H αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία μείωσε τις καταγγελίες αλλά αύξησε τη βία

Μετά την περσινή, «μερική αποποινικοποίηση» της ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία, πολλές γυναίκες και παιδιά που πέφτουν θύματα δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση των καταγεγραμμένων περιστατικών αλλά όχι και της ίδιας της βίας.   

Αλιεύει η Ιρέν Κόντου

 Όπως παρατηρούν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, μετά από αυτή την «νόμιμη αποτροπή» των θυμάτων από το να καταγγέλλουν τη βία ζητώντας βοήθεια, οι υποθέσεις μειώθηκαν «στα χαρτιά» σχεδόν στο μισό το 2017.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα υποχρεώνονται να πληρώσουν απλώς ένα πρόστιμο και, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κινδυνεύουν με μη εξαγοράσιμη φυλάκιση για τις πράξεις τους.

Οι αμφιλεγόμενες νομοθετικές αλλαγές περιόρισαν σημαντικά τις προβλεπόμενες ποινές για μία τεράστια γκάμα «σπιτικών» επιθέσεων.

Πλέον, αν ένας άντρας επιτεθεί σωματικά στο παιδί του ή τη σύζυγό του, προξενώντας τους μελανιές ή σκισίματα χωρίς να τους σπάσει κάποιο οστό, τιμωρείται με μόλις 15 ημέρες φυλακής ή πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (390 ευρώ).    Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, τέτοιου είδους επιθέσεις οδηγούσαν τους δράστες στη φυλακή ακόμα και για δύο χρόνια.

Το 2016 είχαν καταγραφεί στη Ρωσία 65.543 υποθέσεις βίας αλλά μετά τις νομοθετικές αλλαγές, το νούμερο αυτό έπεσε το 2017 σε μόλις 36.037.

«Η απότομη πτώση δεν οφείλεται στη μείωση της βίας αλλά στον δισταγμό των γυναικών να καταγγείλουν τα περιστατικά στις αρχές, μετά την μερική αποποινικοποίησή τους», σχολιάζει η επικεφαλής της ΜΚΟ Anna Centre που υποστηρίζει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, Μαρίνα Πισκλάκοβα-Πάρκερ.    Ενδεικτικό είναι πως ενώ τα επίσημα στοιχεία των αρχών κατέγραψαν μείωση 45%, οι κλήσεις για βοήθεια στο Anna Centre αυξήθηκαν κατά 35% την ίδια περίοδο, από 20.000 το 2016 σε 27.000 το 2017.

«Τα δικά μας στατιστικά δείχνουν αύξηση των περιστατικών οικογενειακής βίας (…) Το κράτος δεν θεωρεί πλέον σοβαρό ποινικό αδίκημα αυτή τη μορφή βίας, καταπατώντας επί της ουσίας τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτό το κλίμα προσφέρει στους δράστες ένα αίσθημα ατιμωρησίας», τονίζει η Πάρκερ.

Σύμφωνα με έρευνα ρωσικής ιστοσελίδας που καταγράφει περιστατικά βίας, περίπου 16 εκατομμύρια γυναίκες βιώνουν κάποιου είδους ενδοοικογενειακή βία στο σπίτι, αλλά μόνο το 10% βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν για αυτό σε δικούς τους ή να ζητήσουν βοήθεια από τις αρχές.

Μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ο σύζυγος καταβάλλεται τελικά από τα ίδια τα θύματα, αφού αρκετοί από τους Ρώσους άντρες που γίνονται βίαιοι είναι άνεργοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού.

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: www.lifo.gr