Θάνατος βρέφους που γέννησε 17χρονη

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δυστυχώς, νέο περιστατικό θανάτου βρέφους, που γέννησε ανήλικη 17χρονη κοπέλα, η οποία φαίνεται ότι αντιλήφθηκε την εγκυμοσύνη της πολύ αργά και δεν το είπε στους γονείς της.

Αναφέρεται ότι γέννησε μέσα σε διαμέρισμα, στη Θεσσαλονίκη, και το περιστατικό έγινε γνωστό όταν η ανήλικη διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης με ακατάσχετη αιμορραγία. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία μετέβη και βρήκε το νεκρό βρέφος τυλιγμένο σε σάκκο. Η ανήλικη γέννησε μόνη, και μετά τον τοκετό αναφέρει ότι της έπεσε από τα χέρια το βρέφος το οποίο υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατέληξε.

Η κοπέλα αντιλήφθηκε την εγκυμοσύνη αργά, και αποφάσισε να μην το πει στους γονείς της και να γεννήσει μόνη. Αυτό έφερε, με όποιον τρόπο, την τραγική κατάληξη του βρέφους, αλλά όπως φαίνεται και τον κίνδυνο για τη ζωή της από την αιμορραγία.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η ενημέρωση της αστυνομίας έγινε περίπου 10 ημέρες πριν από σήμερα που με καθυστέρηση αναπαράγουμε την είδηση.
Εις βάρος της ανήλικης σχηματίσθηκε δικογραφία για παιδοκτονία, η οποία διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Ήδη η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια τακτικού ανακριτή.

Τα περιστατικά αυξάνονται, όπως και σε άλλες περιόδους κρίσης

Με μεγάλη θλίψη βλέπουμε ένα τρίτο περιστατικό θανάτου νεογέννητου, μέσα σε λίγους μήνες. Το πρώτο ήταν έκθεση με κατάληξη το θάνατο, το δεύτερο όπως αναφέρεται από τη μητέρα κατέληξε στα χέρια της και το πέταξε σε κάδο σκουπιδιών, και το τρίτο είναι το παρόν. Βλ. παλαιότερα δημοσιεύατα στο Μωβ.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι γυναίκες άργησαν να αντιληφθουν την κύηση, παρ’ ότι στις δύο πρώτες ήταν γύρω στα 22 και 19  χρόνια τους και φοιτήτριες. Αποφάσισαν να γεννήσουν μόνες τους, με τραγική κατάληξη. Στην τρίτη περίπτωση η ανήλικη ισχυρίζεται ότι ήταν ατύχημα, κάτι που διερευνάται.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα και μορφωμένες κοπέλες, όπως οι δύο πρώτες που αναφέρονται, που δεν συνειδητοποιούν έγκαιρα την εγκυμοσύνη τους, ενώ όσες την συνειδητοποιήσουν έγκαιρα και προσφύγουν για μια έκτρωση στα δημόσια νοσοκομεία, συχνά βρίσκουν από εμπόδια μέχρι και άρνηση.

Η διαπαιδαγώγηση για την κύηση και τον τοκετό, στο πλαίσιο της γενικότερης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, δεν έχει μπει ακόμα κανονικά στα σχολεία, ενώ έπρεπε να είναι μεγάλο θέμα από την πρώτη γυμνασίου. Επίσης σημαντικό η αποενοχοποίηση της κύησης εκτός γάμου, κάτι που ώθησε τις νέες γυναίκες που αναφέρονται εδώ να πάρουν την λανθασμένη απόφαση να γεννήσουν μόνες με όλα τα επακόλουθα.

Το φεμινιστικό κίνημα πάλεψε για την αποενοχοποίηση της κύησης εκτός γάμου αλλά και την ισότιμη αποδοχή από την κοινωνία της ανύπαντρης μητέρας. Εν μέρει έχουμε πετύχει, τουλάχιστον στο θεσμικό. Η κοινωνία δεν έχει αποδεχθεί ακόμα αυτές τις ιδέες, με αρνητικά έως τραγικά αποτελέσματα. Φαίνεται όμως ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν, και από τις οικογένειες και το περιβάλλον των νέων γυναικών, και από την πολιτεία, και από το φεμινιστικό κίνημα. Όπως φαίνεται στο σύνδεσμο που βάζουμε στο τέλος, η εγκατάλειψη βρεφών ήταν αυξημένη σε περιόδους κρίσης ή μεγάλης ανέχειας. Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε για το παρελθόν, τα βρέφη που εγκαταλείπονταν ήταν κατά τα 2/3 θηλυκά.

Πάντως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, με όλο το σεβασμό στα δικαιώματα της νέας ζωής που είναι φορέας όλων των δικαιωμάτων, πρέπει οι δικαστικές αρχές να αντιμετωπίζουν με κατανόηση για τα βαθύτερα κοινωνικά προβλήματα που κρύβονται πίσω από την απόφαση μιας νέας γυναίκας να γεννήσει μόνη και ίσως να οδηγήσει το βρέφος στο θάνατο.

Η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ελλάδα

Να επαναλάβουμε εδώ: Η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ελλάδα, από το 1996, μέχρι τις 12 εβδομάδες, για ενήλικες, και διενεργείται στα δημόσια νοσοκομεά χωρίς κόστος. Σε περίπτωση ανηλικότητας, χρειάζεται υπογραφή ενός γονέα. Σε περιπτώσεις βιασμού ή τοξικοεξάρτησης, υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα για την διακοπή μιας ανεπιθύμητης κύησης. Ακόμα, σε περίπτωση που μια γυναίκα γεννήσει ένα ανεπιθύμητο βρέφος, πρέπει να το δίνει είτε σε ένα νοσοκομείο είτε σε ανθρώπους που θα το περιθάλψουν μέχρι την τεκνοθεσία του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 21/01/2019

Η φωτογραφία είναι από το δημόσιο βρεφοκομείο στην οδό Πειραιώς όπου μια νοσοκόμα διασώζει εγκαταλειμένο νεογέννητο.

Ενδιαφέρον άρθρο: https://www.mixanitouxronou.gr/se-pio-simio-ti-athinas-vriskotan-i-vrefodochos-opou-i-miteres-egkatelipan-ta-neogennita-pedia-tous/