνά πιάνουν φωτιές από σπίθες. Η ΔΕΗ οφείλει να καθαρίσει, όμως στο βαθμό που δεν το κάνει, πρέπει να το φροντίσει κάθε σπίτι στη γύρω περιοχή του.

♦ Απαγορεύεται κάθε χρήση ηλεκτροκόλλησης και αλυσοπρίονου καθώς και καύση χόρτων μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

♦ Απαγορεύεται το ψήσιμο τροφίμων στο ύπαιθρο ή στις παραλίες.

♦ Διαθέτουμε δεξαμενή νερού στο κτήμα μας (κατά προτίμηση μεταλλική), γεμάτη και πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας, και λάστιχο αρκετά μακρύ για να αποτρέψουμε εξάπλωση πυρκαγιάς από κοντινά κτήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για δασικές περιοχές όπου υπάρχουν κτίσματα. Σε περιπτώσεις μεγάλης πυρκαγιάς μπορεί να κοπεί το νερό από την υπεράντληση από τα πυροσβεστικά οχήματα, ή να μειωθεί η πίεση. Μπορεί να κοπεί το ρεύμα από ζημιές. Το λίγο αυτό νερό της δεξαμενής μας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο. Έχουμε έτοιμο φακό.

♦ Μένουμε στο σπίτι μας για να το προστατεύσουμε ή, αν δεν είναι εφικτό, συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία του χωριού ή του οικισμού, ή στο μέρος στο οποίο θα μας έχουν συστήσει εκ των προτέρων οι υπεύθυνες αρχές της περιοχής.

♦ Αν σπεύσουμε για βοήθεια στην κατάσβεση, παίρνουμε κάποιο εργαλείο μαζί μας, φτιάρι ή τσουγκράνα.

♦ Φοράμε ρούχα που προστατεύουν όλο το σώμα, και στεγνές πετσέτες για το κεφάλι ή την αναπνοή. Όλα βαμβακερά και όχι συνθετικά. Φοράμε αρβύλες ή μπότες. Τα ρούχα μας προστατεύουν από το θερμικό κύμα που αναπτύσσεται.

♦ Παίρνουμε μαζί μας πόσιμο νερό για εμάς και περισσότερο για αυτούς που σβήνουν, εάν καταφέρουμε να τους πλησιάσουμε.

♦ Η χρήση αυτοκινήτων για απομάκρυνση πρέπει να ακολουθεί τις προηγούμενες τοπικές οδηγίες των αρμοδίων αρχών. Σε πολλά μέρη απαγορεύεται γιατί οι δρόμοι είναι στενοί και δημιουργείται αδιαχώρητο ή και αυξάνεται ο κίνδυνος εγκλωβισμού.

Φωτο: ο κ. Δαμιανογλου, δημιούργησε αυτή την ακαδημία Πυροσβεστών ύστερα από ταξίδι επιμόρφωσης στην Αυστρία πριν χρόνια. “Αυτοί έχουν το θεσμό του ανηλίκου εθελοντή πυροσβέστη εδώ και δεκαετίες. Γιατί να μη γίνει και εδώ;” αναρωτήθηκε ο διοικητής του σταθμού και τελικά δημιούργησε το τμήμα. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO Πηγή: www.lifo.gr