Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Το Μωβ συμμετέχει συστηματικά στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, και κάθε χρόνο επίσης στην πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα. Έχουμε κάνει και δικές μας αντιφασιστικές εκδηλώσεις, με στόχο να αναδείξουμε τη μεγάλη βλάβη του φασισμού στην κοινωνία γενικά, και στα γυναικεία δικαιώματα ιδιαίτερα. Τονίζουμε πάντα, ότι οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις πρέπει να είναι ενωτικές και μαζικές, χωρίς κομματικά προαπαιτούμενα.

Αποσπάσματα από το κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά στις δραστηριότητες του οποίου το Μωβ έχει λάβει μέρος πολλές φορές, θα λάβει μέρος και φέτος, με ιδιαίτερη ανταπόκριση στο κάλεσμα της οικογένειας και φίλων του Παύλου Φύσσα.

“Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Η δολοφονία του Παύλου υπήρξε το αποκορύφωμα μιας σχεδιασμένης ναζιστικής δραστηριότητας εκείνον τον ματωμένο Σεπτέμβρη: μόλις λίγους μήνες μετά την -δίχως ιδιαίτερο πολιτικό κόστος- χρυσαυγίτικη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η Χρυσή Αυγή είχε αποφασίσει να συστηματοποιήσει τις επιθέσεις της στον κόσμο του αγώνα και ο Παύλος Φύσσας ήταν το άμεσο θύμα αυτής της εξέλιξης. Η αντίστοιχης έντασης επίθεση που προηγήθηκε σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα
μόλις λίγες μέρες πριν την δολοφονία του Φύσσα ήταν κομμάτι της ίδιας στρατηγικής του ναζιστικού αυτού μορφώματος.

Τα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος ήταν άμεσα, είχαν μαζικά αποτελέσματα και η απάντηση του κόσμου του αγώνα μπλόκαρε τις προθέσεις της Χρυσής Αυγής να αναβαθμίσει περαιτέρω την δράση της. Ωστόσο δεν πρέπει να το ξεχνάμε: ο Παύλος Φύσσας δεν σκοτώθηκε ούτε «τυχαία», ούτε εξαιτίας μιας συμπλοκής που «ξέφυγε». Η δολοφονία του υπήρξε απότοκο της συνεχόμενης γιγάντωσης της Χρυσής Αυγής εκείνη την περίοδο και της ολοένα και μεγαλύτερης παρεμβατικότητας που αποκτούσε στη δημόσια ζωή. Ο Παύλος Φύσσας σκοτώθηκε επειδή το αυγό του φιδιού δεν έσπασε όσο ήταν ακόμα νωρίς.

Φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η πολιτική αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τότε είναι δεδομένη αλλά η εγρήγορση του αντιφασιστικού κινήματος παραμένει αναγκαία. Οι ναζί συνεχίζουν να είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα παρότι είναι πλέον ανοιχτά παραδεκτό πως αποτελούν μαχαιροβγάλτες που επιτίθενται σε πρόσφυγες και αγωνιστές. Ταυτόχρονα, το τελικό αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης δίκης τους δεν είναι καθόλου δεδομένο παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας και καμία μέσα στην ελληνική κοινωνία που να μπορεί να ισχυριστεί με σοβαρότητα πως «δεν ξέρει». Κάθε μέρα που περνάει, ο ναζισμός συνεχίζει να προσπαθεί για την απόλυτη φυσικοποίηση του μέσα στην ελληνική κοινωνία. Και κάθε μέρα που περνάει, το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να υψώνει τείχη ανάμεσα σε αυτόν και τα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά καλεί σε εκδήλωση-συζήτηση, την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη, για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 19:00, στο Κηπάκι της Τσαμαδού στα Εξάρχεια και συμμετέχει στην πορεία στο Κερατσίνι, την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη στις 17:30, στην οδό Παύλου Φύσσα 60, που θα κινηθεί προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.
Επίσης στηρίζουμε την συναυλία της οικογένειας και των φίλων του Παύλου στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη στις 9 το βράδυ.”

Δημοσίευση της “Οικογένειας και Φίλων του Παύλου Φύσσα” http://antifasistikossyntonismos.blogspot.com/2018/09/5.html