Μπολόνια, παγκάκια και κόκκινα παπούτσια για τη βία κατά των γυναικών

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Τις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη, στους Δήμους της επικράτειας της Μπολόνια στην Ιταλία, έγιναν πολλές εκδηλώσεις, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών: για παράδειγμα, στην Anzola dell’Emilia, στο San Giovanni in Persiceto και στη Βαλσαμόγια, εμφανίστηκαν ή πρόκειται να εγκαινιαστούν κόκκινα παγκάκια υπενθυμίζοντας τα θύματα της βίας κατά των γυναικών. Στη Μπολόνια τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του μεγάρου d’Accursio, τελετή στη μνήμη όλων των γυναικών θυμάτων γυναικοκτονιών.

Η Σύμβουλος για την Ισότητα Ευκαιριών και ο αγώνας κατά της βίας και της εμπορίας γυναικών και ανηλίκων, η Susanna Zaccaria απόθεσε ένα μπουκέτο λουλουδιών στην αναμνηστική πλάκα που θυμίζει όλες τις γυναίκες θύματα της γυναικοκτονίας που εγκαινιάστηκαν το 2016.

Στη συνέχεια εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Πορτραίτα γυναικών” στις πινακίδες του διαδρόμου μεταξύ των δύο αυλών του μεγάρου d’Accursio, που διοργανώνονται από το Δήμο και την Κινηματογραφική Λέσχη. Οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκανι επιλέχθηκαν από το αρχείο της Κινηματογραφικής Λέσχης από τους Romano Cagnoni, Nino Comaschi, Aldo Ferrari, Antonio Masotti και Enrico Pasquali και καταγράφουν πορτρέτα γυναικών που γελούν ή χαμογελούν στην καθημερινότητά τους.

Βγαίνοντας από την περιοχή της Μπολόνιας, ξεχωρίζει τη δράση που πρότεινε η πόλη της Faenza: η Ιταλική Ένωση της πόλης της Κεραμικής, “Κόκκινα κεραμικά παπούτσια”, κόκκινα παπούτσια καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, που τοποθετήθηκαν και εκτέθηκαν σε διάφορους εξωτερικούς χώρους στο αστικό κέντρα, ως εικονική μαρτυρία του αγώνα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.