Εκδήλωση κατά των αμβλώσεων – Δεν θα περάσει

Εκδήλωση κατά των αμβλώσεων και επεισόδια στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας την Κυριακή 2/12

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Ημερίδα αναχρονιστικού σκοταδισμού και αντιφεμινισμού οργανώθηκε με θέμα την έκτρωση από θρησκευτικές οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται «κίνημα κατά της έκτρωσης»(!) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας και Περιχώρων και τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία με την συνεργασία του Πανελληνίου Κινήματος «Αφήστε με να ζήσω».

Οι ομιλητές και ομιλήτριες και οι απόψεις τους γνωστοποιήθηκαν από το πρόγραμμα της ημερίδας, άρα θα έχουν την αναμενόμενη αντιμετώπιση από κάθε φεμινίστρια, κάθε δημοκράτισσα και αγωνίστρια που θέλει να έχει τον έλεγχο του σώματος και της ζωής της.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. κ. Νικόλαος Ζαΐρης και η γυναικολόγος κα Ζωή Σιάσου.

Ο εισηγητής της ημερίδας κ. Ιωάννης Καραμήτρος υποστήριξε πως «η σφαγή του Ηρώδη ωχριά μπροστά στο έγκλημα της έκτρωσης και τις διαστάσεις που έχει λάβει στην σημερινή εποχή», χαρακτηρίζοντας την έκτρωση «μάστιγα που θα μας οδηγήσει στην αιώνια τιμωρία και στην καταστροφή της Ελλάδας», ενώ τόνισε πως «η έκτρωση δεν είναι δικαίωμα της γυναίκας και πως πρέπει να κηρυχθεί ιερός πόλεμος εναντίων των εκτρώσεων».

Στη συνέχεια η κα Σιάσου έδωσε τα δικά της στατιστικά στοιχεία. Υποστήριξε πως στην Ελλάδα γίνονται 250.000 εκτρώσεις κάθε χρόνο, πως 1 στις 4 φοιτήτριες έχουν κάνει έκτρωση και πως το 11% των γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν.

Τόνισε πως οι λόγοι που οδηγούν τις γυναίκες σε μία έκτρωση είναι οικονομικοί, προσωπικοί αλλά και το γεγονός πως οι γιατροί δεν παρέχουν σωστή και σαφή πληροφόρηση. Επιπλέον η κα Σιάσιου εξίσωσε την αντισύλληψη με την έκτρωση υπογραμμίζοντας πως «οι νόμοι που επιτρέπουν την έκτρωση πρέπει να καταργηθούν» και πως «όνειρο κάθε γυναίκας είναι να κάνει την δική της οικογένεια, υπό την προστασία ενός άντρα.»

Το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος! ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος! η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου! και πλήθος κόσμου.

Παράλληλα το πρωί έξω από το 4ο Δημοτικό σχολείο της Λάρισας όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία κατά των εκτρώσεων, προκλήθηκαν έντονοι διαπληκτισμοί και τραμπουκισμοί. Το απόγευμα έγινε ξανά πιο μαζική παρέμβαση για την εκδήλωση, που διοργάνωναν θρησκευτικές οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται «κίνημα κατά της έκτρωσης», όπου κατέφθασε και μια διμοιρία ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας κατάγγειλε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ότι δεν τους επέτρεψαν να μπουν στην αίθουσα να εκφράσουν και τη δική τους γνώμη ενώ τους αποκαλούσαν δολοφόνους! Στη συνέχεια κάλεσαν για μαζικότερη παρουσία το απόγευμα. Στο κείμενο της καταγγελίας αναφέρεται ότι:

«Οι διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης» κατά των εκτρώσεων στο 4ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας ,θεώρησαν ότι το σχολείο τους ανήκει και μας τραμπούκησαν και μας απώθησαν βίαια, όταν προσπαθήσαμε 3 άτομα να μπούμε μέσα.
Υποτίθεται ότι η εκδήλωση ήταν ανοιχτή, αλλά μάλλον δεν αντέχουν την άλλη άποψη. 
Το καταγγέλλουμε, όπως καταγγέλλουμε και όσους δίνουν δημόσιους χώρους και μάλιστα σχολεία, στον σκοταδισμό» .

“Δεν θα μας γυρίσουν αιώνες πίσω, σε νέο κυνήγι μαγισσών
Έξω οι φασίστες και οι σκοταδιστές από τα σχολεία
Έξω η εκκλησία και οι σκοταδιστικές απόψεις από τα σχολεία .
Φτάνει πια με την ενοχοποίηση των γυναικών. Ενοχοποίηση της γυναίκας που βιάζεται, ενοχοποίηση της γυναίκας που κακοποιείται,, ενοχοποίηση της σεξουαλικότητας, ενοχοποίηση της επιλογής στην μητρότητα.
Το δικό μου σώμα ορίζω μόνο εγώ, παπάδες και γιατροί βγάλτε τον σκασμό
Δεν δίνουμε το σώμα μας σε κράτος και αγορά, μόνο τις ανάγκες μας βάζουμε μπροστά.”

Το δικαίωμα στην έκτρωση απασχολεί το φεμινιστικό κίνημα με μεγάλους αγώνες εδώ και χρόνια, στην Ευρώπη,  στην Αμερική αλλά και σε κάθε χώρα του πλανήτη. Τον τελευταίο καιρό και ενώ στην Ελλάδα ισχύει ένας προοδευτικός αλλά δυστυχώς άγνωστος νόμος, τον οποίον φαινόμενα όπως το περιστατικό στο νοσοκομείο Σάμου προσπαθούν να αναστείλουν. Η δυναμική απάντηση ενός ενωμένου κι όχι πολύ-διασπασμένου κινήματος είναι απολύτως απαραίτητη γιατί όσο ο κινηματικός χώρος τρώει τις σάρκες του, τόσο ο αντιφεμινισμός, ο ρατσισμός, ο σκοταδισμός και ο φασισμός βρίσκουν χώρο να προπαγανδίσουν και να δράσουν.

Ξαναπαραθέτω τον ισχύοντα νόμο στην Ελλάδα:

Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304, επιτρέπει τις αμβλώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης για κάθε περίπτωση για τις ενήλικες (άρα και λόγω επιθυμίας της γυναίκας). Για τις ανήλικες με υπογραφή ενός γονέα.
Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι θέμα υγείας του πληθυσμού και όχι απλώς lifestyle. Έτσι όλες οι μορφές αντισύλληψης (αντισυλληπτικά, προφυλακτικά, σπιράλ) θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Και συμπληρώνω το αίτημα του ΜΩΒ για επέκταση αναφορικά με:

Τις τοξικοεξαρτημένες όπου οι 12 εβδομάδες είναι εγκληματικά λίγος χρόνος καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν διακοπή εμμήνου ρύσεως λόγω των ουσιών και αντιλαμβάνονται την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πολύ αργότερα.
Την συμπλήρωση στους κωδικούς του ΕΟΠΥΥ της διακοπής κύησης.

Η αρχική εικόνα είναι από κινητοποίηση στην Ελλάδα για το θέμα της έκτρωσης, το Σεπτέμβριο του 2017, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής καμπάνιας.