Ανήλικες κρατούμενες, ψυχικά ασθενείς και άλλα… στην Πέτρου Ράλλη

Αυτοψία του Υγειονομικού στα κρατητήρια μετά την προηγούμενη καταγγελία του Μωβ

Μέλη του Μωβ μαζί με μια αλληλέγγυα πρόσφυγα από τον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 18/11/2018 επίσκεψη στα κρατητήρια αλλοδαπών γυναικών στην Πέτρου Ράλλη. Η κατάσταση είναι δυστυχώς ακόμα χειρότερη τώρα σε σύγκριση με όσα καταγγείλαμε μετά την προηγούμενη επίσκεψή μας (23/09/2018). Συγκεκριμένα αυτή τη φορά υπήρχαν δύο ανήλικες κρατούμενες, κρατούμενες ψυχικά ασθενείς μεταξύ των οποίων μία νεαρή με απόπειρα αυτοκτονίας και νοσηλεία, ενώ οι συνθήκες κράτησης ήταν ακόμα πιο άθλιες, δεδομένου ότι ήρθε να προστεθεί και το κρύο, χωρίς κανενός είδους θέρμανση, ενώ παραμένει το ανυπόφορο πρόβλημα με τις κατσαρίδες και τα άλλα έντομα.

Η θετική εξέλιξη είναι ότι υπήρξε ανταπόκριση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς & Νήσων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αφού της κοινοποιήσαμε την προηγούμενη καταγγελία μας (23/09/2018). Πραγματοποίησε αυτοψία στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη χτες, Τρίτη 04/12/2018, και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Επειδή έβρεχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας την Κυριακή 18/11/2018, και λόγω του ότι δεν υπάρχει στεγασμένος χώρος προαυλισμού, συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με τις γυναίκες στον διάδρομο. Είχαμε φέρει τηλεκάρτες και ρούχα για τις γυναίκες, από δωρεές μελών και φίλων του Μωβ, τις οποίες ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την αλληλεγγύη τους.

Κατά την επίσκεψή μας οι κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες ήταν 25, από τις εξής χώρες: Αιθιοπία (1), Αλβανία (3), Αφγανιστάν (2), Γεωργία (4), Ιράκ (1), Ιράν (4), Καζακστάν (1), Κίνα (1), Κονγκό (2), Μαρόκο (1), Νιγηρία (2), Σομαλία (1), Τουρκία (1), Φιλιππίνες (1).

Το γενικό πλαίσιο παραμένει ότι αρκετές γυναίκες συλλαμβάνονται στο δρόμο απλώς επειδή δεν έχουν χαρτιά, ενώ άλλες έχουν κατηγορίες, π.χ. πλαστό διαβατήριο. Όσον αφορά τη διάρκεια της κράτησης, οι γυναίκες κρατούνται από μερικές μέρες έως κι επί σειρά μηνών. Κάποιες βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κάποιες κρατούνται παρότι έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο. Συχνά δεν γνωρίζουν τη νομική τους κατάσταση και τις διαδικασίες, ζητούν δωρεάν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, και ρωτούν απεγνωσμένα πόσον καιρό θα κρατηθούν και τι θα γίνει με τις υποθέσεις τους.

Από την πλευρά των αρχών δεν υπάρχει πια η παραμικρή ενημέρωση για τα δικαιώματά τους. Όχι μόνο δεν μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια στις κρατούμενες για τα δικαιώματά τους ως κρατούμενες και για το δικαίωμα στο άσυλο, αλλά πλέον δεν υπάρχουν ούτε καν οι γενικές ενημερώσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων σε διάφορες γλώσσες που υπήρχαν τοιχοκολλημένες παλιότερα.

Επιπλέον πολλές γυναίκες μας είπαν ότι έχουν ελάχιστη ως ανύπαρκτη επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ειδικά όσες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τηλεκάρτα. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να έχουν επαφή με τους δικούς τους ή με δικηγόρο. Βασίζονται μόνο σε επισκέψεις οργανώσεων και αλληλέγγυων.

Γενικότερα τώρα, και δεδομένου ότι κατά την επίσκεψή μας στην Πέτρου Ράλλη συζητήσαμε, όπως πάντα, με όλες τις γυναίκες για να ακούσουμε τα προβλήματά τους και να δημοσιοποιήσουμε εκ νέου τις καταγγελίες τους, συνοψίζουμε τα εξής: υπάρχει από τη μία επιδείνωση των συνθηκών κράτησης με άθλιες συνθήκες υγιεινής και ανάγκη ιατρικής φροντίδας, και από την άλλη ανεπάρκεια νομικής προστασίας με απαράδεκτη γραφειοκρατία και κακομεταχείριση, ανεπαρκή ή ανύπαρκτη ενημέρωση, επικοινωνία και νομική προστασία.

Το πάγιο αίτημά μας παραμένει να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης, να ανοίξουν αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, και να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός.

Αλληλεγγύη στις κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες!

Το Μωβ