Ο Τραμπ παίρνει το μάθημα από τις γυναίκες στις εκλογές των ΗΠΑ

Στη φωτό η Deb Haaland που έγραψε ιστορία καθώς έγινε μια από τις πρώτες αυτόχθονες Ινδιάνες που εξελέγη στο Κογκρέσο. Juan Labrech/AP

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Μεγάλη αύξηση των γυναικών που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις 6 Νοεμβρίου 2018. Το ποσοστό παραμένει χαμηλό, 22%, λίγο υψηλότερο από της Ελλάδας (18,7%) για να κάνουμε τη σύγκριση και πολύ χαμηλότερο από χώρες της Ευρώπης όπου η γυναικεία εκπροσώπηση αυξάνεται χωρίς να φθάνει στο επιθυμητό 50%. Μόνο σε κάποιες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, ή του Παγκόσμιου Νότου όπως προτιμούμε να λέμε εμείς, η γυναικεία εκπροσώπηση στις βουλές περνάει το 50%, με πρώτη τη Ρουάντα με 61,3%, δεύτερη την Κούβα και τρίτη τη Βολιβία με πάνω από 50%.

Από τις 118 γυναίκες στο Κογκρέσο, μόνο το 6% είναι Ρεπουμπλικάνες, και μάλιστα το κόμμα των Ρεπουμπλικανών έχασε 11 γυναικείες έδρες.

Εκτός του ότι αυξήθηκαν οι γυναίκες, μεταξύ αυτών που εκλέχθηκαν είναι έγχρωμες, μεξικάνες, ιθαγενείς και γυναίκες θρησκευτικών μειονοτήτων, κάτι που αλλάζει επί της ουσίας το χάρτη, αφού οι μειονότητες κάθε είδους κερδίζουν πόντους, φυσικά χάρη στην αντίσταση στην ρητορική μίσους του Τραμπ τόσο εναντίον των γυναικών όσο και εναντίον των κάθε είδους μειονοτήτων. Βέβαια, η “μειονότητα” που ονομάζεται γυναίκες συνολικά, αργεί πολύ για να φθάσει το 50% αυτών που εκλέγονται.
Πιο συγκεκριμένα, και με αναφορά στις πολιτείες απ’ όπου εκλέγονται:

Στη φωτό η Ilhan Omar δέχεται τα συγχαρητήρια της πεθεράς της.  Eric Miller / Reuters

• Οι Rashida Tlaib από το Μίσιγκαν και η Iham Omar της Μινεσότα, έγιναν οι πρώτη και δεύτερη μουσουλμάνες που εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο. Και οι δύο από το κόμμα των Δημοκρατικών.

• Οι Deb Haaland από την Αριζόνα και Sharice Davids από το Κάνσας έγιναν οι πρώτες δύο αυτόχθονες Αμερικανίδες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο. Μετά βέβαια, την εξόντωση των εκατομμυρίων ινδιάνων της Αμερικής από τους αποικιοκράτες που κατέκτησαν τη “Νέα Γη”. Ιδιαίτερα για την Davies, να πούμε ότι είναι η πρώτη ανοιχτά λεσβία αυτόχθονας που εκλέχθηκε στο Κογκρέσο.
• Η Ayanna Pressley είναι το πρώτο μέλος του Κογκρέσου από τη Μασαχουσέτη που είναι μαύρη γυναίκα.
• Η Alexandria Ocasio-Cortez από τη Νέα Υόρκη, μια 29χρονη προοδευτική, είναι από τις νεότερες γυναίκες σε ηλικία που μπήκε στο Κογκρέσο.
• Οι Veronica Escobar και Sylvia Garcia είναι οι πρώτες δύο λατίνες του Κογκρέσου, για το Τέξας. Και οι δύο από το Δημοκρατικό Κόμμα.
• Η Lou Leon Guerrero, επίσης Δημοκρατική, έγινε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτρια του Guam.
• Η Angie Craig, Δημοκρατική, έγινε η πρώτη ανοιχτά λεσβία μητέρα στο Κογκρέσο από τη Μινεζότα.
• Η Jahana Hayes, πρώην δασκάλα και Δημοκρατική, έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα στο κογκρέσο στο Κονέκτικατ.
• Η Ρεπουμπλικάνα Young Kim έγινε η πρώτη γυναίκα από την Κορέα που μπήκε στο Κογκρέσο από την Καλιφόρνια.

Δυστυχώς, ο δικομματισμός στις ΗΠΑ είναι τόσο απόλυτος, ώστε οι προοδευτικοί άνθρωποι που θέλουν να διεκδικήσουν δικαιώματα στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι εξίσου δέσμιο του κεφαλαίου και της πολεμοκαπηλίας των ΗΠΑ, όσο και το Ρεπουμπλικάνικο. Κάνει όμως μια διαφορά στα δικαιώματα, στα λόγια τουλάχιστον, γι’ αυτό και εξέλεξε πριν λίγα χρόνια τον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης και προφανώς κάνει μια διαφορά, έστω και μικρή, στο θέμα των γυναικείων δικαιωμάτων. Οπότε, ο Τραμπ βρήκε τη δασκάλα του, από τον απόηχο του κινήματος υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, όμως, σ’ αυτές τις εκλογές έχασε λίγο, οπότε δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια ότι θα χάσει την προεδρία σε δύο χρόνια.

Πάντως το ερώτημα παραμένει και γι’ αυτές που εκλέχθηκαν, τι θα κάνουν στο σώμα και τι πολιτικές θα ακολουθήσουν.

Τα στοιχεία των εκλεγομένων είναι από nbcnews.com