Σεξιστής o νέος πρόεδρος της Βραζιλίας

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου σχεδιάζει να αφαιρέσει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία αλλά και να εμποδίσει τις προσπάθειες νομιμοποίησης των αμβλώσεων

Ο εθνικιστής Ζαΐχ Μπολσονάρου, 63 ετών, ορκίστηκε (1/1/2019) νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, δύο μήνες μετά τη νίκη του στις εκλογές. Ο Μπολσονάρου, θιασώτης της πολιτικής Τραμπ, με την υποστήριξη των πιο συντηρητικών στρωμάτων της κοινωνίας της Βραζιλίας, –όπως των ευαγγελικών εκκλησιών– έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των μαύρων, των ομοφυλόφιλων αλλά και η αντιμετώπιση των γυναικών εκ μέρους του είναι σεξιστική καθώς σχεδιάζει να αφαιρέσει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία αλλά και να εμποδίσει τις προσπάθειες νομιμοποίησης των αμβλώσεων πέραν των σημερινών εξαιρέσεων (αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο εάν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ή σοβαρή δυσμορφία του εμβρύου, ενώ γίνονταν αγώνες για να νομιμοποιηθούν).

Ο πρώην λοχαγός της χούντας και για πολλά χρόνια γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί ότι θα «απελευθερώσει τη Βραζιλία από τον σοσιαλισμό»! και τις πολιτικές που επί δεκαετίες ακολουθούσαν η αριστερά και η κεντροδεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής.

Έχει πει επίσης ότι θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μια δέσμευση που τρομάζει τους περιβαντολόγους, όπως και τα σχέδιά του να κατασκευάσει υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αμαζόνιο ή να εγκρίνει εξορύξεις στα εδάφη των ιθαγενών, των τελευταίων “φυλάκων” του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου. Βλ. σύνδεσμο σχετικού πρόσφατου δημοσιεύματος στο τέλος.

Το ένα τρίτο των υπουργών της κυβέρνησής του είναι πρώην αξιωματικοί του στρατού – οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν στηρίξει τη στρατιωτική χούντα του 1964-85.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σύντομο βίντεο του Telesur από την ορκωμοσία, με αγγλικούς υπότιτλους.

Πορτρέτα: Γυναίκες Υπερασπίστριες του Αμαζονίου