Γυναικείες οργανώσεις στο μακρινό Κασμίρ της μακρινής Ινδίας

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Το Σεπτέμβριο του 2018 το μέλος του Μωβ Αλεξάνδρα Μακρή, με συντροφιά και άλλων γυναικών πήγαν στο Λαντάκ και συνάντησαν την Συμμαχία των Γυναικών του Λαντάκ Women’s Alliance of Ladakh, στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή της Ινδίας, στο Jammu Kashmir, μέρος της Ινδίας, σκαρφαλωμένο σε απόκρημνες περιοχές, τμήμα παλιότερα του Θιβέτ.

Εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι σε μια τόσο απομακρυσμένη περιοχή, σε αγροτικούς χώρους, οι γυναίκες οργανώνονται και προσπαθούν να διαχειριστούν τη ζωή τους, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης όπου οι άντρες σε μεγάλο βαθμό μετακινούνται προς τις πόλεις για μεροκάματο, και οι γυναίκες μένουν να φροντίζουν τις οικογένειες, καλλιεργούν τη γη και φροντίζουν τα ζώα.

Η οργάνωση υπάρχει εδώ και δεκαετίες, έχει μάλιστα και ένα ωραίο οίκημα όπως δείχνει η φωτογραφία. Προσπαθούν να διατηρήσουν την αγροτική παραγωγή με βάση τους παλιούς τρόπους καλλιέργειας, την οργανική γεωργία, με λίγο νερό, γιατί η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει το χιόνι, το οποίο σχημάτιζε παγετούς που έλιωναν την άνοιξη και παρείχαν το νερό στη γεωργία.

Έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν τελείως τις πλαστικές σακούλες, και είναι η πιο επιτυχημένη περιοχή σ’ αυτόν τον τομέα, σε όλη την Ινδία, χάρη στις παρεμβάσεις της οργάνωσης, μετά την πλήρη απαγόρευση του πλαστικού από την ινδική κυβέρνηση το 1998. Παίρνει βοήθεια από το υπουργείο Γεωργίας σε διάφορα θέματα, όπως τεχνογνωσία.  Επίσης προσπαθούν να αποκλείσουν τα βιομηχανικά λιπάσματα, και να επιστρέψουν στην χρήση της κοπριάς.

Σημαντικός είναι ο αγώνας που γίνεται από την οργάνωση για να μειωθεί η προίκα, γιατί με τις συνήθειες των τελευταίων χρόνων θεωρείται απαραίτητο να δίνονται πολλά δώρα στα ζευγάρια που παντρεύονται, με αποτέλεσμα την στέρηση αυτών που προσφέρουν.

Η Tsering Chondol, στην πρώτη φωτογραφία δεξιά, είναι πρόεδρος της οργάνωσης, που θεωρεί μέλη της περίπου τις 4.000 γυναίκες που βρίσκονται στα 114 χωριά της ευρύτερης περιοχής του Λαντάκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μωβ φιλοξενεί ειδήσεις για αυτή την περιχή, στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης των γυναικείων οργανώσεων. Στις 26/11/18 δημοσιεύσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Imran Azaad που είναι μέλος της “Kashmir Women’s Rights and Development Organisation”, από την περιοχή Poonch, Rawalakot AJK του τμήματος του Κασμίρ που υπάγεται στο Πακιστάν.

ΠΗΓΗ: Όλες οι πληροφορίες είναι από τις φίλες οι οποίες επισκέφθηκαν την περιοχή και την οργάνωση.