Η γενική συνέλευση του ΜΩΒ-παρουσίαση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια Γενική Συνέλευση του Μωβ, στις 9 Νοεμβρίου, στον φιλόξενο χώρο στέγασης Προσφύγων City Plaza. Ήρθαν αρκετά από τα μέλη, και αρκετές φίλες, αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων που έκαναν μικρή τοποθέτηση.
Δημοσιεύουμε εδώ πρώτα την κεντρική ομιλία του Μωβ, που περιέχει την παρουσίαση, τις αναλύσεις και τους προβληματισμούς μας.
Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση της συζήτησης, κατά την οποία ακούστηκαν πολλοί προβληματισμοί και προτάσεις, οι οποίες συμφωνήσαμε να ενταχθούν  στο πρόγραμμα δράσης, γιατί απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες που έβαλαν αρκετές από τις παρευρισκόμενες.
Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσες από τις αλληλέγγυες γυναίκες City Plaza παρευρέθηκαν, και ακόμα περισσότερο την πρόσφυγα κάτοικο στο χώρο, η οποία μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν από την αρχή του εγχειρήματος, με στόχο τη συσπείρωση και την ενδυνάμωση των γυναικών που κατοικούν στο χώρο (www.plazagirls.com).

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την έκθεση πεπραγμένων, για το έτος στο οποίο αναφέρεται η συνέλευση. Ο διοικητικός απολογισμός στον οποίο αναφέρεται η αρχική κεντρική ομιλία και τα πεπραγμένα, υπερψηφίστηκε στο τέλος της συνέλευσης, καθώς και ο οικονομικός απολογισμός ο οποίος δεν δημοσιεύεται, αλλά μοιράστηκε στα μέλη και είναι στη διάθεσή τους.
Στο τέλος του αναλυτικού και μακροσκελούς δημοσιεύματός μας, βάζουμε το πρόγραμμα δράσης που επίσης υπερψηφίσαμε και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε.

Η κεντρική ομιλία στη γενική συνέλευση του Μωβ, αποτελεί απολογισμό δράσης και ενημέρωση για την κατάσταση του φεμινιστικού κινήματος και του Μωβ

Αγαπητές φίλες,
Όπως φαίνεται από την έκθεση πεπραγμένων που έχουμε μοιράσει και θα την δημοσιεύσουμε και στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, πολλές ήταν οι δραστηριότητές μας τον ένα χρόνο (13 μήνες) που καλύπτεται από την προηγούμενη μέχρι τη σημερινή συνέλευση.
Έχουμε σημειώσει 45 εκδηλώσεις ή δραστηριότητες, από τις οποίες αναφέρουμε συνοπτικά:

• Πρόσφυγες Μυτιλήνη-κρατούμενες Πέτρου Ράλλη
• Παλαιστίνη – μετάβαση δύο φορές, εκδήλωση, διαμαρτυρίες
• Αντιφασιστικό – διάφορες εκδηλώσεις
• Συμμετοχή σε δίκες για αυτοάμυνα, και φυλακές
• Διεθνιστική αλληλεγγύη – Μαριέλε Φράνκο
• Αντιπολεμικές εκδηλώσεις
• Δίκες για βιασμούς ενήλικες και ανήλικες, δίκη για βασανισμό γυναίκας από αστυνομικούς
• Συμμετοχή στις εκδηλώσεις 25 Νοέμβρη – 8 Μάρτη και ομιλίες μας
• Το δικαίωμα στην έκτρωση
• Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η περσινή χρονιά ήταν σπουδαία για το φεμινιστικό κίνημα διεθνώς, ξεχωρίζουμε τις μαζικές απεργίες γυναικών στις 8 Μάρτη σε Ισπανία και Αργεντινή, και μικρότερες σε πολλές άλλες χώρες.

Το θέμα της έμφυλης βίας έχει προωθηθεί σε ευρύτατα στρώματα γυναικών, αλλά και του πληθυσμού γενικότερα, μέσα από το κίνημα Metoo που αναφέρεται σε βία και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας και τόσα άλλα παρόμοια κινήματα. Επίσης το θέμα των συζυγοκτονιών και των βιασμών. Έχουμε μια επανεμφάνιση μαζικών γυναικείων κινημάτων, κάτι που αποτελεί ελπίδα. Δεν ξεχνάμε βέβαια και τα πρόσφατα εκρηκτικά κινήματα νέων γυναικών, όπως οι Πούσι Ράιοτς στη Ρωσία, ή οι Femen σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Μετά από τόσο πολλά και μαζικά κινήματα, το θέμα των γυναικείων δικαιωμάτων κάθε μορφής έχει μπει στο δημόσιο λόγο και στην ατζέντα κάθε Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης, με καλούς (αλλά και κακούς τρόπους), κάτι που δίνει δύναμη στις γυναίκες που είναι απομονωμένες, να διεκδικήσουν.

Και στην Ελλάδα έχουμε μια ανάταση των φεμινιστικών κινημάτων και των αγώνων για γυναικεία δικαιώματα. Σε νομοθετικό επίπεδο έχουμε την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, και με φτωχή νομοθέτηση. Δύο σημαντικά αιτήματά μας, για τον τρόπο ορισμού του βιασμού καθώς και για την αυτοάμυνα απέναντι στην αντρική βία, δεν έγιναν δεκτά. Δυστυχώς μάλιστα κατά τη συζήτηση στη Βουλή, είχε μπει ακόμα ένα νομοθέτημα την ίδια ημέρα, με αποτέλεσμα να επικεντρωθεί η συζήτηση γύρω από αυτό, και να γίνει ελάχιστη συζήτηση για τη Σύμβαση. Θέλουμε όμως να υπογραμμίσουμε ότι το Μωβ είχε πρώτο αναδείξει την ανάγκη για κατάργηση του άρθρου 339Α του Ποινικού Κώδικα, που πρόβλεπε να παύει η ποινική δίωξη εναντίον του βιαστή ανήλικης αν αυτός δεχόταν να την παντρευτεί, και αυτό το άρθρο καταργήθηκε.

Είμαστε οργάνωση γυναικείων δικαιωμάτων, εξωστρεφής, και κάνουμε συνεργασίες κατά περίπτωση με διάφορες άλλες οργανώσεις, θεσμικές ή μη. Για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κάναμε επισκέψεις σε όλα τα κόμματα της Βουλής (εκτός εγκληματικής οργάνωσης), και στα κυβερνητικά κόμματα, για να πιέσουμε για την κύρωσή της. Από τις γυναικείες οργανώσεις με τις οποίες συνεργαστήκαμε κάποιες πρόσκεινται σε πολιτικά κόμματα, κάποιες όχι, αλλά πάντως είναι κατά βάση θεσμικές. Για την αλληλεγγύη στα θύματα βίας κάναμε περισσότερη συνεργασία με την Καμιά Ανοχή και άλλες ομάδες και δικτυώσεις που είναι περισσότερο αυτόνομες και δεν ασχολούνται με θέματα νομοθεσίας ή απεύθυνσης στις κυβερνήσεις. Οπότε, εμείς συνεργαζόμαστε κατά περίπτωση, με γνώμονα τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε.

Να σημειώσουμε εδώ ότι Το Μωβ είναι μια οργάνωση που δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα ή πολιτικό χώρο, όπως το λέει και το καταστατικό μας, ενώ αρκετές από τα μέλη ή τις φίλες είναι μέλη διαφόρων πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων. Στην Ελλάδα, παραδοσιακά, πολλές γυναικείες οργανώσεις πρόσκειντο σε κόμματα ή πολιτικούς χώρους και λειτουργούσαν σε μεγάλο βαθμό για την εξυπηρέτησή τους. Αυτό από τη μια μεριά τούς δίνει κάποια δύναμη και μαζικότητα, από την άλλη τους αφαιρεί την ελευθερία δράσης όταν οι επιδιώξεις για τα γυναικεία ζητήματα συγκρούονται με τη στοχοθεσία των χώρων τους. Οπότε, αντίστροφα, το Μωβ δεν έχει αυτή τη δύναμη του πολιτικού χώρου, αλλά έχει την ελευθερία κινήσεων με βάση τα αιτήματα του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος. Δεν έχει καμιά δουλεία.

Πιστεύουμε στην αυτονομία των κινημάτων αλλά και στη συνεργασία τους. Δεν συμφωνούμε με τη διάλυση του φεμινισμού στην έννοια “φύλο” όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κάποιες χώρες, εξάλλου η ανάδυση μαζικών γυναικείων-φεμινιστικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέραμε στην αρχή, ξαναφέρνει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα του φεμινισμού. Μια κατεύθυνση προς την άρνηση του φύλου και τη διάλυση του φύλου ακολουθείται τελευταία από την Καμιά Ανοχή, σε αντίθεση με τον αρχικό της χαρακτήρα. Λόγω αυτής της μετατόπισης, που πιθανώς δεν είναι οριστική, υπήρχε και αποχώρηση κάποιων βασικών στελεχών οι οποίες, μεταξύ άλλων, δεν δέχτηκαν την εξελισσόμενη αυτή φυσιογνωμία.

Το Μωβ έχει δυναμική αλλά και αποδυνάμωση. Ας πούμε ότι η κατάστασή του αντικατοπτρίζει ένα γενικότερο κλίμα στο χώρο των κοινωνικών κινημάτων. Χρειάζεται νέο αίμα, κυρίως από νέες γυναίκες, και δραστηριότητα σε χώρους νέων γυναικών, τόσο εργαζομένων όσο και φοιτητριών. Αυτό είναι ένα στοίχημα για το εγγύς μέλλον. Αρκετές από τα στελέχη του Μωβ ανήκουμε σε παλιότερες γενιές φεμινιστριών, αλλά είμαστε πάντα ανοιχτές σε συνεργασίες.

Το κοινωνικό τοπίο στο οποίο λειτουργούμε και αγωνιζόμαστε σήμερα είναι η οικονομική κρίση και ο νεοφιλελευθερισμός, και η προσπάθεια αφαίρεσης κεκτημένων από τις γυναίκες, γι’ αυτό εξάλλου υπάρχει και η εξέγερση και αντεπίθεση, από τις ΗΠΑ έως τη μικρότερη γωνιά του πλανήτη. Η συνεχιζόμενη επίθεση στο κράτος πρόνοιας πλήττει τις γυναίκες δυσανάλογα, αφού δυστυχώς ακόμα είμαστε εμείς αυτές που αναλαμβάνουμε τη δουλειά της αναπαραγωγής της ζωής και της φροντίδας, κατά κύριο λόγο, ενώ το μοίρασμα αυτών των απαραίτητων καθηκόντων δυστυχώς αργεί πολύ. Και στο χώρο της πληρωμένης απασχόλησης, το χάσμα των αμοιβών και οι διάφορες γυάλινες οροφές, δυστυχώς καλά κρατούν και η ανεργία κρατεί ακόμα καλύτερα.

Πολύ σημαντικό στοιχείο, στην Ευρώπη ιδιαίτερα, είναι οι στρατιές των απελπισμένων προσφύγων, θυμάτων κυρίως του πολέμου αλλά και της φτώχιας, με τις γυναίκες να πιέζονται πολύ περισσότερο από την έμφυλη βία την οποία υφίστανται. Η απάντηση που εμείς δίνουμε σ’ αυτή την κοινωνική κινητικότητα είναι η υποδοχή και η υποστήριξη των ίσων δικαιωμάτων για όλους και όλες, σε αντίθεση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της δικής μας κυβέρνησης, που υπογράφουν συνθήκες περιθωριοποίησης, βασανισμού και απέλασης ολόκληρων στρατιών από πρόσφυγες, τις οποίες καταγγέλλουμε. Δυστυχώς, αυτή η επίσημη πολιτική, υποθάλπει και θρέφει την ακροδεξιά και το φασισμό που σηκώνουν κεφάλι σε όλη την Ευρώπη και, όσο μας αφορά, αντιστρατεύονται την ισότητα των φύλων. Σε αυτή την ακροδεξιά στροφή κάποιου μέρους των κοινωνιών μας, υψώνουμε τοίχο, όσο βέβαια μπορούμε.

Πορευόμαστε με γνώμονα την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών και την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν θέλουμε να είμαστε θύματα της πατριαρχίας και των κρατικών πολιτικών, είτε είμαστε ντόπιες είτε μετανάστριες, και αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό και ανεξάρτητο φεμινιστικό κίνημα που θα πιέζει για θεσμικές αλλαγές αλλά συγχρόνως και κυρίως, θα αγωνίζεται για την αλλαγή των συνειδήσεων.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις από οργανώσεις και μέλη ή φίλες του Μωβ

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα σε φωτογραφία της πριν την θανατηφόρο επίθεση εναντίον της, το 2008

Το μέλος μας Κωνσταντίνα Κούνεβα, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων, αλλά έστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Αγαπητές φίλες και συναγωνίστριες, καλησπέρα σας

Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι κοντά σας και για μια ακόμη φορά θα διαβαστεί η παρέμβασή μου.

Θα ήθελα να εκφράσω και τη δική μου ικανοποίηση γιατί βλέπω καθαρά ότι το φεμινιστικό κίνημα ενισχύεται. Και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι σε πολλούς στόχους έχουμε ξεπεράσει κομματικές και ιδεολογικές διαφορές και αγωνιζόμαστε για την ισότητα των φύλων. Έχουμε πολλά θέματα ακόμη να λύσουμε, αλλά ενωμένες θα επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Μια καινούργια ανάγκη που βλέπω να δημιουργείται είναι ότι δεν μας αρκούν πια τα γενικά συνθήματα, αλλά χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί τα γυναικεία θέματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα καθώς μπλέκονται με όλες τις σφαίρες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, με όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα. Συνδέονται με το μεταναστευτικό, όπου ο ρατσισμός προσπαθεί να πάρει κεφάλι, με τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, όπου οι νεοφιλελεύθεροι επιμένουν στην απορύθμιση και στην εργασιακή ζούγκλα, με την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, την καταπολέμηση της φτώχειας, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η διάσταση της ισότητας περνάει από όλες τις πολιτικές, κι αυτό πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Το μισθολογικό χάσμα, η βία κατά των γυναικών, η ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς, ο σεβασμός, η εκπαίδευση στην ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων από την παιδική ηλικία είναι τομείς στους οποίους πρέπει να παρεμβαίνουμε διαρκώς.

Από αυτή την άποψη πιστεύω ότι θα πρέπει να υποστηρίξουμε το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα που προωθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Περιμένουμε να πάει προς ψήφιση και φυσικά αυτό από μόνο του δεν λύνει τίποτε. Είναι η αρχή μιας καινούριας εποχής όπου με νομοθέτημα πλέον θα πρέπει να μπει η διάσταση του φύλου παντού. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες που έτσι κι αλλιώς είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά δηλώνω την ενεργή παρουσία μου και την στήριξή μου και στην Ελλάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κλείνοντας θέλω να πω δυο λόγια για το καυτό θέμα της πορνείας. Σαφώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό και θα ήθελα να πω και την δική μου άποψη. Η πορνεία είναι κυρίως σωματεμπορία. Συνδέεται με το trafficking, την καταναγκαστική εργασία, το δουλεμπόριο. Για κάποιες και κάποιους ελάχιστους μπορεί να είναι επιλογή, αλλά αυτή η «επιλογή» έχει προέλθει μέσα από συγκεκριμένες συνθήκες, που ξέρουμε ότι είναι πολύ σκοτεινές. Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να υποχωρήσουμε και να αποδεχθούμε μια «επαγγελματοποίηση» της πορνείας. Φυσικά, πρέπει να υπάρξει μια προστασία και δικαιώματα σε όσες και όσους εξακολουθούν να εκδίδονται, αλλά η κύρια κατεύθυνση μιας νομοθετικής παρέμβασης πρέπει να είναι η εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου της πορνείας. Η ποινικοποίηση του πελάτη, το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο καταπολέμησης, είναι η αποτελεσματικότερη προσέγγιση πανευρωπαϊκά. Νομίζω ότι το γυναικείο κίνημα, και φυσικά και το Μωβ, οφείλει να διαμορφώσει μια ισορροπημένη, αλλά χωρίς εκπτώσεις θέση πάνω στο θέμα. Είναι άλλο πράγμα η πραγματική ελευθερία του έρωτα , κι άλλο η «ελευθερία της αγοράς του έρωτα». Και ξέρουμε ότι στο οικονομικό μας σύστημα, όπου υπάρχει «ελευθερία της αγοράς», υπάρχει και σκλαβιά για κάποιους ανθρώπους.

Καλή συνέχεια σας εύχομαι.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί. Πρώτα από την Λίλιαν Γαζή, από την Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών και το Δίκτυο Καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Η Λίλιαν αριστερά, στη μέση του πάνελ η πρόεδρος της συνέλευσης Μάρω Κώνστα και δεξιά η γραμματέας Στέλλα Σάμου.

Μετά μίλησε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Λορέτα Μακόλεϊ.

Στη συνέλευση παρευρέθηκε εκπρόσωπος της Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας, Αργυρώ Φαντάκη.

Ακόμα, είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουν μέλη της γυναικείας θεατρικής ομάδας Ανδρομέδα, που πρόσφατα έπαιξαν το σημαντικό θεατρικό τους στο θέατρο Vault, “Γυναίκες στο Χώμα”, όπου αναπαριστούν θεατρικά την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.  Η φωτό είναι σκηνή από το έργο.

Εκπρόσωπος των γυναικών που διαμένουν στο City Plaza ανέφερε ότι από την αρχή του εγχειρήματος έχει δημιουργηθεί χώρος γυναικών, όπου γίνονται μαθήματα ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα αγγλικών, άλλες δραστηριότητες, αλλά επίσης ότι βγάζουν ένα ηλεκτρονική περιοδικό(www.plazagirls.com). με τις σκέψεις και τους στόχους τους. Σκοπός όλων αυτών η ενδυνάμωση των γυναικών. Το στιγμιότυπο από την ομιλία της απεικονίζεται στην πρώτη φωτογραφία του δημοσιεύματος.

Η ταμίας του Μωβ Βέρα Σιατερλή, παρουσίασε τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με κριτική, τοποθετήσεις και προτάσεις. Η Αλεξία Τσούνη, έθεσε επιτακτικά την ανάγκη διεύρυνσης του Μωβ και απεύθυνσης σε νέες κοπέλες, με αντίστοιχες δραστηριότητες. Επίσης την ανάγκη να αποκτήσουμε νέες εθελόντριες, κυρίως από χώρους πανεπιστημίων, για τη δουλειά στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Ναι μεν έχουμε πολλές δραστηριότητες, είπε, αλλά απαιτείται ανανέωση.

Η Σόνια Μητραλιά παρουσίασε τις θετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, με ένα ισχυρό κίνημα γυναικών και με ενίσχυση γενικότερα των κοινωνικών κινημάτων, κατά του Τραμπ.

Η Γεωργία Πετράκη τόνισε την ασυδοσία των τηλεοπτικών εκπομπών όπως Next Top Model και My style Rocks και πρότεινε να οργανώσουμε διαμαρτυρίες τόσο στους αντίστοιχους τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η Δώρα Στυλιανίδου ανέφερε ότι αυτού του είδους οι εκπομπές που εξευτελίζουν τις γυναίκες, έρχονται από τον χώρο διαφήμισης των ΗΠΑ και τις νοοτροπίες που εξελίσσονται εκεί.

Η Αλεξάνδρα Μακρή, αφού αναφέρθηκε στις εξευτελιστικές για τις γυναίκες εκπομπές της τηλεόρασης, πρότεινε να γίνει κάλεσμα σε όλες τις γυναικείες οργανώσεις, για να συνεργαστούμε για τα σημαντικά ζητήματα του φεμινιστικού κινήματος.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 9ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η τελευταία μας γενική συνέλευση έγινε στις 6 Οκτωβρίου του 2017, οπότε είχαμε και εκλογές.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν συμβεί και πολλά έχουμε κάνει. Βέβαια, στο τέλος θα πούμε και αυτά που δεν έχουμε κάνει.
Πλούσια και σχεδόν καθημερινή η δράση του Μωβ, παρά το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό με συστηματική παρουσία.
Κύριο μέλημά μας είναι η συνεργασία με διάφορες συλλογικότητες, και η απεύθυνση στην κοινωνία. Στρατηγική εξωστρέφεια, όπως το έχουμε χαρακτηρίσει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται κανονικά μια φορά το μήνα (εκτός του Αυγούστου), ευελπιστούμε να φέρουμε κοντά περισσότερες γυναίκες, για να ανανεωθούμε στις εκλογές που θα γίνουν του χρόνου. Σε κάθε συνεδρίαση κρατούνται πρακτικά, τα οποία είναι διαθέσιμα στα μέλη.

ΔΡΑΣΕΙΣ (αναφέρονται από το τέλος της περιόδου, δηλαδή από τέλος Οκτωβρίου 2018 προς την αρχή, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου 2017-Καθυστέρησε η φετινή μας συνέλευση κατά ένα μήνα):

Μια από τις φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψη στη Μόρια της Μυτιλήνης. Δείτε πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ φωτογραφιών και ενημέρωση, σε πρόσφατο δημοσίευμα.

▶ Επίσκεψη του Μωβ στη Μυτιλήνη και στρατόπεδο “φιλοξενίας” στη Μόρια στις 7/10. Συνεντεύξεις και φωτογραφικό ρεπορτάζ που αποκαλύπτει τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης.
▶ Ομιλία Αλεξίας Τσούνη σε αντιφασιστική συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ για τις συνθήκες διαβίωσης προσφυγισσών στη Μόρια, που είχε πρόσφατα επισκεφθεί.
▶ Συμμετοχή του Μωβ στο Θερινό Πανεπιστήμιο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βελιγράδι, στις αρχές Οκτωβρίου, με σημαντικές συζητήσεις για τις οποίες θα γράψουμε σύντομα.
▶ Συμμετοχή του Μωβ στη συζήτηση για την αλληλεγγύη στις οροθετικές γυναίκες, στο θέατρο Vault στις 19/10
▶ Συμμετοχή του Μωβ στη συνάντηση μνήμης για την απώλεια της Άννας Μαρία Στεφάν, μέλους του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης στις 19/9
▶ Συμμετοχή του Μωβ στην εκδήλωση Μνήμης και προβολή βίντεο για τον Παύο Φύσσα από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας Πειραιά στις 13/9
▶ Συμμετοχή του Μωβ μπροστά στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 14/9/18, σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία της Μαριέλε Φράνκο 6 μήνες πριν.
▶ Φεμινιστικό κάμπινγκ του Μωβ, με χρήσιμες και κρίσιμες συζητήσεις, στις 7-9 Σεπτεμβρίου
▶ Ταξίδι μέλους του Μωβ (Αλεξίας Τσούνη) στην Παλαιστίνη το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, με συναντήσεις και συνεντεύξεις και συμμετοχή στην αλληλεγγύη. Υπάρχουν ήδη δημοσιεύματα, και προετοιμάζεται ολόκληρο βίντεο.
▶ Συμμετοχή του Μωβ με ομιλία της Βέρας Σιατερλή στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ “Στη φυλακή οι Ναζί, ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες” (Δημοσίευμα Μωβ 20-7-18)
▶ Δεν εκδίδεται τελικά η Μολδαβή θύμα τράφικινγκ, Συνυπογραφή διαμαρτυρίας από το Μωβ 11-7-18
▶ Δίκη Π. Α. Για αυτοάμυνα, στο Ναύπλιο στις 27-6-18. Συμμετοχή στη δίκη και προετοιμασία.
▶ Εκδήλωση Αντίσταση και Ανθεκτικότητα, για την οργάνωση femen, σε συνεργασία με τις Σπουδές Φύλου του Παντείου στις 23-6-18
▶ Αντίσταση στην Αυτοάμυνα 12-6-18 Ναύπλιο, ενόψη της δίκης η οποία αναβλήθηκε για τις 23 Ιουνίου. Εκδήλωση που διοργάνωσαν το Μωβ και μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ναυπλίου. Παρουσίαση από το “Θέατρο του Καταπιεσμένου” Ναυπλίου για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Την επόμενη ημέρα, μετά την αναβολή της δίκης, πραγματοποιήσαμε διαδήλωση στο Ναύπλιο.
▶ Μαρτυρία της Σ.Βωβού στο Εφετείο υπέρ γυναίκας που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για φόνο του εν διαστάσει συζύγου της στη Θεσσαλονίκη, στις 8/6.
▶ Τραπεζάκι στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, 29-30 Ιουνίου 2018. Συμμετοχή της Αλεξίας Τσούνη σε συζήτηση για τη Μέση Ανατολή
▶ Εκδήλωση του Μωβ “αντίσταση και αλληλεγγύη γυναικών σε Ισραήλ και Παλαιστίνη” με προσκεκλημένη την Ατάλυα Μπεν Άμπα στις 10 Μαιου.
▶ Προβολή ταινίας “Ναζιστικές οικογενειακές ιστορίες” 10/5
▶ Υπογραφή του Μωβ μαζί με εκατοντάδες ευρωπαϊκές φεμ. Οργανώσεις, για να μην περιοριστεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
▶ Το Μωβ συμμετείχε στη διαμαρτυρία για τη δολοφονία της Μαριέλε Φράνκο, στις 21 Μαρτίου έξω από την πρεσβεία. Μαζί με άλλες οργανώσεις.
▶ Προβολή ταινίας και συζήτηση, στις 30 Μαρτίου. Ταινία της Τόνιας Μαρκετάκη, Ιωάννης ο Βίαιος.
▶ Δημοσιοποίηση της δίωξης και φυλάκισης της Ηριάνας και κάλεσμα συμμετοχής σε επανειλημμένες ευκαιρίες οργανωμένων κινητοποιήσεων.
▶ Περίπατος κατά των Διακρίσεων, κάλεσμα και συμμετοχή, 21-3-18
▶ Συμμετοχή στο Εφετείο του βιαστή των Εξαρχείων, στις 8-3-18. Καταδικάστηκε όπως και στον πρώτο βαθμό σε 22 χρόνια φυλάκιση.
▶ Υπογραφη του Μωβ να μην εκδοθεί στη Ρουμανία θύμα σωματεμπορίας, όπως υπήρχε κίνδυνος.
▶ Υποστήριξη στο δικαστήριο ανήλικης θύματος ασέλγειας και βιασμών σε Θρησκευτικό οικοτροφείο. Ο θύτης τιμωρήθηκε ελάχιστα με την απόφαση της 1/3/18 (τρία χρόνια με αναστολή) και θα κάνει έφεση.
▶ Πάρτι του Μωβ “Οι Μωβ μάγισσες” στο χώρο Κομμούνα στις 3-2-18.
▶ Ανακοίνωση και συμμετοχή του Μωβ σε δράσεις για τις 8 Μάρτη, και πάνω απ’ όλα στη διαδήλωση
▶ Ομιλίες σε εκδηλώσεις της 8ης Μάρτη στους δήμους Αιγάλεω και Νέας Φιλαδέλφειας.
▶ Διαδήλωση στους Αγίους Αναργύρους για την τριπλή γυναικοκτονία, στις 24/2/18.
▶ Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, 31-1-18, με άλλες οργανώσεις. Αλληλεγγύη στην Αχέντ.
▶ Συμμετοχή του Μωβ στην πορεία για λευτεριά στην Παλαιστίνη, 20-1-18
▶ Πίτα στην Πέτρου Ράλλη, με τις κρατούμενες. 14-1-18 και μικρή γιορτή
▶ Διαμαρτυρία στην ισραηλινή πρεσβεία στις 13-1-18 για την απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι
▶ Συμμετοχή αλληλεγγύης στο δικαστήριο της Πόπης Μέλλιου, που είχε καταγγείλει βασανισμό της από αστυνομικούς, με απόφαση αθώωσής τους στις 15-1-18
▶ Συμμετοχή του Μωβ με ομιλίες στην εκδήλωση του Μανδραγόρα, για το φεμινιστικό κίνημα. Δημοσίευμα 16-1-18
▶ Διαδήλωση του Μωβ μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία, για την απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι – 13-1-18
▶ Συνυπογραφή Κοινής Διαδήλωσης αντιρατσιστικών οργανώσεων για πρόσφυγες 4-1-18
▶ Συνυπογραφή για την αποφυλάκιση των 35 φυλακισμένων μεταναστών της Μόριας 11-12-17
▶ Ποίηση αντί για πόλεμο, εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την εβδομάδα εναντίον της στρατιωτικοποίησης της νεολαίας Το Μωβ συνδιοργάνωσε εκδήλωση στις 26 Νοεμβρίου
▶ Συμμετοχή στο δικαστήριο για αλληλεγγύη σε γυναίκα που τραυμάτισε σοβαρά τον “σύντροφό” της 25-11-17. Ούτε αυτή η αυτοάμυνα αναγνωρίστηκε.
▶ To Μωβ συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και εναντίον της εκποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, προωθώντας δημοσιεύματα και συμμετέχοντας σε κάποιες από τις δράσεις του – Νοέμβριος 2017
▶ Εκδήλωση γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων για το δικαίωμα στην έκτρωση. Η εκδήλωση αμαυρώθηκε από τον προπηλακισμό της Αφροδίτης Σταμπουλή, και η συνεργασία έκτοτε δεν συνεχίστηκε. 17 Οκτωβρίου.
▶ Συμμετοχή στη διαβούλευση για τη Σ. Της Κωνσταντινούπολης, μετά από πρόσκληση υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης συμμετοχή σε διαβουλεύσεις στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, για θέματα νόμων και δημογραφικό. Συμμετοχή και σε πρόσκληση Γ.Γ.Ι.Φ. για ενημέρωση γυναικείων οργανώσεων.

▶ Ετήσια γενική συνέλευση του Μωβ, στις 6-10-17. Έγιναν και εκλογές και βγήκε νέο Δ.Σ. και Εξελεγκτική Επιτροπή, που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Μέλη Δ.Σ.:
Πρόεδρος: Διονυσία Βωβού
Αντιπρόεδρος: Αναστασία Γκολιομύτη
Γραμματέας: Βίκυ Κανατά
Ταμίας: Βέρα Σιατερλή
Έφορος για πολιτιστικά θέματα: Ξανθίππη Ζαχαριάδου
Έφορος για εκδηλώσεις: Άννα Κοντοθανάση
Μέλος: Αλεξάνδρα Μακρή
Αναπληρωματικό μέλος: Αλεξία Τσούνη

Η Εξελεγκτική Επιτροπή 2017:
Πηνελόπη Τσουκαλά, Δήμητρα Ρωμανού, Άση Κλαυδιανού
Αναπληρωματική: Στέλλα Σάμου

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:
Από το σύνολο των δραστηριοτήτων, βλέπουμε ότι έχουμε συνεργασία με αρκετές συλλογικότητες.
– Ενάντια στον πόλεμο, με συλλογικότητες, στο πλαίσιο της διεθνούς δικτύωσης “Ποίηση αντί για πόλεμο”
– Για την υποστήριξη των αντιρρησιών συνείδησης στο Ισραήλ, σε συνεργασία με σχετικές οργανώσεις.
– Για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, συνεργασία με οργανώσεις σε Παλαιστίνη-Ισραήλ
– Ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες ΤΤΙP-TISA-CETA επίσης με εθνική και πανευρωπαϊκή δικτύωση
– Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, με την παραπάνω συνεργασία
– Ενάντια στο φασισμό, με συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του αντιφασιστικού συντονισμού και περιστασιακά στη δίκη της Χ.Α.
– Για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών (συνεργασία με περισσότερες από 12 γυναικείες οργανώσεις), που τελικά κυρώθηκε από την ελληνική βουλή στις 8 Μαρτίου 2017.
– Για τα δικαιώματα των οροθετικών γυναικών, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και την Ομάδα Δικηγόρων για την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.
– Για την πανευρωπαϊκή Καμπάνια για την έκτρωση συνεργασία με αρκετές γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις.
– Συστηματικές επισκέψεις στο κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη, για αλλοδαπές που κρατούνται για απέλαση, πάντα με εκπροσώπους από Μωβ και άλλες οργανώσεις.
– Συστηματικές επισκέψεις στις φυλακές, κυρίως στη Θήβα, για συγκεκριμένες κρατούμενες, σε συνεργασία με Πανελλαδική Δικτύωση για το Δικαίωμα στην Αυτοάμυνα.
– Συστηματική συνεργασία με Καμιά Ανοχή για θέματα και εκδηλώσεις για τη βία κατά των γυναικών και με την Πανελλαδική Δικτύωση για την Αυτοάμυνα, και την Feminatre για συνεργασία στα θέματα αυτά.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ:

Πάντα η πιο σημαντική μας και καθημερινή δράση είναι η ηλεκτρονική μας εφημερίδα η οποία χαίρει πλέον αρκετής εκτίμησης, και είναι ευρύτατα γνωστή στην Ελλάδα, και αρκετά στο εξωτερικό. Η συντακτική επιτροπή αποτελείται από Αλεξία Τσούνη, Βέρα Σιατερλή, Σίσσυ Βωβού. Ακόμα ένα μέλος του Μωβ έχει αναλάβει συστηματική αρθρογραφία. Έχουμε πολλά δημοσιεύματα δικά μας, επίσης αναδημοσιεύσεις, αλλά και συμβολές που μας στέλνουν φίλες του Μωβ, μέλη του Μωβ και αναγνώστριες.
Σημειώνουμε ότι Το Μωβ αναγνωρίζεται ως αξιόπιστο έντυπο, γι’ αυτό και αρκετές δημοσιογράφοι παίρνουν θέματά μας (τα οποία φτιάχνουν στη συνέχεια) αλλά επίσης και καθηγήτριες, απ’ ότι μάθαμε, παίρνουν θέματά μας για σχολεία, πράγμα που μας τιμά ιδιαίτερα.

Έχουμε δημοσιεύματα στα τρία χρόνια της λειτουργίας, 3.031, δηλαδή 828 για την χρονιά που πέρασε (και στις 4 γλώσσες). Αυτό σημαίνει περίπου 2,5 θέματα την ημέρα, αν βάλουμε όλες τις ημέρες του χρόνου. Πρέπει να τα αυξήσουμε. Δικά μας και αναδημοσιεύσεις.
Στη στήλη των εκδηλώσεων έχουμε συνολικά 432 αναρτήσεις.
Περισσότερα θέματα στο fb.

Εθελόντρια συμμετείχε στην τεχνική δουλειά του Μωβ από τις αρχές Απριλίου 2017 με σπουδαία συστηματικότητα και προτάσεις. Τώρα βρήκε μια δουλειά, οπότε η συμβολή της έχει πρόσφατα μειωθεί, αλλά έχουμε ζητήσει από ένα Πανεπιστήμιο να μας στείλει μια εάν μπορέσει. Αναμένουμε.

Χρειάζεται επίσης ενδυνάμωση του διεθνούς κομματιού, ιδιαίτερα του ισπανικού. Σύνολο ατόμων που ακολουθούν το Μωβ είναι περισσότερα από 14.500.

Ζητούμε να διαδοθεί το μήνυμα ότι θέλουμε περισσότερες συνεργασίες, και όποιες φίλες θέλουν να δημοσιεύσουν, να μην διστάσουν.

▶ Φέτος έγινε ανασχεδιασμός, με βελτίωση της εμφάνισης των θεμάτων, θα προχωρήσει και καλύτερα σύντομα. Με μεγάλο οικονομικό κόστος, που φαίνεται στον οικονομικό απολογισμό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:
Δυστυχώς είναι περιορισμένα, ο κόσμος δυσκολεύεται να δώσει ακόμα και μια συνδρομή. Φέτος τα καταφέραμε με κάποια έξτρα χρήματα που φαίνονται και στον οικονομικό απολογισμό. Υπάρχουν προτάσεις για διοργάνωση εκδηλώσεων για εξεύρεση πόρων. (Βλ. Οικονομικό απολογισμό). Διερευνήσαμε τη δυνατότητα παραγωγής και πώλησης μικρών αντικειμένων (τσάντες, σήματα, ομπρέλες κ.λπ.) αλλά αν παράγονται και πωλούνται με βάση το νόμο, με την υπερφορολόγηση που υπάρχει, ο φόρος θα είναι 29%, οπότε είναι άσκοπη η ενασχόληση

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το ΔΣ συνεδριάζει μια φορά το μήνα, αλλά τελευταία αποφασίσαμε να συνεδριάζει δύο φορές. Αυτό που μας λείπει και μπορεί κάπως να καλυφθεί από τη δεύτερη συνάντηση, είναι η ιδεολογική συζήτηση και ανάλυση των καινούριων εξελίξεων. Η αδυναμία μας είναι ότι δεν έχουμε εκδηλώσεις για νέες γυναίκες και δεν έχουμε πολλές νέες γυναίκες στο Μωβ. Χρειάζεται να γράψουμε μέλη ώστε να προχωρήσουμε στη νεολαία. Μεγάλη ζήτημα η έλλειψη στέγης για το Μωβ, είμαστε περιπλανώμενες τόσο για τις συναντήσεις του ΔΣ, όσο και για τις εκδηλώσεις μας. Δυστυχώς, οι Δήμοι και η πολιτεία δεν παρέχουν στέγη για γυναικείες οργανώσεις, αντίθετα με κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γνωρίζουμε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ: Έχουμε διαμορφώσει πρόγραμμα δράσης με τους γενικούς μας στόχους για τον επόμενο χρόνο, σε ξεχωριστό κείμενο. Το νέο Δ.Σ. θα εξειδικεύσει τις δράσεις μας αλλά και τις θεωρητικές μας προσεγγίσεις.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΜΩΒ

Μια ακόμα φωτογραφία από το στρατόπεδο στη Μόρια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2018-2019,
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Πρέπει να ψηφιστεί από τη συνέλευση, μετά από συζήτηση

Σημειώνουμε ότι το Δ.Σ. είναι εκτελεστικό όργανο της συνέλευσης, η οποία είναι η κορυφαία διαδικασία

⁕ Προχωρούμε σε ενέργειες για το θέμα της μητρότητας, άδειας μητρότητας και έκτρωσης, γιατί μεγάλες ομάδες γυναικών (π.χ. φοιτήτριες, μεταπτυχιακές) εξαιρούνται άδειας μητρότητας, ενώ και η έκτρωση γνωρίζει μεγάλα εμπόδια.
⁕ Συνεχίζουμε επισκέψεις στις φυλακές Κορυδαλλού για ταινίες και άλλες εκδηλώσεις
⁕ Συνεχίζουμε επισκέψεις στην Πέτρου Ράλλη για αλλοδαπές κρατούμενες
⁕ Συνεχίζουμε επισκέψεις και στήριξη Π.Α. στη Θήβα, καθώς και προσπάθειες να αποφυλακιστεί, να βρεθεί χώρος, μαζί με Πανελλαδική Δικτύωση για την Αυτοάμυνα
⁕ Ξεκινούμε σοβαρά να ασχοληθούμε με το θέμα των μονογονεϊκών οικογενειών
⁕ Διοργάνωση καλοκαιρινής κατασκήνωσης σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.
⁕ Συνεχίζουμε συνεργασία με οργανώσεις (π.χ. Αμνηστία, γυναικείες θεσμικές οργανώσεις) για νόμους που δεν έγιναν δεκτοί από την κυβέρνηση και δεν περιελήφθησαν στη νομοθετική αλλαγή που έγινε (ορισμός βιασμού, αυτοάμυνα για έμφυλη βία)
⁕ 25 Νοέμβρη εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Ήδη έχει γίνει πρόταση για διαδήλωση 24 Νοέμβρη μεσημέρι, (γιατί η 25 πέφτει Κυριακή) και για ένα δρώμενο στο δρόμο πριν τη διαδήλωση
⁕ Πίττα στην Πέτρου Ράλλη – Χριστούγεννα
⁕ Αποκριάτικο πάρτι σε ισόγεια αίθουσα
⁕ 8 Μάρτη εκδηλώσεις διάφορες και προσπάθεια ν’ ανοίξουμε το θέμα της γυναικείας απεργίας, όπως έγινε πέρυσι σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
⁕ Διοργάνωση ομιλιών για θεωρητικά θέματα, μεταξύ αυτών πολύ σημαντικό η παρένθετη μητρότητα και η βιοηθική.
⁕ Επισκέψεις σε γυναίκες-πρόσφυγες με διοργάνωση συζητήσεων ενημερωτικού χαρακτήρα
⁕ Αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου-να προτείνουμε στον Θοδωρή Ζέη που το έχει παρουσιάσει πολλές φορές (πέρυσι το είχαμε αποφασίσει αλλά δεν το κάναμε)
⁕ Προβολή ταινιών με διάφορα θέματα
⁕ Συμμετοχή στις διατλαντικές συμφωνίες ΤΤΙP – TISA-CETA
⁕ Συμμετοχή στην καμπάνια για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού
⁕ Ιούνιος αντιρατσιστικό φεστιβάλ-συμμετοχή
Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα συνεχίζουμε συμμετοχή μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που γίνονται εκδηλώσεις για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
⁕ Κάνουμε έντονες προσπάθειες να βρούμε πρακτικάριες για βοήθεια στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, κυρίως με απεύθυνση σε Πανεπιστήμια. Η φετεινή εμπειρία με την Ιρέν ήταν εξαιρετική.
⁕ Δημιουργούμε ομάδες εργασίας για διάφορα θέματα, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, στις οποίες θα απευθυνθούμε και σε φίλες που δεν είναι μέλη. Σημαντική η κινητοποίησή μας στο θέμα της εργασίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και της ανισότητας των μισθών.
⁕ Συνεργαζόμαστε με Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής και άλλες γυναικείες μεταναστευτικές ομάδες, για απεύθυνση σε υπουργεία και ΟΑΕΔ, όπως είχαμε αποφασίσει το καλοκαίρι, για θέματα ανανέωσης άδειας παραμονής και υπηκοότητας.
⁕ Επεξεργαζόμαστε προτάσεις για το νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, που ετοιμάζεται να υποβληθεί στη Βουλή.
⁕ Για όλα τα θέματα νομοθεσίας, ανταποκρινόμαστε στις προσκλήσεις των θεσμών και υποβάλουμε κατά το δυνατόν τις προτάσεις μας.
⁕ Συνεχίζουμε προσπάθειες για απόκτηση χώρου του Μωβ, πιθανότατα με άλλες οργανώσεις, είτε να προσφερθεί από Δήμο είτε να ενοικιάσουμε.

Προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση, 9-11-18 (Εγκρίθηκε και συμπληρώθηκε από τις προτάσεις που αναφέρονται παραπάνω)

Το Δ.Σ. του Μωβ