Ταπείνωση, βιασμοί & απέραντο γαλάζιο: είναι ο Λικ Μπεσόν ο Γουάινστιν της Ευρώπης;

Αλιεύει η Ιρέν Κόντου

Είναι ο Λικ Μπεσόν των πολλών φιλόδοξων -και ενίοτε αποτυχημένων εμπορικά- ταινιών ο Χάρβεϊ Γουάινστιν της Ευρώπης; Αυτό διαφαίνεται μετά από σωρεία αποκαλύψεων εις βάρος του Γάλλου σκηνοθέτη και άτυπου αφεντικού της εταιρίας EuropaCorp, που κάποτε αποθέωνε το ελληνικό Απέραντο Γαλάζιο και τώρα έχει “καταδυθεί” σε ένα βάλτο από καταγγελίες εις βάρος του.

“Μου ζήτησε να αφήσω το πρακτορείο μοντέλων, στη συνέχεια την υποκριτική, να σταματήσω τις εμφανίσεις μου, να βλέπω φίλους” είπε η βελγο-ολλανδή ηθοποιός Σαντ Βαν Ρόι σε μια συνέντευξη που σοκάρει με την ωμότητα και τις αποκαλύψεις τη Γαλλία και την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία.

Η ηθοποιός μιλώντας στο France Info περιέγραψε εκτενώς τη σχέση της τον σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν που κράτησε για δύο χρόνια από το 2016 έως το 2018.

Μια σχέση που σύμφωνα με την 28χρονη θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένας “επαναλαμβανόμενος” βιασμός.

«On ne dit pas non à Luc Besson»

Gepostet von Le Figaro am Donnerstag, 12. Juli 2018

Όπως είπε η Ρόι ο Μπεσόν είχε προσπαθήσει να την απομονώσει κοινωνικά. Εισήγαγε επίσης μία σχέση “πατέρα-κόρης”.

Μία μίξη που διανθίστηκε με “μικρές πινελιές ταπείνωσης” είπε η νεαρή ηθοποιός και κατηγορεί τον σκηνοθέτη ότι εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση υποταγής που της είχε υποβάλει για να την βιάζει επανειλημμένα, μερικές φορές ακόμα και την ώρα που κοιμόταν.

Με την πάροδο του χρόνου ισχυρίστηκε ότι είχε γίνει “το αντικείμενό του, η μαριονέτα του”.

Οι συναντήσεις του ζευγαριού γίνονταν σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σύμφωνα με την ηθοποιό, ήταν όταν ένα βράδυ την χτύπησε πολύ βίαια και έχασε της αισθήσεις της και ακολούθως τη βίασε.

Παρά τον φόβο, υπέβαλε καταγγελία στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση, η 27χρονη γυναίκα μετέβη σε αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ξενοδοχείο του Παρισιού Le Bristol.

Σύμφωνα με το Europe 1, το οποίο αποκάλυψε την υπόθεση, η ενάγουσα δήλωσε ότι “αφού ήπιε ένα φλιτζάνι τσάι αισθάνθηκε άσχημα και στη συνέχεια έχασε τις αισθήσεις της. Όταν συνήλθε, αργά το βράδυ, επανήλθαν στη μνήμη της τα αγγίγματα και η διείσδυση”.

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη επικοινώνησε με το France Info και είπε ότι ο Μπεσόν είναι “στη διάθεση της αστυνομίας και θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις σε αυτούς που ασχολούνται με την έρευνα της υπόθεσης”.

H Bαν Ρόι δεν είναι η μόνη

Gepostet von Sand Van Roy am Montag, 20. Mai 2013

Πέρα από την ηθοποιό ο Μπεσόν έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και από 49χρονη διευθύντρια casting.

Η γυναίκα που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της κατηγόρησε στις Αρχές τον Μπεσόν για σεξουαλική παρενόχληση “κάθε φορά που έμπαινα στο ασανσέρ μαζί του”.

Τέλος σύμφωνα με το Mediapart ακόμη δύο γυναίκες κατηγορούν τον Μπεσόν για ανάρμοστη συμπεριφορά εις βάρος τους.

Ο 59χρονος σκηνοθέτης των Λεόν και Πέμπτο Στοιχείο αρνείται τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Πηγή: cnn.gr