ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

ΤΟ ΜΩΒ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου από επιχειρηματίες και αστυνομικούς, το μεσημέρι της Παρασκευής της 21ης Σεπτεμβρίου.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς και γιατί βρέθηκε ο Κωστόπουλος μέσα σε ένα χρυσοχοείο, ενώ φάνηκε από πολλά στοιχεία ότι βρισκόταν σε κατάσταση πνευματικής ταραχής.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι αντιμετωπίστηκε με βαρβαρότητα από δύο επιχειρηματίες, ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, οι οποίοι κλωτσούσαν ανελέητα έναν πεσμένο στο δάπεδο, αδύναμο άνθρωπο.

Αυτό που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι στη συνέχεια η αστυνομία που ήρθε, τον αντιμετώπισε με βία που συνέβαλε στο θάνατό του, κάτι που ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση, αντί να φροντίσει να τον βοηθήσει στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόταν, όπως οφείλει με βάση τη νομοθεσία. Αυτό αποδεικνύεται και από τα βίντεο τα οποία παρουσιάστηκαν.

Ακόμα, το συγκεντρωμένο πλήθος στη διάρκεια της εξέλιξης των βάρβαρων πράξεων, θα έπρεπε να έχει αντισταθεί και να τις έχει εμποδίσει. Δυστυχώς μόνον ένας διερχόμενος έδειξε αλληλεγγύη, ενώ άλλοι και άλλες τραβούσαν βίντεο, τα οποία δημοσιοποίησαν και ασφαλώς βοήθησαν έτσι στην αποκάλυψη των συνθηκών δολοφονίας, χωρίς όμως άλλες ενέργειες, αλλά απλώς με κάποιες διαμαρτυρίες μπροστά στην αστυνομική βία.

Ως φεμινίστριες έχουμε παρέμβει αποφασιστικά όταν εκτυλίσσονται μπροστά μας πράξεις βίας κατά των γυναικών, συχνά με προσωπικό κόστος, και έχουμε καταφέρει πολλές φορές να εμποδίσουμε την περαιτέρω εξέλιξή τους ή τυχόν μοιραία κατάληξη. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι και όλες οι πολίτες, όταν βρίσκονται μπροστά σε άδικες και βάρβαρες επιθέσεις.

Η δολοφονία αυτή υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την κοινωνία μας, όταν η προστασία της περιουσίας η οποία κινδύνευε, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, τίθεται υπεράνω της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Και επιπλέον ενισχύει την αυταρχική συμπεριφορά της αστυνομίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Δεν γνωρίζουμε αν η ταυτότητα του Ζακ ήταν γνωστή στους δολοφόνους του και ήταν η αιτία της άγριας αυτής συμπεριφοράς, αλλά μαζί με τις κοινότητες των ΛΟΑΤΚΙ+ και την οικογένειά του, ζητούμε να ερευνηθεί η πιθανότητα να πρόκειται για ένα έγκλημα ομοφοβικού μίσους.

Απαιτούμε την πλήρη έρευνα των συνθηκών δολοφονίας, γιατί οι μέχρι στιγμής ενέργειες των κρατικών αρχών δείχνουν καθαρή προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών όσων εμπλέκονται σ’ αυτήν, και οι δικηγόροι κατάγγειλαν το ότι λείπουν από τη δικογραφία βασικά στοιχεία.

Τέλος να πούμε ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε κάποιας μορφής παραβατικότητα ή χρήση ουσιών, χρειάζονται ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη, και δεν επιτρέπεται σε καμία και κανέναν να τους περιφρονεί, να τους λοιδωρεί και να μην αναγνωρίζει ότι είναι φορείς δικαιωμάτων, όπως έγινε ιδιαίτερα με τις διαπομπευμένες οροθετικές γυναίκες το 2012, τις οποίες υποστηρίξαμε για χρόνια στις φυλακές και στα δικαστήρια, μέχρι την αθώωσή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2018