Ιατρική σχολή στο Τόκιο μείωνε σκόπιμα τους βαθμούς των γυναικών στις εισαγωγικές εξετάσεις

Αλιεύει η Ιρέν Κόντου

Μια ιαπωνική ιατρική σχολή μείωνε επί χρόνια εσκεμμένα τη βαθμολογία των γυναικών στις εισαγωγικές εξετάσεις, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή των δικηγόρων που προσελήφθησαν από τη σχολή για να ερευνήσουν το θέμα, κάνοντας λόγο για μια «πολύ σοβαρή» περίπτωση ειδικής μεταχείρισης.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει κάνει προτεραιότητά του τη δημιουργία μιας κοινωνίας «όπου οι γυναίκες να μπορούν να λάμψουν», όμως οι γυναίκες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να δίνουν μια δύσκολη μάχη στην αγορά εργασίας και να αντιμετωπίζουν εμπόδια για να επιστρέψουν στη δουλειά μετά τον τοκετό, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού των γεννήσεων.

Οι παραποιήσεις στις βαθμολογίες των γυναικών ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια εσωτερικής έρευνας έπειτα από κατηγορία για διαφθορά που διατυπώθηκε φέτος την άνοιξη και αφορούσε τις εισαγωγικές εξετάσεις για την ιατρική σχολή Tokyo Medical University. Η αποκάλυψή τους προκάλεσε διαμαρτυρίες και θυμό μετά τα σχετικά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι ερεύνησαν τις κατηγορίες για δωροδοκία κατά την εισαγωγή του γιου ενός ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Παιδείας, ανακοίνωσαν πως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βαθμολογία του και η βαθμολογία αρκετών άλλων ανδρών είχε παραποιηθεί «αδίκως» προς τα επάνω – σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και κατά 49 μονάδες.

Οι δικηγόροι συμπέραναν επίσης πως οι βαθμολογίες χειραγωγήθηκαν ώστε οι άνδρες να πάρουν περισσότερες μονάδες από τις γυναίκες και έτσι να μην αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που εισάγονται στην ιατρική σχολή.

«Το περιστατικό αυτό είναι πραγματικά λυπηρό -με απατηλές διαδικασίες εισαγωγής, επεδίωξαν να εξαπατήσουν τους διαγωνιζόμενους, τις οικογένειές τους, τους σχολικούς αξιωματούχους και την κοινωνία ως σύνολο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος Κένζι Νακάι.

«Παράγοντες που φανερώνουν πολύ σοβαρή ειδική μεταχείριση σε βάρος των γυναικών έπαιξαν επίσης ρόλο σ’ αυτό», πρόσθεσε ο Νακάι, ένας από τους δικηγόρους που προσελήφθησαν από το πανεπιστήμιο για να ερευνήσουν την υπόθεση.

Οι δικηγόροι είπαν πως δεν γνωρίζουν σε βάρος πόσων γυναικών υπήρξε αυτή η ειδική μεταχείριση, φαίνεται όμως ότι η βαθμολογία των γυναικών στις εισαγωγικές εξετάσεις παραποιούνταν προς τα κάτω τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από την κυβέρνηση ούτε από τον αξιωματούχο του υπουργείου Παιδείας ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ