Το μέλλον είναι γυναίκα: Σινεμά και ισότητα στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί σε μια σειρά από προβολές και συζητήσεις που θα προσπαθήσουν να ορίσουν κοινωνικοπολιτικά το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Μία καλλιτεχνική αφύπνιση για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων, ίδιων ευκαιριών καθώς και την καλλιέργεια κοινωνικών συμπεριφορών που ενισχύουν μία ισότιμη καθημερινότητα και στα δύο φύλα, σε όλους τους τομείς.

Μέσα από ταινίες φετινής παραγωγής, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην χώρα μας και θα πλαισιωθούν από συζητήσεις με προσκεκλημένες δημιουργούς, ανθρώπους του πολιτισμού και φορείς, προσπαθούμε να ορίσουμε κοινωνικοπολιτικά το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν:

Σε Δεύτερο Πλάνο / Half The Picture
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
: Amy Adrion
21/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Χόλιγουντ ήταν και παραμένει μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, με άνισες ευκαιρίες για τις γυναίκες και σαφείς διακρίσεις εναντίον τους. Οι Τζιλ Σόλογουεϊ, Λίνα Ντάναμ, Άβα Ντιβερνέι, Ροζάνα Αρκέτ και πολλές ακόμα επαγγελματίες του σινεμά καταθέτουν προσωπικές μαρτυρίες και αφηγούνται τις θαρραλέες ιστορίες για το πώς πέρασαν αποφασιστικά σε πρώτο πλάνο. Είσοδος Ελεύθερη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγό), Κόρα Καρβούνη (ηθοποιό), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτιδα). Συντονίζει η δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου Έλενα Χρηστοπούλου.

Η Αγαπημένη Μου Υφή / My Favorite Fabric
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
: Gaya Jiji
22/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Για τη νεαρή Νάλα, η ελευθερία είναι πόθος και η επανάσταση μία φαντασίωση αισθησιακή, τολμηρή, πολύχρωμη, φτιαγμένη από διάφορες υφές, σαν τα αγαπημένα της ρούχα. Για τη μητέρα της όμως, μόνο ένας γάμος μπορεί να της εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Στην ταραχώδη Δαμασκό του 2011 η αναζήτηση της ταυτότητας είναι ένας πόλεμος, με μόνα όπλα τα όνειρα. Είσοδος Ελεύθερη. Προλογίζει η Ψυχαναλύτρια και Διδάκτωρ των ΕΚΠΑ και Paris-Diderot, Κατερίνα Μαλίχιν. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η Στιγμή Της Ιλχάν / Time For Ilhan
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
: Norah Shapiro
23/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πρόσφυγας από τη Σομαλία, μουσουλμάνα, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών και μητέρα τριών παιδιών, η Ιλχάν θέτει υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Μινεσότα. Η προεκλογική της εκστρατεία απευθύνεται κυρίως προς τις μειονότητες, προκαλώντας τα στερεότυπα των επαγγελματιών πολιτικών. Αν η Ιλχάν τα καταφέρει, θα είναι μια ιστορική στιγμή για την πολιτική, όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά ολόκληρου του κόσμου. Είσοδος Ελεύθερη. Προλογίζει η κα Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το Αιώνιο Θηλυκό / The Eternal Feminine
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
: Natalia Beristáin
24/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πώς μία εσωστρεφής φοιτήτρια έφτασε να γίνει μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της μεξικανικής λογοτεχνίας; Η ταινία της Μπεριστάιν για τη ζωή της Ροζάριο Καστεγιάνο παρουσιάζει το πορτρέτο μιας ισχυρής γυναίκας που ξεπέρασε εμπόδια, προσωπικά και επαγγελματικά, ενώ πυροδότησε μία συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών με ερωτήματα που, εξήντα χρόνια αργότερα, μένουν αναπάντητα. Είσοδος Ελεύθερη. Προλογίζει η συγγραφέας-σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Οι Σαντινίστας / Las Sandinistas!
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
: Jenny Murray
25/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πώς είναι δυνατόν να ηγείσαι μιας πολιτικής και κοινωνικής επανάστασης και έπειτα να διαγράφεσαι από την Ιστορία επειδή είσαι γυναίκα; Επαναστάτριες που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της δικτατορίας στη Νικαράγουα το 1979, οι γυναίκες Σαντινίστας παραγκωνίστηκαν από τους άνδρες συναγωνιστές τους και είδαν ό,τι έχτισαν για χρόνια να γκρεμίζεται. Η μάχη εναντίον του σεξισμού και κάθε είδους ανισότητας γι’ αυτές δεν τελείωσε ποτέ. Είσοδος Ελεύθερη. Προλογίζει η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το αφιέρωμα «Το Μέλλον Είναι Γυναίκα – Σινεμά και Ισότητα» υλοποιείται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Όλες οι ταινίες του αφιερώματος (μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης) προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ελεύθερη είσοδο και υπότιτλους βάσει διαλόγου.

Πηγή: diotima.org.gr