Kathleen Neal Cleaver – Μαύρη Πάνθηρας

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Η Kathleen Neal Cleaver γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1945 στο Ντάλας του Τέξας. Είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, και είναι γνωστή επειδή ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων. Οι γονείς της ήταν και οι δύο πτυχιούχοι. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής κοινωνιολογίας στο κολλέγιο του Ουίλι, Τέξας, και η μητέρα της με μεταπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά.

Στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα μετά την γέννηση της μικρής Kathleen, ο πατέρας της, Ernest Neal, για εργασιακούς λόγους μαζί με την οικογένεια του μετακόμισε στο εξωτερικό και έζησε σε χώρες βασισμένες στην αγροτική οικονομία, όπως Ινδία, Λιβερία, Sierra Leone, και Φιλιππίνες. Η Kathleen επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσει μαθήματα σε ένα οικοτροφείο της Θρησκευτικής Κοινωνίας των Κουακέρων κοντά στη Φιλαδέλφεια. Αποφοίτησε με έπαινο το 1963. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Oberlin College, και αργότερα μεταγράφηκε στο Barnard College. Το 1966, άφησε το κολλέγιο για μια θέση γραμματέως στο γραφείο της Student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC) στη Νέα Υόρκη.

Η Kathleen Neal ήταν υπεύθυνη για την φοιτητική διοργάνωση μιας διάσκεψης του πανεπιστημίου στο Τένεσι . Στη διάσκεψη, η Kathleen συνάντησε τον Eldridge Cleaver του BPP ( Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων) . Το Νοέμβριο του 1967 μετακόμισε στο San Francisco για να καταταγεί στο BPP. Η Kathleen Neal και ο Eldridge Cleaver παντρεύτηκαν στις 27 Δεκεμβρίου 1967. Η Cleaver έγινε η πρώτη γυναίκα γραμματέας επικοινωνιών του οργάνου λήψης αποφάσεων του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων και η πρώτη γυναίκα μέλος του οργάνου λήψης αποφάσεων του κόμματος. Είχε υπηρετήσει ως εκπρόσωπος και γραμματέας Τύπου και οργάνωσε την εθνική εκστρατεία για την απελευθέρωση του υπουργού άμυνας του Κόμματος , Huey Newton, ο οποίος είχε φυλακιστεί.

Αυτή και άλλες γυναίκες, όπως οι Angela Davis, Elaine Brownand και Ericka Huggins αποτελούσαν μέχρι μια χρονική στιγμή τα 2/3 του Κόμματος , παρά την αντίληψη ότι το BPP ήταν συντριπτικά ανδροκρατούμενο.

Στην εξορία

Το 1968, κατέβηκε ως υποψήφια του κόμματος Peace and Freedom όπου έλαβε 2.778 ψήφους και βγήκε τρίτη ανάμεσα σε τέσσερις έγχρωμους υποψηφίους. Σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής της στο BPP, η Cleaver ήταν συχνά ο στόχος της αστυνομίας. Το 1970 και ενώ η οικογένεια βρισκόταν στην Β. Κορέα γέννησε την κόρη τους Cleaver Joju Younghi.

Το 1971, κατά τη διαμονή τους στην Αλγερία μια διαφωνία οδήγησε το ζεύγος Cleaver στην αποβολή από τη Διεθνή Οργάνωση του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων. Το ζεύγος Cleaver έστησε μια νέα οργάνωση αποκαλούμενη (Revolutionary People’s Communication Network) Δίκτυο Επικοινωνίας των Επαναστατών. Η Kathleen ξανάρχισε την προώθηση και τις ομιλίες για τη νέα οργάνωση. Για να ολοκληρώσουν αυτό τον στόχο, η ίδια και τα παιδιά μετακόμισαν πίσω στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση της Αλγερίας δυσαρεστήθηκε με τον Eldridge και τη νέα οργάνωση. Ο Eldridge αναγκάστηκε να αφήσει τη χώρα κρυφά και να συναντήσει το 1973 την Kathleen στο Παρίσι. Η Kathleen από τις Ηνωμένες Πολιτείες οργάνωνε την επιστροφή του Eldridge την άμυνά του. Το 1974, η γαλλική κυβέρνηση χορήγησε πολιτικό άσυλο στο ζεύγος Cleaver, και η οικογένεια επανασυνδέθηκε τελικά. Ένα χρόνο μετά γύρισαν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο Eldridge συνελήφθη και στάλθηκε στη φυλακή. Κατηγορήθηκε για τη ανταλλαγή πυροβολισμών το 1968 και βρέθηκε ένοχος για την επίθεση. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή και 2.000 ώρες κοινωνικής υπηρεσίας. Η Kathleen με αρωγή αλληλέγγυου ταμείου Eldridge Cleaver Defense Fund, πλήρωσε την εγγύηση το 1976. Τα νομικά ζητήματα του Eldridge επιλύθηκαν τελειωτικά το 1980.

Η Kathleen Cleaver επέστρεψε στις σπουδές της το 1981, με πλήρη υποτροφία από το πανεπιστήμιο Yale University. Αποφοίτησε μετ’ επαίνου το 1983, με πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης. Το 1987, χώρισε τον Eldridge. Στη συνέχεια εξακολούθησε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή απ όπου και πήρε το πτυχίο της από το Yale. Μετά από την αποφοίτηση, εργάστηκε για την δικηγορική εταιρία Cravath, Swaine & Moore αποκτώντας δικαστική εμπειρία.

Στα 55 της η Cleaver ασχολείται με ένα αρκετά διαφορετικό έργο γραφής. Βυθίζεται στο θαμμένο παρελθόν της για να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο  “Αναμνήσεις από την αγάπη και τον πόλεμο”.

Το βιβλίο την ανάγκασε να θυμηθεί τη δολοφονία και τη φυλάκιση αμέτρητων φίλων. Την ώθησε να προβληματιστεί για το τι συνέβη σε πολλούς άλλους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συζύγου της, του Eldridge, ο οποίος έγινε Ρεπουμπλικανός και Μορμόνος. Ανασκόπησε τη δική της τροχιά: τη συνεχή παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, τη διάλυση των Μαύρων Πανθήρων και στη συνέχεια τη διάλυση του γάμου της. Της λείπει μερικές φορές η επαναστατική της ζωή; Όχι καθόλου, δηλώνει. Είναι ευτυχής που δεν είναι στη φυλακή. Είναι ευτυχής που δεν είναι Ρεπουμπλικανή. Είναι ευτυχής, προσθέτει, που είναι ζωντανή.

Το 2005, η Cleaver τιμήθηκε ως επίτιμο μέλος στην Fletcher Foundation και εργάστηκε ως ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Yale, και ως Λέκτορας στο τμήμα Αφροαμερικανικών Σπουδών στο Yale University όπου και εργάστηκε έκτοτε.

Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Ramparts, The Black Panther, The Village Voice, The Boston Globe και Transition. Έχει συγγράψει δοκίμια, όπως Κριτική στον Φυλετικό Φεμινισμό, Κριτική στην Λευκή Εκπαίδευση, Κοιτάζοντας Πίσω από τον Καθρέφτη, Η Υπόσχεση της Πολυπολιτισμικότητας, Εκπαίδευση και Αυτονομία στον 21ο Αιώνα, Ένας Νέος Αναγνώστης Πολιτικών Επιστημών και η Επανεκτίμηση του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων.

Η Cleaver ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Black Panther και έκανε συμπαραγωγές με έδρα το Harlem από το 1999 έως το 2003. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φόρα και προγράμματα σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού το 2006 στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2007 και το 2009. Διετέλεσε εκπρόσωπος της τρίτης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (FILVEN) στη Βενεζουέλα, τον Νοέμβριο του 2007, και τιμήθηκε ως συμμετέχουσα στην αμερικανική αντιπροσωπεία στο δεύτερο Παναφρικανικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Αλγέρι της Αλγερίας τον Ιούλιο του 2009. Η πορεία της Kathleen Cleaver συνεχίζει μέχρι σήμερα τη συμμετοχή της σε φόρα, διδασκαλία, γραπτά και κινηματογραφικά έργα που εκφράζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Αφρικανική Διασπορά.

Πηγή: en.wikipedia.org , www.nytimes.com, http://law.emory.edu