Η εξεγερση του Πολυτεχνείου – Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία

45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τιμούμε αυτές τις ημέρες τον αγώνα αυτόν, και συμμετέχουμε ως Μωβ στις πορείες ανά την Ελλάδα.
Τα αιτήματα της εξέγερσης, Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, παραμένουν διαχρονικά αιτούμενα. Μπορεί να έχουμε ελευθερία, όσο περιορισμένη κι αν είναι, αλλά τα δύο άλλα αιτήματα τα παλεύει ακόμα η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα, έστω κι αν είναι μικρό, πλέον.
Η συμμετοχή των νέων γυναικών στο κίνημα του καιρού εκείνου ήταν δυναμική αλλά και μειοψηφική, γιατί δεν ξεχνούμε ότι εκτός από τη δικτατορία είχαν να αντιμετωπίσουν και τις απαγορεύσεις και τη βία του πατέρα όταν ήθελαν να βγουν στους αγώνες.
Το Μωβ, εκτός από τη συμμετοχή του στην πορεία, διοργανώνει δρώμενο ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της νεολαίας στις 2 το μεσημέρι στην πύλη του Πολυτεχνείου, και θα μοιράζει το παρακάτω φυλλάδιο.

12-18 Νοεμβρίου 2018: Διεθνής Εβδομάδα Δράσης Εναντίον της Στρατιωτικοποίησης της Νεολαίας (βλ. event στο fb του Μωβ)

17 Νοεμβρίου 2018: Δράση πριν την πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα

Με αφορμή τη φετινή Διεθνή Εβδομάδα Δράσης Εναντίον της Στρατιωτικοποίησης της Νεολαίας 12-18 Νοεμβρίου 2018 (https://www.wri-irg.org/en/story/2018/international-week-action-against-militarisation-youth-2018-events-across-different), καλούμε κι εμείς στην Ελλάδα το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 2μμ σε συμβολική δράση στο Πολυτεχνείο πριν την πορεία στην Αθήνα. Τιμούμε αφενός τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν στην ιστορική ειρηνική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, και αφετέρου τιμούμε όλους τους νέους και τις νέες που αγωνίζονται σήμερα εναντίον της στρατιωτικοποίησης σε όλον τον κόσμο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους και όλες τους/τις αντιρρησίες συνείδησης, αντιμιλιταριστές/τριες και μη-βίαιους/ες ακτιβιστές/τριες που αγωνίζονται, αντιστέκονται, διώκονται, φυλακίζονται, βασανίζονται ή και δολοφονούνται σε διάφορες χώρες του κόσμου, από την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή ως την Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική.

Ειδικά φέτος που έχουμε την τραγική επέτειο των 70 χρόνων από τη Νάκμπα (τη Μεγάλη Καταστροφή για τους Παλαιστίνιους το 1948) και ενώ συνεχίζεται η σφαγή των Παλαιστινίων από τον Ισραηλινό στρατό κατοχής, αφιερώνουμε την φετινή μας δράση στην αντίσταση της νεολαίας στην Παλαιστίνη και την αλληλεγγύη της νεολαίας στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας τα πάγια αιτήματα για το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στον τόπο τους, και για τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

Μέχρι στιγμής δράσεις οργανώνονται φέτος, εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία, την Τσεχία, την Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, το Νεπάλ και την Κολομβία.

Η Διεθνής Εβδομάδα Δράσης Εναντίον της Στρατιωτικοποίησης της Νεολαίας, η οποία συντονίζεται από την War Resisters’ International έχει στόχο να αναδείξει, με μη βίαιες αντιμιλιταριστικές δράσεις σε όλο τον κόσμο, το πώς ο στρατός και οι στρατιωτικές αξίες προωθούνται στη νεολαία και το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε για να αντισταθούμε στην στράτευση των σωμάτων και των συνειδήσεων της νεολαίας στη βία.

Οι στρατοί, οι ένοπλες ομάδες και άλλοι που επωφελούνται από τον πόλεμο πάντα βρίσκουν τρόπους πρόσβασης στους νέους ανθρώπους. Στόχος τους δεν είναι μόνο να στρατολογήσουν το σώμα τους, αλλά και να στρατολογήσουν το μυαλό τους στον στρατιωτικό τους σκοπό. Σε ορισμένες χώρες, η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας είναι πιο εμφανής και προφανής – η νεολαία (κυρίως, αν και όχι αποκλειστικά, οι νέοι άντρες) εξαναγκάζονται να ενταχθούν στον στρατό μέσω της υποχρεωτικής στράτευσης. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την εξαναγκαστική στράτευση ή την στράτευση παιδιών. Σε πολλά άλλα μέρη – συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου η υποχρεωτική στράτευση έχει ανασταλεί ή καταργηθεί – οι κυβερνήσεις, οι έμποροι όπλων και άλλοι πολεμικοί κερδοσκόποι έχουν έννομο συμφέρον να κατηχήσουν τους νέους να είναι θετικοί για στρατιωτικές ενέργειες.

Όσο συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες για την στρατολόγηση των νέων στη βία, αναπτύσσουμε κι εμείς τις δράσεις μας για την αντίσταση σε αυτή την στρατιωτικοποίηση.

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ακόμα ο αναχρονιστικός θεσμός των μαθητικών παρελάσεων και της υποχρεωτικής στράτευσης, εναντιωνόμαστε στην στρατιωτικοποίηση της νεολαίας, στις διακρίσεις και τις διώξεις εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης, καθώς και στην πολεμοχαρή εθνικιστική προπαγάνδα που αναπτύσσεται εναντίον γειτονικών χωρών. Ακόμα αγανακτούμε όταν βλέπουμε τα στρατιωτικά κονδύλια να εξακολουθούν να είναι υψηλότατα σε αντίθεση με τα κονδύλια για κοινωνικούς σκοπούς, ενώ και δεύτερος πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας παραπέμπεται στη δικαιοσύνη με σοβαρότατα στοιχεία για διαφθορά και φόντο τον δήθεν πατριωτισμό του.

Σημείωση: Τα κεραμικά έργα τέχνης στην αφίσα είναι της Βέρας Σιατερλή με τίτλο «Τάμα Εξέγερσης» και «Κατάδεσμος Καταστολής».