Συμμετέχουν γυναίκες στα κίτρινα γιλέκα;

Γράφει η Βέρα Σιατερλή
Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που προβάλλονται στα ΜΜΕ μου γεννήθηκε αυτό το έλλογο ερώτημα. Είναι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων κίνημα αντρών; Και τι είναι τέλος πάντων τα κίτρινα γιλέκα;
Σε διάφορες χώρες της Ευρώπης οδηγοί είναι υποχρεωμένοι  από το νόμο να έχουν στο αυτοκίνητό τους ένα συγκεκριμένο τύπο κίτρινου γιλέκου, το οποίο θα πρέπει να φορέσουν όταν μεταφέρουν τραυματία ή  σε άλλη περίπτωση ανάγκης, για να ξεχωρίζουν και να διευκολύνονται στο δρόμο. Τώρα στη Γαλλία το κίτρινο γιλέκο (Gilets Jaunes) έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαμαρτυρίας, αλλά και αναγνώρισης.
Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε από τους οδηγούς οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται στην προοπτική από το Γενάρη να φορολογηθεί η βενζίνη και το πετρέλαιο, ακόμα περισσότερο την ώρα που στην Γαλλία με κρατική προπαγάνδα ο κόσμος είχε στραφεί στην αγορά αυτοκινήτων ντίζελ! Από την αρχή του 2018 ξεκίνησε η γκρίνια κατά των αυξήσεων στα καύσιμα. Μέσα σ’ ένα χρόνο οι αυξήσεις έφθασαν : +23% για το ντίζελ, +15% για την αμόλυβδη βενζίνη. Βέβαια οι αυξήσεις, οφείλονται εν μέρει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, στις οποίες όμως προστίθενται οι συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας.
Σαν κίνημα φούντωσε στις αρχές του Νοέμβρη, αυθόρμητα από τα social media και δεν έχει αναδείξει μέχρι στιγμής έναν αρχηγό αλλά ούτε και κομματική ή συνδικαλιστική καθοδήγηση, ενώ το κίτρινο γιλέκο είναι το βασικό στοιχείο αναγνώρισης. Το κίνημα βρήκε πρόσφορο έδαφος και σύμφωνα με δημοσκόπηση που στην εφημερίδα Libertation η οποία  δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 30/11 έχει την στήριξη του 53%, πριν τις ταραχές του Σαββάτου. Ακόμα 31% δήλωσε πως δεν στηρίζει μεν τους διαδηλωτές αλλά τους καταλαβαίνει. Μόνο ένας στους δέκα απάντησε πως δεν στηρίζει το κίνημα.
Foto: reader.gr/news/diethn-Δεν συνδυάζεται με το κερδος ο τομέας της γυείας – νοσοκόμα.
Τα Κίτρινα Γιλέκα δεν περιορίζονται πια στα αιτήματα των οδηγών παρά αγκαλιάζουν όλο και περισσότερους πολίτες, διαφόρων κομματικών αποχρώσεων, με ποικιλία αιτημάτων οι οποίοι διαμαρτύρονται πλέον γενικά για την ακρίβεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο οποίο καλούνται να προσαρμοστούν, για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου, την μείωση του κοινωνικού κράτους, το σύστημα υγείας,  τα προβλήματα του περιβάλλοντος και την οικολογική μετάβαση, ενώ είναι αδύνατον να προσδιορίσει κανείς αν είναι αριστεροί ή δεξιοί. Είναι αγανακτισμένοι.
Στις πρόσφατες διαμαρτυρίες τους σκοτώθηκε μια γυναίκα (την πάτησε άλλη γυναίκα, που είπε ότι πανικοβλήθηκε όταν της έκλεισαν το δρόμο τα κίτρινα γιλέκα και πάτησε κατά λάθος γκάζι). Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 372 διαδηλωτές που τέθηκαν υπό κράτηση
Ο Μακρόν χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά για την υπέρμετρη αστυνομική βία που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες διαδηλωτές.
Protesters wearing yellow vests, a symbol of a French drivers’ protest against higher diesel taxes, face off with French riot police during clashes at the Place de l’Etoile near the Arc de Triomphe in Paris, France, December 1, 2018. REUTERS/Stephane Mahe TPX IMAGES OF THE DAY
Σήμερα, Δευτέρα, θα αρχίσουν συναντήσεις διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο AFP. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει «η ομάδα των ‘κίτρινων γιλέκων’ που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση», όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ:
• Το άνοιγμα μιας γενικής συζήτησης για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα.
• Τη μελέτη των δυνατοτήτων μετακίνησης στην περιφερειακή Γαλλία με τη διοργάνωση συζητήσεων σε κάθε περιοχή.
• Τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.
• Την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.
• Το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.
• Προσθέτουν ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απαντήσει στον θυμό με μια εγωιστική πολιτική αδιεξόδου».
• Κάνουν τέλος ένα νέο άνοιγμα διάλογου με την κυβέρνηση καταλήγοντας ότι επιθυμούν «μια γρήγορη συμφωνία για να ανακτήσει η οικονομία τη δύναμή της πριν από τις γιορτές».
• Και σημειώνουν ότι «είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».
https://youtu.be/yrzZKplTKcE
Βίντεο: κανόνι νερού και αίμα. Η καθισμένη γυναίκα μπροστά στο βαρύ αστυνομικό όχημα είναι ανάπηρη.
Πηγή: cnn.gr, skai.gr, tvxs.gr