Σαουδική Αραβία: Να τερματιστούν τα κρυφά διαζύγια των ανδρών

Σαουδική Αραβία-Τέλος στα κρυφά διαζύγια των ανδρών. Θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις γυναίκες.

Μετάφραση-προσαρμογή: Δώρα Στυλιανίδου

5 Ιανουαρίου 2019- Ενας νέος νόμος εφαρμόζεται στην Σαουδική Αραβία με σκοπό να εμποδίσει να παίρνουν οι άντρες διαζύγιο εν αγνοία των γυναικών. Τα δικαστήρια θα πρέπει να ανακοινώνουν γραπτώς στις γυναίκες, τις ρυθμίσεις που θα επικυρώνουν τα διαζύγια τους.

Ντόπιες γυναίκες δικηγόροι δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό θα δώσει τέλος στα λεγόμενα κρυφά διαζύγια, περιπτώσεις όπου οι άνδρες λήγουν τον γάμο δίχως να το πουν στις γυναίκες τους.

Η νομοθετική αυτή εντολή θα εξασφαλίσει στις γυναίκες την πλήρη ενημέρωση τους για την νομική κατάσταση του γάμου τους και θα προστατεύσει δικαιώματα όπως το επίδομα διατροφής.

Πέρσι καταργήθηκε η απαγόρευση  για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση, που ίσχυε για μια ολόκληρη δεκαετία. ”Το νέο μέτρο εξασφαλίζει στις γυναίκες που χωρίζουν το δικαίωμα στη διατροφή” ειπε στο Bloomberg η δικηγόρος απο την Σαουδική Αραβία Nisreen al Ghamdi.

Πολλές γυναίκες προσέφυγαν στα δικαστήρια διαμαρτυρόμενες ότι βγήκε το διαζύγιο τους χωρίς να το γνωρίζουν, δήλωσε η δικηγόρος Samia al-Hindi στην εφημερίδα Οκάζ. Το νέο μέτρο είναι μέρος των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, προωθούμενο από τον βασιλικό Πρίγκηπα Mohammed bin Salman και στοχεύει σε αλλαγές όπως να μπορούν να παρακολουθούν οι γυναίκες ποδοσφαιρικούς αγώνες και να εργάζονται σε δουλιές προορισμένες παραδοσιακά μόνο για άνδρες.

Τι δεν μπορούν να κάνουν ακόμα οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας;

Είναι πολλά αυτά που δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες δίχως την άδεια ενός άνδρα-κηδεμόνα, συνήθως σύζυγο, πατέρα, αδελφό ή γυιό:

♦ αίτηση διαβατηρίου

♦ ταξίδια στο εξωτερικό

♦ γάμο

♦ άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού

♦ κάποιες επιχειρήσεις

♦ αποφυλάκιση

Το σύστημα της κηδεμονίας έχει συμβάλει ώστε να είναι η Σ.Αραβία μια απο τις χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα στα ζητήματα του φύλου στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: BBC.COM