13χρονος σκότωσε την 9χρονη αδελφή του στην Κύπρο

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Ένα έγκλημα ανδρικής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, πολύ διαφορετικό και πολύ πιο τραγικό από τα άλλα που συμβαίνουν τόσο συχνά.

Τι να πούμε για την “ανδρική βία” ενός 13χρονου που ζει σε ευάλωττη κατάσταση, τι να πούμε για ένα κοριτσάκι που δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε τα 10 του χρόνια;

Δημοσιεύουμε την τραγική είδηση, μαζί και αποσπάσματα από τη διαμαρτυρία της ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα Στήριξη και Αντιρατσισμό) που αγωνίζεται εδώ και 10ετίες γι’ αυτό που δηλώνει και ο τίτλος της.

13χρονος φέρεται να μαχαίρωσε στις 6 Νοεμβρίου 9χρονη αδελφή του, στη Λάρνακα. Εξετάστηκε από παιδοψυχίατρο και μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στο νοσοκομείο ψυχικών νοσημάτων.

Τα παιδιά είναι γόνοι διαζευγμένων Ρομά, και βρίσκονταν μόνα στο σπίτι όταν συνέβη το μοιραίο. Το κοριτσάκι βρήκε αιμόφυρτο, ο πατέρας του, ο οποίος έχει και την επιμέλεια των παιδιών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την νεκροτομή στην σορό της μικρής διαπιστώθηκε ότι δέχτηκε 15 μαχαιριές.

Ο εκπρόσωπος τύπου της δύναμης, Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφερε ότι η οικογένεια βρισκόταν στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια και παρακολουθείτο από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας.

Είπε ότι από τις μαρτυρίες δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το κοριτσάκι καλούσε σε βοήθεια πριν συμβεί το μοιραίο, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΙΣΑ, με τον τίτλο “Η δολοφονία του κοριτσιού στην Λάρνακα είναι μόνο η κορυφή ενός «αόρατου» παγόβουνου”

Η Κίνηση για Ισότητα Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) εκφράζει τη θλίψη της «τόσο για τη δολοφονία του κοριτσιού στην Λάρνακα στις 6/11/2018 όσο και για το σύστημα μέσα στο οποίο έγινε η εν λόγω δολοφονία, καθώς επίσης και για τον τρόπο που αυτή προβάλλεται και συζητείται δημόσια».

«Η εν λόγω δολοφονία είναι ενδεικτική της οδυνηρής κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλά ευάλωτα άτομα στην κυπριακή κοινωνία σήμερα, ιδιαίτερα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο και ειδικότερα παιδιά άτυπων μεταναστών» αναφέρει η ΚΙΣΑ σε ανακοίνωσή της.

Καλεί «το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και ιδιαίτερα των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, διαμορφώνοντας και υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και παιδοκεντρικό σύστημα προστασίας των ευάλωτων ομάδων που να περιλαμβάνει στήριξη, πραγματική πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα και δομές φροντίδας των παιδιών με εργαζόμενους γονείς».

Η ΚΙΣΑ καλεί «και τα ΜΜΕ να αναλογιστούν τον ρόλο και τις δικές τους ευθύνες όσον αφορά την καλλιέργεια του ρατσισμού, των διακρίσεων και των στερεοτύπων, καθώς και της βίας, του κανιβαλισμού και της τοξικής αρρενωπότητας και τα καλεί να σταματήσουν να αναπαράγουν και να διαγράψουν δημοσιεύματα που στιγματίζουν και στοχοποιούν την συγκεκριμένη οικογένεια, καθώς και ευάλωτες ομάδες γενικότερα».

Πηγή: ΚΥΠΕ