Μαζικές πορείες γυναικών στην Ισπανία, ενάντια στην ακροδεξιά

Διαμαρτυρίες σε περισσότερους από 100 δήμους της Ανδαλουσίας, μια ημέρα πριν την ψήφιση συντηρητικής κυβέρνησης από το κοινοβούλιο

Isabel Valdes 16-1-18 El Pais

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες στις 15-1, σε ολόκληρο το Ισπανικό κράτος ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα VOX της Ανδαλουσίας

Με το σύνθημα “Ούτε ένα βήμα πίσω από την ισότητα”, τα πλήθη διαδήλωσαν στη Σεβίλη, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας όπου και το κοινοβούλιο, αλλά και στη Μαδρίτη, Βαλένσια, Βαρκελώνη, Μάλαγκα και Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Ο αγώνας ήταν ενάντια στο κόμμα που έχει διακηρύξει ως προτεραιότητά του την κατάργηση του νόμου για την έμφυλη βία.

Μαδρίτη

Ενώ το VOX δεν θα είναι μέρος της νέας κυβέρνησης, έχει δηλώσει την υποστήριξή του σε ένα συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος και των Τσιουταντάνος (Πολίτες) που θα τερματίσει τα 36 χρόνια διακυβέρνησης της αυτονομίας από το σοσιαλιστικό κόμμα, στην Ανδαλουσία που είναι η πιο πολυπληθής περιοχή του ισπανικού κράτους.

Μαδρίτη

Σε αντάλλαγμα, το ακροδεξιό κόμμα θέλει την απόσυρση του “άδικου” νόμου για τη βία κατά των γυναικών, που “ενοχοποιεί” τους άντρες, και να δημιουργηθεί ένα υπουργείο οικογενειακών υποθέσεων που να προωθήσει την άνοδο του ποσοστού των γεννήσεων και να αντιμετωπίσει “το δράμα της έκτρωσης”.

Οι φεμινιστικές ομάδες έχουν υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσουν το VOX σε κάθε βήμα. Οι διαμαρτυρίες της Τρίτης (15/1) οργανώθηκαν από περισσότερες από 140 οργανώσεις και πρσέλκυσαν κατά πλειοψηφία γυναικεία ακροατήρια που κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως “Δεν είναι θάνατοι, είναι δολοφονίες”, αναφερόμενες στα θύματα της έμφυλης βίας στην Ισπανία. Πέρυσι δολοφονήθηκαν 47 γυναίκες σε όλη τη χώρα από νυν ή πρώην συζύγους-συντρόφους. Η μεγαλύτερη διαδήλωση ήταν στη Σεβίλλη, όπου περίπου 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Plaza Nueva, κοντά στο δημαρχιακό μέγαρο. “Δεν θα κλέψουν το μέλλον από τα εγγόνια μου”, “αυτά είναι τα δικαιώματά μας που τα κερδίσαμε με πολύ δουλειά και δεν θα τους αφήσουμε να μας τα πάρουν. Θα σταθώ απέναντί τους αν προσπαθήσουν να το κάνουν”, έλεγαν κάποιες διαδηλώτριες.

Παμπλόνα

Στην πόλη της Γαλικίας A Coruña, οι διαδηλώτριες διάβασαν ένα μανιφέστο με το οποίο απέρριπταν την παραδοσιακή οπτική για τις γυναίκες που υποστηρίζει το VOX. “Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ένα κοινωνικό μοντέλο του παρελθόντος που το έχουν υπερβεί οι νέες γενιές γυναικών”.

Μετά την πρώτη συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας την Τρίτη, θα γίνει δεύτερη σύνοδος την Τετάρτη (χθες) που θα καταλήξει σε ψηφοφορία. Η εγκαθίδρυση της νέας κυβέρνησης αναμένεται την Παρασκευή, αφού έχουν ήδη αναφερθεί τα κόμματα που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία.

Μετάφραση-προσαρμογή Σίσσυ Βωβού

Με πληροφορίες από την El Pais αγγλική έκδοση