Φόρος Τιμής σε δύο σουφραζέτες

Προσαρμογή: Δώρα Στυλιανίδου

Ένας αιώνας από την πρώτη γυναικεία ψήφο

Η Emmeline Pankhurst και η Annie Kenney, δύο απο τις πρώτες σουφραζέτες, τιμήθηκαν με τα αποκαλυπτήρια ολόσωμων γλυπτών τους που καθηλώνουν και θυμίζουν ότι κάποτε οι γυναίκες δεν είχαν τίποτα άλλο να αντιτάξουν στην πατριαρχία παρά μόνο μια ατσάλινη θέληση και ένα αγέρωχο πείσμα, για να παλέψουν για το δικαίωμα της ψήφου και την απαρχή των γυναικείων δικαιωμάτων

Emelyn Pankurst, St. Peter’s Square

Η δισέγγονη της Pankurst, πήρε την πρωτοβουλία του γλυπτού της σουφραζέτας προγιαγιάς της στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, που ήταν και η γενέτειρα πόλη της καμπάνιας. Συμπληρώνεται ένας αιώνας απο τότε, και οι βρεττανίδες συγκετρώθηκαν για να τιμήσουν την Pankhurst.

Αντίστοιχα, στα αποκαλυπτήρια του γλυπτού της Annie Kenney,παρέστη η ηθοποιός Maxine Peake. Η Kenney ήταν η μόνη γυναίκα της εργατικής τάξης που είχε επιφανή θέση στην Κοινωνική και Πολιτική Ενωση Γυναικών. Εκαντοντάδες ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων διαδήλωσαν, τιμώντας τις δύο σουφραζέτες.

Η Pankhurst που γεννήθηκε το 1858 σε μια μαχητική οικογένεια, συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση της Κοινωνικής και Πολιτικής Ενωσης το 1903, που καλούσε στον αγώνα για την γυναικεία ψήφο. Τα μέλη της ήταν οι πρώτες που ονομάσθηκαν σουφραζέτες.

Annie Kenney

Η WNSPU (η ένωση ) έγινε πασίγνωστη για τις διαδηλώσεις της, το σπάσιμο παραθύρων, τους βανδαλισμούς , τους εμπρησμούς και τις απεργίες πείνας στη φυλακή. Οι βετεράνες αυτές μαχήτριες δεν αστειεύονταν!

Τα μέλη της ήταν οι πρώτες που ονομάσθηκαν σουφραζέτες. Το 1918 δόθηκε το δικαίωμα ψήφου σε κάποιες γυναίκες, άνω των 30 ετών. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1918 ψήφισαν για πρώτη φορά στις γενικές εκλογές.

Πρώτη φωτογραφία η Πάνκχερστ, και δεύτερη μαζί με την Κένι, σε διαμαρτυρία τους 

Η Pankhurst πέθανε στις 14 Ιουλίου του 1928 λίγο μετά τη νίκη των γυναικών για την ισότιμο ψήφο με τους άνδρες, μετά από τους μεγάλους αγώνες τους.

Η Kenney, η οποία θεωρούνταν πάντα κατώτερη του δέοντος σουφραζέτα, δούλεψε σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας βάμβακα, απο την ηλικία των 10 χρονών. Ήταν και παρέμεινε όλη της την ζωή μια γνήσια προλετάρια.

Όταν οι σουφραζέτες γράφανε συνθήματα στα πεζοδρόμια

Το 1905 η Kenney και η Christabel Pankhurst-μια απο τις κόρες της Emmeline-διέκοψαν μια πορεία στο Μάντσεστερ για να ρωτήσουν τον Winston Churchill και τον φιλελεύθερο συνάδελφο του Sir Edward Grey αν οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα της ψήφου. Τις πέταξαν έξω και εν συνεχεία τις φυλάκισαν.

Ήταν μια κρίσιμη καμπή στην καμπάνια για την ψήφο, όταν οι σουφραζέτες έκαναν μια πιο ριζοσπαστική και άμεση διαμαρτυρία. Να σημειωθεί ότι το γλυπτό της Pankhurst είναι το πρώτο στο Manchester προς τιμήν μιας γυναίκας, από τότε που έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός γλυπτού της βασίλισας Βικτώριας στους κήπους του Piccadilly, το 1901.

H Pankhurst συλλαμβάνεται μπροστά στο παλάτι του Μπάκινγχαμ, το 1917

Η ακτιβίστρια επιλέχθηκε απο το κοινό ανάμεσα σε 20 υποψήφιες, και το γλυπτό της ανεγέρθηκε το 1930 κοντά στη Βουλή, στο Λονδίνο.

Τιμή στις σουφραζέτες για τον αγώνα των γυναικείων δικαιωμάτων. Δεν τις ξεχνάμε και βαδίζουμε στα αχνάρια τους. Ο αγώνας συνεχίζεται!

Πηγή άρθρο στο BBC, 14 Δεκεμβρίου 2018

Η πρώτη φωτογραφία από πορεία την ημέρα που αποκαλύφθηκαν τα αγάλματα