Το Νόμπελ ειρήνης 2018 σε αγωνίστρια και αγωνιστή κατά της σεξουαλικής βίας

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ο Ντένις Μουκουέγκε, γιατρός γυναικολόγος από το Κονγκό και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ που είχε πουληθεί στο ISIS ως σκλάβα, θα λάβουν το Νόμπελ Ειρήνης 2018, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Κοινός τόπος και των δύο το ότι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο στη μάχη τους κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου και η διεκδίκηση δικαιοσύνη για τα θύματα αυτής της βίας.

Η Νάντια Μουράντ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2014 και 2015, όπου είχε επισκεφθεί τους πρόσφυγες τότε στο λιμάνι του Πειραιά και στην Ειδομένη. Την είχαν υποδεχθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Το σημαντικό γι’ αυτήν ήταν να διαπιστώσει την κατάσταση των προσφύγων. Έκανε πολλές καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσής τους και για την μεταχείρισή τους. Παράλληλα συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που είχε επιδείξει τότε προς τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που πέρναγαν από την Ελλάδα προς τη Βόρειο Ευρώπη.

Το Μωβ είχε οργανώσει μια εκδήλωση προς τιμήν της, το 2015, με σκοπό να μας ενημερώσει για τους αγώνες της και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, γιατί, όπως πληροφορηθήκαμε από τον συνεργάτη και μεταφραστή της, έπαθε νευρικό κλονισμό.

Ο κ. Μουκουέγκε, πήρε το βραβείο Ζαχάρωφ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δράση του, το 2014. Το τι σημαίνουν αυτά τα βραβεία, βέβαια, είναι μια μεγάλη συζήτηση.

Παραθέτουμε εδώ δύο συνδέσμους από άρθρα του Μωβ για τον γυναικολόγο (23-10-14) και την Νάντια (2-4-2016), τα οποία περιέχουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτές τις δύο αξιοθαύμαστες προσωπικότητες.

Η ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ Μπαζέ στην Αθήνα, για το προσφυγικό

Στον γιατρό που στηρίζει θύματα ομαδικών βιασμών το βραβείο Ζαχάρωφ