Cintoia Brown αποφυλακίζεται μετά απο 15 χρόνια

Γράφει η Δώρα Στυλιανίδου

Γεννήθηκε το 1988 και στην ηλικία των 16 χρονών σκότωσε τον σαραντατριάχρονο άντρα που την πλήρωσε για να κάνει σεξ μαζί του. Η τριαντάχρονη σήμερα Cintoia Brown καταδικάσθηκε σε 51 χρόνια κάθειρξη και μετά την απόφαση του κυβερνήτη της πολιτείας του Τεννεσί θα απελευθερωθεί μετά απο 15 χρόνια, στις 7 Αυγούστου του 2019.

Η Cintoia Brown που δεν γνώριζε ποιός ήταν ο πατέρας της, μεγάλωσε με την αλκοολική και εξαρτημένη από ουσίες μητέρα της, που μετά την γέννα άρχισε να κάνει καθημερινή χρήση κρακ. Μη μπορώντας να μεγαλώσει ένα παιδί, έδωσε την κόρη της για υιοθεσία. Μεγαλώνοντας με την θετή της μητέρα, η Cintoia αποφάσισε να την εγκαταλείψει και το έσκασε.

Άστεγη πλέον, γνώρησε έναν νεαρό άντρα που ήταν προαγωγός και την οδήγησε στην πορνεία. Η Cintoia συντηρούσε τον προαγωγό της που την απειλούσε, την έδερνε και τη βίαζε σχεδόν κάθε μέρα. Έτσι γνώρισε τον πελάτη του του σεξ τράφικινγκ, όπου ήταν μπλεγμένη, και σε μία συνεύρεση τους τον σκότωσε. Ισχυρίστηκε ότι την απείλησε και ο φόνος έγινε σε συνθήκες αυτοάμυνας. Αυτό έγινε το 2004, όταν η Cintoia ήταν 16 χρονών.

Παρόλο που ήταν ανήλικη, η Cintoia δικάσθηκε και καταδικάσθηκε σαν ενήλικη. Οι ισχυρισμοί της ότι δεν ήταν εκδιδόμενη, ότι τριγυρνούσε με διάφορο κόσμο ψάχνοντας για καταφύγιο, ότι είχε απειληθεί η ζωή της, επιβάρυναν την θέση της. Είχε σκοτώσει το θύμα με μια πιστολιά στον αυχένα με δικό της όπλο και τον είχε ληστέψει παίρνοντας 172 δολλάρια και δύο όπλα, που όπως ισχυρίσθηκε σκόπευε να τα δώσει σε ενεχυροδανειστήριο για να πάρει χρήματα. Καταδικάσθηκε σε 51 χρόνια και, αν έμενε στη φυλακή μέχρι το τέλος της ποινης της, θα έπρεπε να βγεί 67 χρονών.

Ο προαγωγός της δολοφονήθηκε σε ηλικία 24 χρονών. Η Cintoia Brown εκτίει την ποινή της στη Γυναικεία Φυλακή του Τέννεσι, περιμένοντας την αποφυλάκιση της,

Ο κυβερνήτης Hasslam αποφάσισε ότι δεδομένου του νεαρού της ηλικίας της όταν έκανε τον φόνο, δεν χρειάζεται να μείνει άλλο στη φυλακή και ότι αρκετά τιμωρήθηκε και συνέχισε λέγοντας ότι ειναι μια “τραγική και περίπλοκη ιστορία”. Βάσει αυτού του σκεπτικού, ο κυβερνήτης θεώρησε ότι η επιβολή μιας τέτοιας ποινής σε ένα ανήλικο κορίτσι ήταν πολύ σκληρή και γιαυτό την ακύρωσε και υπέγραψε την απελευθέρωση της.

Καμπάνια για Cintoia Brown

Η περίπτωση της Brown ξεσήκωσε τον κόσμο, και ξεκίνησε μια καμπάνια για την αποφυλάκιση της. Τον Νοέμβριο του 2017 διασημότητες όπως ο TI, ο LeBron James, η Rianna και η Kim Kardashian προώθησαν δυναμικά την υπόθεση της Brown, καλώντας κόσμο μέσα απο τα κοινωνικά δίκτυα να ενεργοποιηθεί ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της.Στη καμπάνια αυτή έλαβαν μέρος και ακτιβιστές και ακτιβίστριες καθώς και πολύς κόσμος, με το σύνθημα “Ελευθερώστε την Cintoia Brown”. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης το ντοκιμαντέρ του Daniel H.Birman Me Facing Life που προβλήθηκε το 2011.

Πηγές Cintoia Brown -Wikipedia