Κύπρος: Ο παιδεραστής πίσω στη γειτονιά σου

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Παιδεραστής, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση από τις 25/11/2016 για τα αδικήματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικης και της άσεμνης επίθεσης, αποφυλακίστηκε πρόωρα ως αποτέλεσμα της προεδρικής χάρης που δόθηκε σε κατάδικους, την 1η/3/2018, με την ευκαιρία της επανεκλογής του Προέδρου Αναστασιάδη. Λόγω της προεδρικής χάρης, ο παιδεραστής αποφυλακίστηκε σχεδόν έξι μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 7/9/2018.

Οι γονείς του ενήλικου, πλέον, θύματος έπαθαν σοκ όπως δήλωσαν στον «Φ», όταν αντίκρισαν το απόγευμα της Δευτέρας τον παιδεραστή να διακινείται με το όχημά του στους δρόμους της κοινότητας, όπου διαμένουν θύμα και θύτης. Για την ακρίβεια, μένουν στην ίδια γειτονιά.

Διερευνώντας το θέμα για τους λόγους που αποφυλακίστηκε πρόωρα ο εν λόγω παιδεραστής, διαπιστώσαμε τα εξής: Από τη γενική προεδρική χάρη που παραχωρείται με την εκλογή ή την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαιρούνται οι παιδεραστές, οι οποίοι καταδικάστηκαν για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικου προσώπου κάτω των 13 χρονών, όπου ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει μέχρι και ποινή φυλάκισης διά βίου, ανεξάρτητα εάν τα Δικαστήρια δεν επιβάλλουν τέτοιες ποινές.

Στην προκειμένη περίπτωση, η σεξουαλική αποπλάνηση του θύματος άρχισε μεν από την ηλικία των 12 χρονών, ωστόσο, η σεξουαλική παρενόχληση έγινε στην ηλικία των 16 χρονών. Συνεπώς, όπως μας λέχθηκε «το κορίτσι-θύμα ήταν 16 χρονών και δεν εμπίπτει στην εξαίρεση από την προεδρική χάρη που είναι για θύματα ηλικίας 13 χρονών και κάτω».

Η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων ζήτησε εκθέσεις από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Ευημερίας για να αποφασίσει κατά πόσο θα παραπέμψει τον εν λόγω παιδεραστή για ψυχολογική στήριξη ή θεραπευτική παρέμβαση, χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο ίδιος ο παιδεραστής, με βάση την κείμενη νομοθεσία, να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Αρχής. Σημειώνεται ότι η διαδικασία άσκησης εποπτείας αποσκοπεί στην αποτροπή του κινδύνου επανάληψης αδικήματος σεξουαλικού χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκου. Πρόσθετα, με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, η Αρχή Εποπτείας δεν έχει εξουσία να επιβάλει οποιονδήποτε περιορισμό σε παιδεραστή που να σχετίζεται με ενήλικο θύμα και ειδικότερα περιορισμό που να μην επιτρέπει τη διαμονή ή διακίνηση σε χώρους που διαμένει ή διακινείται ενηλικιωθέν θύμα. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, στην προκειμένη περίπτωση ο μόνος τρόπος για να κρατήσει το ενήλικο, πλέον, θύμα σε απόσταση τον παιδεραστή είναι με την εξασφάλιση απαγορευτικού δικαστικού διατάγματος.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Αρχή Εποπτείας αναφέρει ότι μετά από δική της εισήγηση κατατέθηκε στη Βουλή, από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, νομοσχέδιο με σκοπό την τροποποίηση του υπό αναφορά νόμου ώστε να διευρυνθούν οι εξουσίες εποπτείας της Αρχής. «Στο πλαίσιο της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης αυτών των εξουσιών για την προστασία προσώπων που θυματοποιήθηκαν ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Αρχή Εποπτείας.

Με τη συγκεκριμένη υπόθεση ο «Φ» ασχολήθηκε σε αρκετές εκδόσεις του στο πρόσφατο παρελθόν, καταγγέλοντας το γεγονός ότι η σύζυγος του παιδεραστή, η οποία σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση είχε εμπλοκή στη διάπραξη των εν λόγω αδικημάτων, δεν διώχθηκε ποινικά και ότι σκανδαλωδώς εξακολουθεί να εργάζεται σε σχολείο. Συγκεκριμένα, είναι υπάλληλος σχολικής εφορείας και εργάζεται ως καθαρίστρια. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη παραμένει στη θέση της λόγω κενών στην κείμενη νομοθεσία και στους Κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των Σχολικών Εφορειών.

Η καταδικαστική απόφαση

Τα γεγονότα της υπόθεσης έλαβαν χώρα σε κοινότητα της επαρχίας Λάρνακας και, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, εκτυλίχθηκαν ως ακολούθως: Η σεξουαλική αποπλάνηση του θύματος άρχισε από την ηλικία των 12 χρονών. Ειδικότερα, όμως, από την 1/5/2012 έως και τις 31/12/2012, στην ηλικία των 16 χρονών, υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο παιδεραστής κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν 60 ετών και διέμενε μαζί με τη σύζυγό του κοντά στην οικία της μικρής. Η προσπάθεια του παιδεραστή να πλησιάσει την ανήλικη ξεκίνησε περί το 2009, όταν ήταν 12 ετών.

Ο παιδεραστής κατέβαλλε προσπάθειες για να την προσεγγίσει χρησιμοποιώντας τη σύζυγό του. Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του, με τη χρήση διαφόρων προφάσεων, προσπάθησαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της μικρής και, μεταξύ άλλων, της έδιναν δώρα εκμεταλλευόμενοι την παιδική αθωότητα που χαρακτηρίζει την ηλικία των 12 ετών και την άγνοια κινδύνου. Η σύζυγος του παιδεραστή έπεισε την ανήλικη να πηγαίνει στο σπίτι της για να διαπιστώσει εάν αυτός της ήταν πιστός, αλλά και, όπως της ανέφερε, για να τον διεγείρει σεξουαλικά.

Περαιτέρω, η σύζυγος προσπαθούσε να πείσει την ανήλικη ότι ο παιδεραστής σύζυγός της την ποθούσε ερωτικά και της ζητούσε να του τηλεφωνεί και να του μιλά με γλυκόλογα, για να δει την αντίδρασή του, καθώς και διάφορα άλλα. Όποτε η ανήλικη προσπαθούσε να αποφύγει να πράξει όσα της ζητούσε η σύζυγος του παιδεραστή, η τελευταία την εκφόβιζε ότι θα έλεγε στα τέκνα της και, κυρίως, στους γονείς της ότι ο παιδεραστής σύζυγός της την ποθούσε ερωτικά και/ή τα μυστικά που είχαν δημιουργηθεί.

Όπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, οι προαναφερόμενες ενέργειες του παιδεραστή συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια. Αποτέλεσμα του ψυχολογικού εξαναγκασμού και όλων των ανωτέρω, ο παιδεραστής επιτέθηκε άσεμνα και κατάφερε να εξαναγκάσει την ανήλικη να έρθει σε παράνομη συνουσία μαζί του. Τελικά, η ανήλικη κατήγγειλε τα όσα συνέβαιναν στην Αστυνομία το 2013. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ποινική δίωξη του παιδεραστή και, εν συνεχεία, η καταδίκη του σε τρία χρόνια φυλάκισης από τις 25/11/2016.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού
ΠΗΓΗ: Philnews 13-9-2018