Τροφή, ο Χειρότερος Εχθρός μου

Επιμέλεια: Ιρέν Κόντου

🎥 Δύο γυναίκες, που βρίσκονται σε πρόγραμμα θεραπείας, μιλούν για τη νόσο.

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του Vice στην ύπουλη και επικίνδυνη ασθένεια της νευρικής ανορεξίας, μέσα από τα μάτια δύο γυναικών που πολέμησαν,νίκησαν, και ακόμα πολεμούν.

Η νευρική ανορεξία είναι μία διατροφική διαταραχή που «χτυπάει» κυρίως τα έφηβα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες. Έχει συνδεθεί στη συνείδηση του κόσμου με την επικράτηση του υπερβολικά αδύνατου σώματος ως πρότυπο ομορφιάς από τα media. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και τις ίδιες τις ασθενείς, τα αίτιά της είναι πιο περίπλοκα.

Η παρουσιάστρια του ντοκιμαντέρ, Δάφνη Καραβοκύρη, που και η ίδια είχε νοσήσει στην εφηβεία της, συνάντησε δύο κορίτσια που περνούν νευρική ανορεξία και βρίσκονται σε πρόγραμμα θεραπείας, διερευνώντας τους παράγοντες που οδηγούν τις νέες γυναίκες σ’ αυτήν τη διατροφική διαταραχή.

Επίσης, το VICE Greece μίλησε με τη συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη που έχει καταγράψει την προσωπική της εμπειρία με την ανορεξία σε βιβλίο και δίνει τη δική της απάντηση στο αν ξεπερνιέται η νόσος.

Πηγή: video.vice.com

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νευρική ανορεξία: 

Ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο φόβο του ασθενούς ότι θα παχύνει και μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το κατάλληλο σωματικό βάρος.

Οι άνθρωποι με νευρική ανορεξία δίνουν μεγάλη αξία στον έλεγχο του βάρους και στην σιλουέτα τους, ενώ χρησιμοποιούν ακραίες μεθόδους για να το πετύχουν αυτό, οι οποίες παρεμβαίνουν σημαντικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην ζωή τους.

Για να αποφύγουν την παραμικρή αύξηση βάρους ή για να συνεχίσουν να χάνουν βάρος, οι άνθρωποι με ανορεξία συνήθως περιορίζουν σοβαρά την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουν. Μπορούν να “ελέγχουν” την πρόσληψη θερμίδων κάνοντας εμετό μετά το φαγητό ή με την κατάχρηση καθαρτικών, διατροφικών συμπληρωμάτων, διουρητικών, ή ακόμα και κλυσμάτων. Μπορούν επίσης να προσπαθούν να χάσουν βάρος με την υπερβολική άσκηση.

Νευρική ανορεξία: Αίτια

Η ακριβής αιτία της νευρικής ανορεξίας είναι άγνωστη. Όπως και με πολλές ασθένειες, είναι πιθανώς ένας συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

  • Βιολογικοί παράγοντες: Αν και δεν είναι ακόμη σαφές το ποια ακριβώς γονίδια εμπλέκονται, μπορεί να υπάρχουν γενετικές αλλαγές που κάνουν μερικούς ανθρώπους πιο ευάλωτους στη νευρική ανορεξία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια γενετική τάση προς την τελειομανία, την ευαισθησία και την επιμονή, χαρακτηριστικά που συνδέονται πάντα με την ανορεξία.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες: Μερικά συναισθηματικά χαρακτηριστικά μπορεί να συμβάλλουν στην ανορεξία. Οι νεαρές γυναίκες μπορεί να έχουν ψυχαναγκαστικές τάσεις στον χαρακτήρα τους που τις καθιστούν πιο επιρρεπείς σε “αυστηρές” δίαιτες και στον εκούσιο περιορισμό της κατανάλωσης τροφής. Μπορεί, επίσης, να έχουν μια ακραία τάση για τελειομανία, η οποία τις οδηγεί στο να νομίζουν ότι δεν είναι ποτέ αρκετά αδύνατες.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η σύγχρονη δυτική κουλτούρα δίνει έμφαση στο να είναι κανείς πολύ αδύνατος ή/και γυμνασμένος. Η επιτυχία και η ατομική αξία ενός ατόμου συχνά ταυτίζεται με το να είναι αδύνατος ή όχι. Η πίεση που ασκείται μπορεί να τροφοδοτήσει την επιθυμία να είναι κανείς πολύ αδύνατος, κάτι που εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ των νεαρών κοριτσιών.

Νευρική ανορεξία: Συμπτώματα

Τα φυσικά συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας σχετίζονται με την πείνα, αλλά η διαταραχή περιλαμβάνει επίσης συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα που σχετίζονται με μια μη ρεαλιστική αντίληψη του σωματικού βάρους.

Σωματικά συμπτώματα

Συμπεριφορικά συμπτώματα

  • Υπερβολικός περιορισμός της κατανάλωσης τροφής μέσω δίαιτας, ή νηστείας και υπερβολικής άσκησης
  • Υπερφαγία και επακόλουθη πρόκληση εμετού που μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση καθαρτικών και κλύσματος

Νευρική ανορεξία: Άλλα συμπτώματα

  • Ανεξήγητη ενασχόληση με τις τροφές και τις θερμίδες τους
  • Άρνηση να φάει
  • Άρνηση ότι πεινάει
  • Φόβος ότι θα παχύνει
  • Ψέματα σχετικά με το πόσο έχει φάει
  • Καμία εναλλαγή στην ψυχική διάθεση (έλλειψη συναισθημάτων)
  • Κοινωνική απόσυρση
  • Ευερεθιστότητα
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Σκέψεις αυτοκτονίας

 

Δείτε επίσης:

 

Πηγή:  http://www.mayoclinic.org, iatropedia.gr