Φωτορεπορτάζ και συνέντευξη του Μωβ από το κολαστήριο της Μόριας

Το Μωβ στο κολαστήριο της Μόριας, Λέσβος, 7/10/2018:

Φωτορεπορτάζ του Μωβ και συνέντευξη της δικηγόρου Ελένης Βεληβασάκη από το Refugee Support Aegean (http://rsaegean.org/) για την απάνθρωπη κατάσταση στο hotspot της Μόριας, ειδικά για τις γυναίκες.

Από την Αλεξία Τσούνη, το Μωβ.

Φωτορεπορτάζ:

Συνέντευξη της δικηγόρου Ελένης Βεληβασάκη από το Refugee Support Aegean (http://rsaegean.org/) για την απάνθρωπη κατάσταση στο hotspot της Μόριας, ειδικά για τις γυναίκες.

– Ελένη Βεληβασάκη σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη στο Μωβ. Έδωσες χτες μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο συνέδριο (European Conference on EU migration policy and its implications on borders – Hias Greece). Θα θέλαμε να μας πεις από τη δουλειά σου και την εμπειρία σου όλον αυτόν τον καιρό στη Μόρια, την νομική βοήθεια που προσφέρετε σαν RSA (Refugee Support Aegean) ποιά είναι η κατάσταση εδώ, και ειδικά για τις γυναίκες: τι ευάλωτη θέση έχουν, ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες και οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες.
– Η κατάσταση στη Μόρια νομίζω είναι επιεικώς δύσκολη, θα μπορούσαμε να πούμε. Βλέπουμε ότι 2,5 χρόνια μετά την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας (την δήλωση), έχει εγκλωβιστεί ένας τεράστιος αριθμός ατόμων σε συνθήκες που είναι σχεδόν ανατριχιαστικές. Μιλάμε για συνθήκες που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι είναι βιώσιμες στις μέρες μας. Οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες βέβαια για τις ευάλωτες ομάδες. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόνοια για άτομα με ιδιαίτερες ιατρικές ανάγκες και άλλες ευαλωτότητες. Υπάρχει μια τεράστια έλλειψη στην προστασία και στον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων και ειδικότερα γυναικών. Έχει δημιουργηθεί μια safe zone (ασφαλής ζώνη) εντός του χώρου του hotspot, αλλά σίγουρα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των ευάλωτων περιπτώσεων και ειδικότερα γυναικών θυμάτων βίας. Πολλές φορές οι γυναίκες δεν αναγνωρίζονται, δεν εντοπίζονται, και μένουν απροστάτευτες μέσα σε σκηνές χωρίς αποτελεσματική πρόσβαση στην τουαλέτα και σε συνθήκες υγιεινής. Υπάρχει τρομερός φόβος και ανασφάλεια, είναι πάρα πολλά τα περιστατικά που αναφέρονται για επιθέσεις σε γυναίκες, με αποτέλεσμα οι γυναίκες και συνοδευόμενες αλλά και ασυνόδευτες, δηλαδή και μόνες γυναίκες και γυναίκες που είναι κομμάτι οικογένειας, να μην μπορούν να βγουν το βράδυ ούτε καν να κάνουν τις βασικές τους ανάγκες.
– Αυτός ο σκοπός λοιπόν του safe zone ήταν μεταξύ άλλων και για τις γυναίκες επειδή υπήρχαν αυτά τα περιστατικά;
– Σαν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για γυναίκες, ναι. Η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε μετά από σειρά περιστατικών.
– Και επαρκεί για όλον τον πληθυσμό; Εδώ μιλάμε για χιλιάδες.
– Μιλάμε για 9.000 άτομα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να διανοηθούμε ότι ένα μικρό section (τμήμα) σε ένα safe zone μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές.
– Και πόσο καιρό μένουν εδώ περίπου, από πόσο μέχρι πόσο; Σαν εύρος; Δεν είναι για κάποιες μέρες.
– Γενικά κάποιος αιτών άσυλο / πρόσφυγας εδώ στην Μόρια μπορεί να έχει παραμείνει μέχρι και 2 – 2,5 χρόνια. Μπορεί να είναι άνθρωποι που υπήρξαν από την αρχή της συμφωνίας. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένα σχέδιο κάπως αποσυμφόρησης του νησιού. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί πραγματικά να ανακουφιστεί η κατάσταση από τον αριθμό που προορίζουν οι αρχές να αναχωρήσει.
– Ευχαριστούμε πάρα πολύ Ελένη.
– Ευχαριστώ κι εγώ.
– Καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο που κάνετε κι ας ελπίσουμε αυτό το αίσχος εδώ, αυτή η ντροπή…
– Δύσκολο. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία στο να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Νομίζω ότι σταθερά από το 2016 βλέπουμε μια επιδείνωση. Μια μη βελτίωση των συνθηκών των ανθρώπων και έναν χώρο που φαίνεται ότι χάνουν οι άνθρωποι την αξιοπρέπειά τους.
– Ακριβώς, όπως το είπες. Ευχαριστούμε και πάλι. Ευχαριστούμε πολύ Ελένη Βεληβασάκη.