Εξευτελιστική για τις γυναίκες “επιχειρηματική καινοτομία” στην Κύπρο

ΠΟΓΟ: «Επιχειρηματική Καινοτομία» η χυδαία εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος 

Με έγκριση και χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κυκλοφόρησε το «ουροδοχείο – γυναίκα»!

Ο σεξισμός, η χυδαία υποτίμηση και εμπορευματοποίηση του σώματος και της υπόστασης της γυναίκας μπορεί να πάρει τη μορφή ακόμα και της «επιχειρηματικής καινοτομίας». Αυτό συμβαίνει με την κυκλοφορία στην κυπριακή αγορά ενός προϊόντος, υπό την ονομασία “Body Jane the Men’s Jar”, ενός ανδρικού ουροδοχείου το οποίο έχει το σχήμα μιας σκυμμένης γυναικείας φιγούρας. Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς περισσότερο τι είδους μηνύματα και αντιλήψεις αναπαράγει μέσα στη συνείδηση της κοινωνίας η κυκλοφορία και η διαφήμιση ενός τέτοιου προϊόντος.

Πολύ δε περισσότερο πρέπει να επισημανθεί ότι το προϊόν, όπως διαφημίζεται στη ιστοσελίδα και τα ΜΚΔ της εταιρίας, έχει χρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξη αλλά και από κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτως ή άλλως συνιστά αδιανόητη προσβολή προς τις γυναίκες η κυκλοφορία του συγκεκριμένου προϊόντος. Αλλά το γεγονός ότι έχει χρηματοδοτηθεί και εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία καθιστά το γεγονός διπλά εξοργιστικό και απαράδεκτο.

Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλούμε την Επίτροπο Ισότητας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της να παρέμβει στο συγκεκριμένο θέμα και να απαιτήσει εξηγήσεις και άμεσες ενέργειες.  Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών πρέπει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προϊόντος από την Κυπριακή Δημοκρατία.