Ιράν – Επιτροπή της Βουλής απορίπτει την απαγόρευση γάμων κάτω των 13 ετών

Μετάφραση: Δώρα Στυλιανίδου

24 Δεκεμβρίου 2018 ρεπορτάζ

Ένα μέλος της ομάδας γυναικών του κοινοβουλίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Tayyebeh Seyavoshi λέει:”Η Νομική και Δικαστική Επιτροπή του κοινοβουλίου απέριψε την πρόταση για να απαγορευθεί ο γάμος σε κορίτσια κάτω των 13 ετών.”

Απαντώντας σε αυτήν την απόριψη, η Seyavoshi ισχυρίζεται τα εξής: “Αναμένουμε την επίσημη αναφορά της Επιτροπής και μετά θα αποφασίσουμε την επόμενη μας κίνηση”.

Σύμφωνα με ένα μέλος της Νομικής και Δικαστικής Επιτροπής , την Yahya Kamalpour η πρόταση απορρίφθηκε μετά την βίαιη εναντίωση των Σεβασμιωτάτων Αγιατολά και των ομοίων τους. Δίχως να αναφερθεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα , η Seyavoshi ανακοίνωσε ότι περισότερα απο 300 κορίτσια κάτω των 9 ετών παντρεύονται στο Ιράν, καθώς 30.000 έως 40.000 κορίτσια κάτω των 13 και 14 ετών.

Νωρίτερα, στις 4 Δεκεμβρίου, ένα εξέχον μέλος του Ισλαμικού Δημοκρατικού Πολιτιστικού και Κοινωνικού Συμβουλίου για τις γυναίκες, είχε υπερασπισθεί τον γάμο παιδιών με τον ισχυρισμό ότι προστατεύει τα κορίτσια απο μια ζωή στην πορνεία, και από τις παράνομες αμβλώσεις.

Η Fereshteh Rouhafza είχε πει στην ILNA , το κυβερνητικό Πρακτορείο Εργατικών Ειδήσεων, ότι μπρός στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νεαρών κοριτσιών που προβαίνουν σε παράνομες αμβλώσεις και μπαίνουν στο εμπόριο του σέξ, η εναντίωση στο γάμο παιδιών είναι λανθασμένη.

Η Rouhafza που είναι επικεφαλής του σχεδιασμού και της πολιτικής του συμβουλίου, αρνήθηκε να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών της για τις νεαρές γυναίκες του Ιράν, λέγοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμες στατιστικές αλλά θα ήταν ανεύθυνο να κοινοποιηθούν.”Η δημοσίευση των στατιστικών θα ενθαρύνει και άλλα ανήλικα κορίτσια να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο. Πιστεύω ότι η αποκάλυψη τέτειων στατιστικών θα αποβεί πολύ βλαβερή για την κοινωνία “ κατέληξε η Rouhafza.

Τα σχόλια της Rouhafza αντικαθρεπτίζουν την θέση του συντηρητικού κατεστημένου του κλήρου για τον γάμο παιδιών. Επιμένοντας ότι ο προφήτης Μωχάμεντ είναι το τέλειο παράδειγμα για όλους τους Μουσουλμάνους, διακηρύτουν ότι παντρεύθηκε ένα κορίτσι 6 χρονών, την Αισά με την οποία ολοκλήρωσε την σεξουλική πράξη όταν το κορίτσί ήταν μόνο 9 χρονών.

Σύμφωνα με την Ιρανική Ενωση των Δικαιωμάτων των Παιδιών, ο αριθμός των κοριτσιώνπου παντρεύθηκε στο Ιράν κάτω των 15 ετών, εκτοξεύθηκε απο 33.383 το 2006, σε 43.459 το 2009, 30% αύξηση σε τρία χρόνια. Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην εξάπλωση της φτώχειας, και την επιθυμία των γονιών να ελέγξουν την σεξουαλικότητα των θυγατέρων τους.

Ο Αστικός Κώδικας της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει κατώτερη ηλικία γάμου τα 15 για τα αγόρια και τα 13 για τα κορίτσια. Εντούτοις, επιτρέπει σε κορίτσια να παντρευτούν ακόμα και από τα 9 τους χρόνια, με τη συγκατάθεση του πατέρα τους ή την άδεια ενός δικαστή.

ΠΗΓΗ: https://en.radiofarda.com/amp/iran-parliament-rejects-ban-on-marriage-of-underage-girls/29673527.html?__twitter_impression=true