Παρατηρητήριο Σεξισμού στην ΕΡΤ-1

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Η δημοσιογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη, παρουσιάζει το παρατηρητήριο σεξισμού στην ΕΡΤ-1 κάθε Παρασκευή μεσημέρι. Της ζητήσαμε να μας πει περισσότερα γι’ αυτό, και μας ενημέρωσε με την απάντησή της, για την οποία την ευχαριστούμε:

“Η εκπομπή Άλλη Διάσταση είναι μία μικτή παραγωγή της ΕΡΤ. Η συντακτική ομάδα και ο αρχισυντάκτης της Κώστας Κωνσταντέλος είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την επιλογή των θεμάτων.

Από την πρώτη εβδομάδα της εκπομπής (Μάιος 2017) έχουμε εντάξει το ένθετο Παρατηρητήριο Σεξισμού, το οποίο παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή για περίπου δέκα λεπτά και ασχολείται αποκλειστικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Σταχυολογούμε τις πιο σημαντικές ειδήσεις από όλο τον κόσμο από τις ΗΠΑ έως τον Ισλαμικό κόσμο με σκοπό να αναδείξουμε τόσο τα περιστατικά έμφυλης βίας όσο και τις προσπάθειες των συλλογικοτήτων ώστε να πάψουν επιτέλους οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Μέσα από το ένθετο αυτό αναδεικνύεται πόσο ηχηρός είναι ο σεξιστικός λόγος στην πολιτική και την κοινωνική ζωή, μαθαίνουμε ποια κόμματα ψηφίζουν εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο, πως διαμορφώνεται το νομικό πλαίσιο σχετικά σε κάθε χώρα, πως η άνοδος της ακροδεξιάς προσπαθεί να δημιουργήσει περιβάλλον μεσαίωνα και για τα γυναικεία θέματα, πως αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη τις γυναίκες που καταγγέλλουν παρενόχληση ή βιασμό, τον ρόλο των ΜΜΕ στην επικράτηση της πατριαρχικής νοοτροπίας κα.”

Από τη μεριά μας να παρατηρήσουμε ότι έχουμε επανειλημμένα υποβάλει αιτήματα δε διάφορους φορείς για εκπομπές γυναικείων δικαιωμάτων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά δεν έχουμε εισακουστεί. Η περίπτωση του Παρατηρητηρίου Σεξισμού είναι καλή αλλά πολύ μικρής διάρκειας, όχι ασφαλώς με ευθύνη της συγκεκριμένης δημοσιογράφου, η οποία παρουσιάζει με γνώση και ευαισθησία τα θέματά της.

Να σημειώσουμε ότι η Άλλη Διάσταση είναι δίωρη εκπομπή από Δευτέρα έως Παρασκευή, και από τις 10 ώρες εκπομπής, δίνει δέκα λεπτά στα γυναικεία δικαιώματα. Και όμως, υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα να ειπωθούν και να παρουσιαστούν.

Το Μωβ έχει ζητήσει δημοσίως από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ να δημιουργηθούν τέτοιες εκπομπές, συγκεκριμένα σε παρουσία της υπογράφουσας σε εκπομπή για τη βία κατά των γυναικών, στις 19 Δεκεμβρίου. Τώρα σκοπεύουμε να στείλουμε σχετική επιστολή, από τη φεμινιστική συλλογικότητα του Μωβ, την οποία και θα δημοσιεύσουμε.