Marielle PRESENTE! Μαριέλε ΠΑΡΟΥΣΑ!

Της Αλεξίας Τσούνη
6 μήνες συμπληρώθηκαν σήμερα από την δολοφονία της Βραζιλιάνας ακτιβίστριας Marielle Franco (14/9/2018) και το αίτημα για δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει τραγικά επιτακτικό.
Το Μωβ βρέθηκε στη διαμαρτυρία μπροστά στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ελβετία, στην επέτειο των 6 μηνών από την δολοφονία της Βραζιλιάνας ακτιβίστριας Marielle Franco, και πήρε συνέντευξη από μία από τις διωργανώτριες.
Φωτογραφίες από την διαμαρτυρία:
Η διαμαρτυρία έκλεισε με το σύνθημα: Marielle PRESENTE! Μαριέλε ΠΑΡΟΥΣΑ!
Βίντεο από την διαμαρτυρία (γαλλικά):

Το βίντεο της συνέντευξης (αγγλικά):

Η δημοφιλής ακτιβίστρια της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών και του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο ως μέλος του αριστερού κόμματος (Socialism and Freedom Party – PSOL) πέμπτη σε ψήφους το 2016, και μαχόταν για τη δικαιοσύνη και κατά της αστυνομικής βίας και της στρατιωτικοποίησης της πόλης του Ρίο. Η ίδια ήταν αφρο-φεμινίστρια και καταγόταν από το Da Maré, μία από τις μεγαλύτερες φαβέλες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη βία που ασκούν ο στρατός και η αστυνομία κατά των νέων Αφρο-αμερικανών στο Ρίο.
Η Marielle Franco δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό της τη νύχτα της 14/3/2018, καθώς επέστρεφε από μια δημόσια συνάντηση μαύρων γυναικών, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έγινε κόσκινο από τις σφαίρες των δολοφόνων της. Λίγες μέρες πριν, είχε καταγγείλει δημόσια τη δράση της Στρατιωτικής Αστυνομίας στην περιοχή Irajá της φαβέλας Acari.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε διοργανωθεί και στην Αθήνα στην πρεσβεία της Βραζιλίας στις 20/3/2018, όπου συμμετείχε και το Μωβ:
Διαβάστε προηγούμενο άρθρο της Σίσσυς Βωβού εδώ:

 

Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Marielle Franco: https://www.amnesty.gr/action/petitions/21501/vrazilia-marielle-franco