«Google, φτάνει πια με τη σεξουαλική παρενόχληση!»

Παγκόσμια διαμαρτυρία των εργαζομένων της εταιρείας εναντίον του σεξισμού και της ανισότητας

Γράφει η Κίτυ Ξενάκη
Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

«Χαίρεται. Δεν βρίσκομαι στο γραφείο μου διότι συμμετέχω, μαζί με άλλους εργαζομένους της Google, σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση, τις σεξουαλικές επιθέσεις, την απουσία διαφάνειας και μία επιχειρηματική κουλτούρα που δεν είναι λειτουργική για όλους. Θα επιστρέψω στη θέση μου αργότερα»: ένα τέτοιο σημείωμα άφησαν χθες στο γραφείο τους εκατοντάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι της Google, από τη Σιγκαπούρη και το Τόκιο μέχρι το Ζυρίχη και το Βερολίνο, από το Δουβλίνο και το Λονδίνο μέχρι την Καλιφόρνια.

Η στάση εργασίας που έκαναν ταυτόχρονα, στις 11 τοπική ώρα, από τη μία ζώνη ώρας στην επόμενη, ήταν συμβολική και σε κάποιες περιπτώσεις οι «απεργοί» δεν συγκεντρώθηκαν καν μπροστά στα γραφεία της Google, όπως έγινε για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη ή το Δουβλίνο, την πρωτεύουσα που έχει επιλέξει η Google ως ευρωπαϊκό της αρχηγείο λόγω του ευνοϊκού φορολογικού συστήματος της Ιρλανδίας: στη Σιγκαπούρη, το Τόκιο και αλλού, διαδήλωσαν εντός των γραφείων της Google. Και έτσι ακόμα, ωστόσο, πρόκειται για μια πρωτοφανή ημέρα κινητοποίησης για μια εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται σταθερά εδώ και χρόνια από περιοδικά όπως το «Forbes», το «Fortune» και το «Business Insider» στους «καλύτερους χώρους να εργάζεται κανείς» παγκοσμίως. Η εξήγηση βρίσκεται μεταξύ άλλων σε έρευνα που δημοσίευσαν οι «New York Times» την περασμένη Πέμπτη 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Google έχει αποσιωπήσει τα τελευταία χρόνια πολλές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης. Οι «New York Times» αναφέρονταν για παράδειγμα στην περίπτωση του Αντι Ρούμπιν, γνωστού και ως δημιουργού του Android, που εγκατέλειψε την εταιρεία το 2014 αφού κατηγορήθηκε από μία εργαζόμενη ότι την είχε υποχρεώσει σε πεολειχία: μόνο που ο Ρούμπιν έφυγε με το κεφάλι ψηλά, αποζημίωση 90 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα θερμό ευχαριστήριο μήνυμα από τον Λάρι Πέιτζ, τον συνιδρυτή της Google.

Οι «New York Times» αναφέρθηκαν επίσης στην περίπτωση του Ρίτσαρντ ΝτεΒολ, ενός από τους επικεφαλής του X, του εργαστηρίου της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, που αναλαμβάνει τα πιο τρελά της σχέδια – όπως το αυτοκίνητο ή τα γυαλιά της Google. Ο ΝτεΒολ κατηγορείται πως δήλωσε ενώπιον μιας υποψήφιας για πρόσληψη ότι είναι «πολυερωτικός», την κάλεσε σε ένα φεστιβάλ και της ζήτησε να γδυθεί ώστε να της κάνει μασάζ. Μετά τη δημοσίευση της επίμαχης έρευνας, παραιτήθηκε. Χωρίς αποζημίωση – έσπευσε να διαβεβαιώσει η εταιρεία την εφημερίδα.

Ο επικεφαλής της Google Σουντάρ Πιτσάι έσπευσε να διαβεβαιώσει επίσης τους εργαζομένους πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απολυθεί με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης συνολικά 48 άτομα, ανάμεσά τους και 13 υψηλόβαθμα στελέχη, επιμένοντας πως κανείς τους δεν έλαβε αποζημίωση.

«Αντιλαμβάνομαι την οργή και την απογοήτευση πολλών από εσάς» τόνισε ο Πιτσάι σε email που απέστειλε σε όλους τους εργαζομένους. «Την αισθάνομαι και εγώ και είμαι απολύτως αποφασισμένος να υπάρξει πρόοδος σε ένα ζήτημα που παραμένει για πολύ μεγάλο διάστημα στην κοινωνία μας… και ναι, και εδώ στην Google».

Οι εκατοντάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι που συμμετείχαν χθες στην κινητοποίηση #Googlewalkout έχουν ήδη καταστήσει σαφές, με τα αιτήματα που κατέθεσαν, τι θέλουν να γίνει: να μπει τέλος στην αναγκαστική διαιτησία σε περιπτώσεις παρενόχλησης και διακρίσεων, να δίνονται στη δημοσιότητα οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, να υπάρξει μια «σαφής, καθολική και συμπεριεκτική» διαδικασία για την καταγγελία τέτοιων περιστατικών, να μπει τέλος στις μισθολογικές ανισότητες και να δίνονται ίσες ευκαιρίες στα δύο φύλα…

Το 69,1% των εργαζόμενων στη Google σήμερα είναι άνδρες – ποσοστό που ανεβαίνει στο 74,5% μεταξύ των ανώτερων στελεχών. Και αρκετές πρώην εργαζόμενες έχουν καταγγείλει επισήμως την Google για χαμηλότερη αμοιβή των γυναικών.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 2-11-18