ΘΡΗΝΟΣ: Ο χώρος του ακραίου σεξισμού φτωχότερος

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ένα σύμβολο του σεξισμού, ένας αστείρευτος παραγωγός ιδεών, ένας ιδεολόγος χωρίς ενοχές έφυγε ξαφνικά, σε ηλικία μόλις 61 χρόνων, ενώ είχε τόσο πολλά να προσφέρει ακόμα, όπως ακούστηκε από διάφορες πηγές ενημέρωσης σήμερα.

Από τότε που ξεκίνησε, ή από τότε έστω που τον εντοπίσαμε εμείς, το 1995, δεν μασσούσε τα λόγια του. Ήταν ένας απλός δημοσιογράφος στην Ελευθεροτυπία, που είχε τη στήλη του, τη “Μαύρη Τρύπα”, στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας. Τι καθημερινός εξευτελισμούς γυναικών, τι θα σερβίρει Εβραίους στο φούρνο με πατάτες, τι αποενοχοποιημένο ξεφώνημα στους ομοφυλόφιλους, τι λοιδωρία στους Ρηγάδες που δεν ήταν άξιοι αριστεροί, ατέλειωτο το ρεπερτόριο των “αστείων”, του “χιούμορ” της στήλης του. Τα λογοπαίγνια και τα αστεία για τις ξανθές, τους Αλβανούς, τους μαύρους, τους Εβραίους, τους gay και τις κρεβατοκάμαρες των διασήμων, ήταν το καθημερινό μενού.

Συχνά οι φεμινίστριες γράφαμε επιστολές διαμαρτυρίας στην Ελευθεροτυπία για τον αποενοχοποιημένο σεξισμό και κάθε είδους ρατσισμό του, αλλά μάταια. Ήταν κάτι σημαντικό η Μαύρη Τρύπα, είχε αναγνώστες και αναγνώστριες και πούλαγε. Το Μάιο του 1995, σε μαζική διαμαρτυρία στα γραφεία της εφημερίδας, από πολλές εκατοντάδες ανθρώπους, καταφέραμε, εκτός της επίδοσης ενός ψηφίσματος διαμαρτυρίας στο διευθυντή κ. Φυντανίδη, να βρεθούμε στο γραφείο του και να τον γιαουρτώσουμε. Άσπρισε πολύ εκείνη τη στιγμή, όχι μόνο από το γιαούρτι, αλλά βρήκε και συμπαραστάτες κάποιους συναδέλφους από το ίδιο γραφείο, οι οποίοι επικαλέστηκαν ότι, ένα βαρύ τασάκι που έπεσε κάτω και έσπασε, αποτελούσε πολεμικό όπλο των διαμαρτυρόμενων, και αποδείκνυε πρόθεση για τραυματισμό του.

Για έναν ολόκληρο μήνα η εφημερίδα είχε περισσότερο από μια σελίδα ημερησίως για να φιλοξενεί τις επιστολές όπου σχολιαζόταν η Μαύρη Τρύπα και το γιαούρτωμα, αν είναι δημοκρατικό μέσον αντίδρασης, αν είναι προσπάθεια φίμωσης, γιατί μόνο τον “Θέμο” και όχι τόσους άλλους του είδους του, μια σημαντική ανταλλαγή απόψεων, αλλά και μια ιδεολογική σύγκρουση, αλλά φευ, το γιαούρτωμα όχι μόνο δεν κατέστρεψε μια καριέρα εμπόρου του μεταμοντέρνου δήθεν απολίτικου και απελευθερωμένο από την αριστεροσύνη στιλ, αλλά αποτέλεσε απλώς ένα μαύρο σημείο αντίδρασης. Μετά από αυτό η καριέρα του εκτοξεύθηκε. Γιατί άραγε; Είχαν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να τον δεχτεί πιο ζεστά στις αγκάλες της η ελληνική κοινωνία, ή μήπως το γιαούρτωμα αποτέλεσε αυτό που ονομάζεται αρνητική διαφήμιση;

Προχώρησε σε τηλεοπτικές εκπομπές με το ίδιο τάχα απολίτικο στιλ, το μεταμοντέρνο λάιφ στάιλ, που διάρκεσαν για περισσότερο από δεκαετία. Ήταν το ΝΟΚ ΑΟΥΤ και Μπίλιες στον Σκάι, και ΟΛΑ στον Alpha, η οποία αργότερα μετακόμισε στον Αντένα.

Παράλληλα το 2005 εξέδωσε την εφημερίδα Πρώτο Θέμα μαζί με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, με τον οποίο διασπάστηκε αργότερα, αλλά η έγκριτη εφημερίδα του εκδίδεται μέχρι σήμερα και είναι μάλιστα μεγάλης αναγνωσιμότητας, ενώ ακόμα και πρωθυπουργοί της διαλέγουν για να δώσουν συνεντεύξεις.

Για τα περιεχόμενα της εφημερίδας αυτής και το ρόλο της, παραθέτουμε βίντεο από τον Ημεροδρόμο, που περιλαμβάνεται σε ένα άρθρο του της 21-3-2016, υπό τον τίτλο Ο εμποράκος του φασισμού, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στο ρόλο της εφημερίδας και προφανώς του εκδότη της στην υπόθαλψη και ανάδειξη της Χρυσής Αυγής.

Έβγαλε πολλά λεφτά με τη ρηξκέλευθη δημοσιογραφία του. Κάποια εποχή μάλιστα, επειδή είχε κατηγορηθεί ότι κάνει φοροδιαφυγή, πράγμα αδιανόητο για έναν τέτοιον άνθρωπο, φωτογραφήθηκε να μεταφέρει μαύρες σακκούλες “γίγας” γεμάτες, λέγανε, χαρτονομίσματα, στο εξωτερικό. Τελικά, και μετά από μια νομική διελκυστίνδα, υποχρεώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια να καταβάλει 5 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος. Σιγά το ποσόν.

Όπως και να έχει, έβγαλε πολλά λεφτά, μαύρα ή άσπρα, κόσμησε τη δημοσιογραφία αυτής της χώρας, έπαιξε το σημαντικό ρόλο του στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, και φυσικά στην εμπέδωση του σεξισμού, μεταξύ άλλων, ως νόμιμου και αποδεκτού ιδεολογικού στυλοβάτη στην εποχή μας.

Άρα, η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη, αλλά στο σεξισμό δεν υπάρχουν αδιέξοδα, εκτός κι αν δυναμώσει ένα φεμινιστικό κίνημα που θ’ αλλάξει την ατζέντα.

Ενδιαφέρον άρθρο: “Τα αστεία και η φάρσα”. 26-1-2013 Enet

https://www.imerodromos.gr/themos-anastasiadhs-emporakos-tou-fasismou/

Στη φωτό του δημοσιεύματος, ο αξέχαστος δημοσιογράφος καταθέτει σε εξεταστική επιτροπή της βουλής για οικονομικά θέματα.