Γιορτή αλληλεγγύης με τις κρατούμενες αλλοδαπές στην Πέτρου Ράλλη

Η επίσκεψη του Μωβ στο κέντρο κράτησης για τον μήνα Ιανουάριο ήταν εορταστική, όπως κάθε Ιανουάριο. Στο Ελληνικό παλιότερα, στην Πέτρου Ράλλη τα τελευταία χρόνια. Το Μωβ σε συνεργασία με την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής διοργανώνουμε γιορτή αλληλεγγύης για τις κρατούμενες για το νέο έτος, κάθε χρόνο από το 2014.

Την Κυριακή 20/01/2019 λοιπόν στην Πέτρου Ράλλη κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Μωβ μαζί με τις 22 κρατούμενες, με ευχή «Γρήγορη Αποφυλάκιση – 2019 – Καλή Χρονιά για όλο τον κόσμο!». Μοιράσαμε τα κομμάτια της πίτας, τους χυμούς και τα δώρα με συνοδεία παραδοσιακής αφρικάνικης μουσικής, για να φτιάξουμε λίγο ατμόσφαιρα, και να βοηθήσουμε αυτές τις παγιδευμένες γυναίκες να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες, και μάλιστα ότι έχουν κι αυτές δικαίωμα σε μια μικρή γιορτή.

Εκτός από τις τηλεκάρτες, τα ρούχα και τα παπούτσια που δίνουμε σε κάθε μηνιαία επίσκεψή μας, στη γιορτινή αυτή επίσκεψη προσφέραμε επιπλέον σε κάθε γυναίκα μια τσάντα με δωράκια για την προσωπική υγιεινή τους, καθώς και κάλτσες, γάντια και σκουφάκια. Επίσης δώσαμε σεντόνια και κουβέρτες, που τους είναι τόσο απαραίτητα εκεί μέσα, στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν με τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, ειδικά τον χειμώνα.

Ευχαριστούμε πολύ για την αλληλεγγύη τους όλες και όλους που συντέλεσαν στη συγκέντρωση των προσφορών, και συγκεκριμένα τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους του Μωβ, τη γυναικεία κολλεκτίβα – μπαράκι BEAVER, την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων Μεταναστών, και τις ομάδες γιόγκι που μάλιστα διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για τη συλλογή τους.

Οι προσφορές υπερέβησαν κατά πολύ τις ανάγκες για τη συγκεκριμένη δράση, γι’ αυτό και ζητήσαμε αμέσως άδεια για μια επίσκεψη στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας όπου κρατούνται γυναίκες με παιδιά. Το αίτημά μας εγκρίθηκε σήμερα και αυτό το Σάββατο 02/02/2019 θα πραγματοποιήσουμε και την επίσκεψη αυτή. Επίσης, συγκεντρώσαμε μεγάλο αριθμό από ατομικά σαπούνια, οπότε δώσαμε 75 για τους άντρες αλλοδαπούς κρατούμενους στο ίδιο κτίριο, οι οποίοι είναι ακόμα περισσότερο συνωστισμένοι και σε πολύ χειρότερες συνθήκες κράτησης από τις γυναίκες, και είναι περίπου 160 τον αριθμό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας οι κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες ήταν 22, από τις εξής χώρες: Αλβανία (2), Αφγανιστάν (1), Γεωργία (3), Δομινικανή Δημοκρατία (1), Ιράν (2), Κονγκό (3), Μαρόκο (1), Νιγηρία (1), Ουκρανία (3), Ρωσία (1), Σερβία (1), Σιγκαπούρη (1), Σομαλία (1), Φιλιππίνες (1). Μεταξύ αυτών μία ανήλικη κρατούμενη αιτούσα άσυλο από το Κονγκό «σε προστατευτική φύλαξη» που περιμένει να βρεθεί φιλοξενία σε κάποια δομή, και μία μητέρα αιτούσα άσυλο επίσης από το Κονγκό, της οποίας το παιδί βρίσκεται σε ίδρυμα σε αναμονή των αποτελεσμάτων DNA. Για τις υποθέσεις αυτές συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Τμήμα της οργάνωσης Defence for Children International κι ελπίζουμε σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι η ανήλικη κρατείται ήδη αρκετό καιρό, διότι αρχικά είχε καταχωρηθεί ως ενήλικη, και μόλις πρόσφατα διορθώθηκε η ηλικία της, μετά από ενέργειες ιδιώτη δικηγόρου. Επίσης άλλη μία τραγική περίπτωση είναι μια νεαρή Ιρανή αιτούσα άσυλο που έκανε πρόσφατα απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στα κρατητήρια. Βρήκαμε επίσης μια άλλη Ιρανή αιτούσα άσυλο που ζητούσε δικηγόρο για την υπόθεσή της, και την ανέλαβε τελικά η οργάνωση ΑΡΣΙΣ την οποία ενημερώσαμε σχετικά.

Εκτός αυτών, βασικά προβλήματα, για τα οποία διαμαρτυρηθήκαμε επίσης στην Διεύθυνση, είναι η βρωμιά, το φαγητό, και το γεγονός ότι σπάνια έχουν λίγο ζεστό νερό οι γυναίκες, ενώ μονίμως επικρατεί κρύο έως παγωνιά στα κρατητήρια, διότι δεν υπάρχει κανενός είδους θέρμανση (σε αντίθεση με τα γραφεία των υπαλλήλων στο ίδιο κτίριο, τα οποία θερμαίνονται κανονικά). Εν τω μεταξύ παραμένει το ανυπόφορο πρόβλημα με τις κατσαρίδες και τα άλλα έντομα, ενώ το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις 04/12/2018, διαβίβασε την καταγγελία μας για τις συνθήκες υγιεινής στο χώρο των κρατητηρίων των γυναικών στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) για τις δικές της ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, καθώς το ίδιο δεν έχει αρμοδιότητα, όπως σημειώνει στο διαβιβαστικό που μας κοινοποίησε στις 31/12/2018. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση και να ενημερώνουμε σχετικά.

Το γενικό πλαίσιο παραμένει ότι αρκετές γυναίκες συλλαμβάνονται στο δρόμο απλώς επειδή δεν έχουν χαρτιά, ενώ άλλες έχουν κατηγορίες, π.χ. πλαστό διαβατήριο. Όσον αφορά τη διάρκεια της κράτησης, οι γυναίκες κρατούνται από μερικές μέρες έως κι επί σειρά μηνών. Κάποιες βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κάποιες κρατούνται παρότι έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο, ή παρότι είναι ανέφικτη η απέλασή τους. Συχνά δεν γνωρίζουν τη νομική τους κατάσταση και τις διαδικασίες, ζητούν δωρεάν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, και ρωτούν απεγνωσμένα πόσον καιρό θα κρατηθούν και τι θα γίνει με τις υποθέσεις τους.

Από την πλευρά των αρχών υπάρχει μόνο τοιχοκολλημένη η γενική ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων σε διάφορες γλώσσες.

Επιπλέον πολλές γυναίκες μας είπαν ότι έχουν ελάχιστη ως ανύπαρκτη επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ειδικά όσες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τηλεκάρτα. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να έχουν επαφή με τους δικούς τους ή με δικηγόρο. Βασίζονται μόνο σε επισκέψεις οργανώσεων και αλληλέγγυων.

Γενικότερα τώρα, και δεδομένου ότι κατά την επίσκεψή μας στην Πέτρου Ράλλη συζητήσαμε, όπως πάντα, με όλες τις γυναίκες για να ακούσουμε τα προβλήματά τους και να δημοσιοποιήσουμε εκ νέου τις καταγγελίες τους, συνοψίζουμε τα εξής: οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες, υπάρχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας, και από την άλλη ανεπάρκεια νομικής προστασίας με απαράδεκτη γραφειοκρατία, ανεπαρκή ή ανύπαρκτη ενημέρωση, επικοινωνία και νομική προστασία.

Το πάγιο αίτημά μας παραμένει να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης, να ανοίξουν αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, και να υπάρχει ενημέρωση και σεβασμός των δικαιωμάτων.

Αλληλεγγύη στις κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες!

Το Μωβ

ΥΓ. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τηλεκάρτες καθώς και για κουβέρτες. Παρακαλούμε για την συνεισφορά σας.