Να απελευθερωθεί αμέσως η φυλακισμένη καθαρίστρια

Κείμενο διαμαρτυρίας γυναικείων οργανώσεων 

Η “Δικαιοσύνη” μίλησε: 15 χρόνια κάθειρξης για μια καθαρίστρια επειδή είχε “παραποιήσει” το απολυτήριο Δημοτικού, βάζοντας ότι είχε βγάλει την 6η τάξη, ενώ είχε βγάλει μέχρι την 5η, και για απάτη, πριν δύο χρόνια. Στην πρόσφατη δίκη του Εφετείου, επειδή το αδίκημα της πλαστογραφίας είχε πλέον παραγραφεί, καταδικάστηκε «μόνο» σε 10 χρόνια κάθειρξη, για «απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημιά». Πάντως, για δύο δεκαετίες, προσέφερε τις υπηρεσίες της με πολύ καλή απόδοση στη δουλειά της, χωρίς να κάνει “απάτη κατ’ εξακολούθηση”, όπως αναφέρουν στην απόφασή τους οι “τυφλοί” Εφέτες.

Θεωρούμε το Εφετείο που εξέδωσε αυτή την απόφαση ανάλγητο και εκδικητικό απέναντι σε μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, που δεν κατάφερε να βγάλει το δημοτικό για κοινωνικούς λόγους, όπως συμβαίνει για πολλά παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Και υπογραμμίζουμε ότι η Δικαιοσύνη συχνότατα είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στις γυναίκες, με βάση τις πατριαρχικές αρχές που την διέπουν.

Απαιτούμε την άμεση αναστολή κράτησής της, όπως έχει ζητήσει και ο δικηγόρος της και την αθώωσή της όταν γίνει η αναίρεση η οποία προετοιμάζεται.

Ακόμα και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να μελετήσει τη δικογραφία αλλά και το σκεπτικό της απόφασης, προκειμένου να ελεγχθεί εάν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για τα μέλη της σύνθεσης που εξέδωσαν την απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν την ηθική υποχρέωση αλλά και το θεσμικό δικαίωμα να παρέμβουν για μια τόσο σκανδαλώδη απόφαση της “ανεξάρτητης” Δικαιοσύνης, για την αποφυλάκιση της καθαρίστριας.

Υπενθυμίζουμε την εξοντωτική πολιτική εργοδοτών και κυβερνήσεων απέναντι στις καθαρίστριες, όπως συνέβη με την επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα το 2008, με την απόλυση 600 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών το 2013 και με τις συνεχείς απολύσεις καθαριστριών κατά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όταν προχωρούν σε αγώνες.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΜΩΒ – Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων
ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (ΚΕΔΕ)
Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ
Το Κέντρο Μελετών Πολύτεκνης Μητέρας “ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ”
Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών
Δίκτυο για την αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών
Γυναικεία ομάδα nimertisaction art

Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ

Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία

Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλεύτρια

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών “Παναθηναϊκή”
Γαμματεία Γυναικών ΟΤΟΕ

Αθήνα τελευταία ενημέρωση 27-11-2018 –

Επικοινωνία: fotini.sianou@kede.org, 6978258545
info@tomov.gr – 6971880268

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται για γυναικείες οργανώσεις και γυναικεία τμήματα κομμάτων και οργανώσεων