ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΤΙ ΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ποτέ μην ξεχαστεί, τι κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη

Ακόμα κι αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω ΟΧΙ σημαίνει ότι ΔΕΝ ΘΕΛΩ!

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Χιλιάδες άτομα, κυρίως γυναίκες, συμμετείχαν χθες 14 Δεκεμβρίου, στη διαμαρτυρία για το βιασμό και φόνο της Ελένης Τοπαλούδη. Τα συνθήματα εντοπίζονταν στο θέμα της Ελένης και της βίας κατά των γυναικών, με την πορεία να έχει μεγάλο δυναμισμό. Είναι ενθαρρυντικό ότι το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα επιτέλους δείχνει σημάδια μαζικοποίησης, και ευελπιστούμε να ακολουθήσουμε σύντομα τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Ιταλίας, τουλάχιστον όταν μιλάμε για Ευρώπη, γιατί σε άλλες χώρες υπάρχουν ακόμα μαζικότερα κινήματα.

Να σημειώσουμε τη συμμετοχή πολλών νέων γυναικών για πρώτη φορά, να σημειώσουμε τη μαζική συμμετοχή προσφυγισσών, κυρίως από το χώρο στέγασης προσφύγων CITY PLAZA, επίσης τη συμμετοχή και των παλιότερων γενιών φεμινιστριών, οι οποίες κάποτε, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πραγματοποιούσαν μαζικές και δυναμικές φεμινιστικές πορείες.

Το κάλεσμα για κινητοποίηση έγινε από τη φεμινιστική συλλογικότητα ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, που ανακοίνωσε συνέλευση για την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η οποία είχε μαζική συμμετοχή. Εκεί συγκροτήθηκε η “Ανοιχτή Συνέλευση Για τη Γυναικοκτονία στη Ρόδο”, η οποία αποφάσισε κινητοποίηση το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Δυστυχώς και για ακατανόητους λόγους σε δύο ημέρες άλλαξε η ημέρα της κινητοποίησης για την Παρασκευή από μια πολύ μικρότερη συνέλευση, και έγινε το σχετικό κάλεσμα. Πολλές συλλογικότητες που βρισκόμασταν στην συνέλευση της πρώτης απόφασης εκφράσαμε την απορία μας γι’ αυτή την αλλαγή, αλλά ακολουθήσαμε τη νέα απόφαση. Το ίδιο έκαναν και κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες. Μάλιστα πιστεύαμε ότι το κάλεσμα για Σάββατο, ημέρα, με φως, θα είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και θα έκανε την κινητοποίησή μας πιο ορατή στην κοινωνία.

Τέλος καλό όλα καλά, είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε να εμπνεύσουμε αρκετό κόσμο για την απαραίτητη διαμαρτυρία για τα φρικτά κακουργήματα τα οποία υπέστη η Ελένη, ο αγώνας ενάντια στη βία κατά των γυναικών συνεχίζεται από καλύτερες θέσεις και συμπεριλαμβάνει διαφορετικές απόψεις και συλλογικότητες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας σύντομα θα πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα.

Το Μωβ συμμετείχε με ένα μεγάλο πανό, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, με τη διανομή εκατοντάδων φυλλαδίων αλλά κυρίως έπαιξε το ρόλο του στην κινητοποίηση και την ενημέρωση, αφού το fb μας ακολουθούν περισσότερα από 15.000 άτομα, αλλά και η σελίδα μας εδώ και κάποιες εβδομάδες έχει αυξήσει πολύ την αναγνωσιμότητά της.

Σ’ αυτή την κινητοποίηση, το μεγαλύτερο μέρος ήταν από φεμινιστικές-γυναικείες συλλογικότητες, κάτι που είναι αρκετά καινούριο για τα κινηματικά δεδομένα στην Ελλάδα. Σε προηγούμενες δράσεις μας εδώ και αρκετά χρόνια, λιγότερο μαζικές είναι αλήθεια, υπήρχε έντονη παρουσία των πολιτικών οργανώσεων, και μάλιστα με τα συνθήματά τους για μνημόνια και καπιταλισμό να κυριαρχούν. Αντίθετα, χθες, το θέμα της βίας κατά των γυναικών με όλες τις εκδοχές του ήταν το κυρίαρχο, δηλαδή έγινε σεβαστό το θέμα για το οποίο κινητοποιηθήκαμε, το τραγικό τέλος της Ελένης.
Επίσης οι πολιτικές οργανώσεις πορεύτηκαν μετά από τις φεμινιστικές, κάτι που πάντα επιδιώκουμε, όταν η κινητοποίηση είναι για γυναικεία θέματα.

Πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο στο facebook του Μωβ.

Συμμετείχαν:
Γυναικείες φεμινιστικές ομάδες
Καμιά Ανοχή
Ομάδα Γυναικών Ροσινάντε
Αντισεξιστική Ομάδα ΔΕΑ
Το Μωβ Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων
Γυναίκες από το Χώρο στέγασης Προσφύγων CITY PLAZA
Κέντρο Διοτίμα
Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας
Δίκτυο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών
Feminatre

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιπατριαρχικές συλλογικότητες
Sabbat-αντιπατριαρχική ομάδα
Η ομάδα justice for Zak/Zackie

Από κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 Άνω
Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγίου Δημητρίου
ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ Πολιτιστικός Χώρος Θησείου
Αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας Πειραιά
Ανυπότακτη πόλη (δημοτική κίνηση)
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Το παρόν ρεπορτάζ προσπαθήσαμε να είναι πλήρες ως προς τις συμμετοχές. Παρακαλούμε αν έχουμε παραλείψεις, να μας ενημερώσετε για να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις. Ενημερώνουμε ότι το Μωβ είναι ηλεκτρονική εφημερίδα αλλά και αρχείο, και μάλιστα έγκυρο, γι’ αυτό κάθε διόρθωση για ενδεχόμενες παραλείψεις μας είναι σημαντική.