Γυναίκες επιχειρηματίες σπάνε τα εμπόδια στο Κασμίρ

Αλιεύει η Ιωάννα Μέμου

Στο υπό ινδική διοίκηση κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ, οι διακοπές ρεύματος και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας θέτουν συχνά σε κίνδυνο τη ζωή και τις επιχειρήσεις. Η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης θα μπορούσε να είναι καταστροφική για όλους, αλλά για τις γυναίκες, οι οποίες πρέπει να καταπολεμήσουν τους κανόνες της κοινωνίας σχετικά με το ρόλο τους στο χώρο εργασίας, τα εμπόδια είναι δεκαπλάσια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια γενιά γυναικών που διαλύουν τα εμπόδια και δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Η Mufti Sadia (αρχική φωτό) ξεκίνησε τις δραστηριότητές της όταν δεν υπήρχαν καθόλου γυναίκες στον κλάδο ένδυσης του Κασμίρ. Η μπουτίκ της ήταν μεταξύ των πρώτων στην πόλη Σριναγκάρ, αφού αποφάσισε να εγκαταλείψει την προηγούμενη δουλειά της και να εργαστεί ανεξάρτητα στην κοιλάδα.

Αντιμετωπίζοντας πολλά εμπόδια και προκλήσεις, η Sadia ξεκίνησε το δικό της εμπορικό σήμα με την επωνυμία “Hangers, the closet” το 2014 σε ένα εμπορικό κέντρο. Παρά τα αρνητικά σχόλια, ποτέ δεν κοίταξε πίσω.

“Ο πατέρας μου δεν ήταν σίγουρος για το τι έκανα, επειδή ήμουν μόνο 24 χρονών τότε, αλλά τώρα με στηρίζει σε αυτό που κάνω”, λέει η Sadia, ενώ παρακολουθεί έναν πελάτη.

Η οικογένειά της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη Sadia, και πάντοτε την βοηθούσε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του να είναι μια νέα, γυναικεία επιχειρηματίας στο ρευστό κρατίδιο. Το Hangers είναι πλέον γνωστό εμπορικό σήμα στην περιοχή του Κασμίρ.

Η Sadia προσελκύει τους περισσότερους πελάτες της μέσω του Instagram και του Facebook. Το μεγαλύτερο μέρος των ρούχων που σχεδιάζει έχει ως στόχο να δώσει μια δυτική πινελιά στην παραδοσιακή φορεσιά του Κασμίρ. Ξεκινώντας από το μηδέν, επέκτεινε και προσέλαβε μία πωλήτρια μεταξύ έντεκα άλλων.

“Η ανταπόκριση είναι καλή μέχρι στιγμής, λαμβάνω αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη κι από γυναίκες, αλλά νομίζω ότι τα αρνητικά σχόλια που μου έγιναν με βοήθησαν να γίνω καλύτερος άνθρωπος και καλύτερη σχεδιάστρια”, προσθέτει η Sadia.

Ενώ η Saida έχει εμπνεύσει πολλά κορίτσια να δημιουργήσουν τη δική τους γραμμή ρούχων, υπάρχει μια άλλη γυναίκα στην παλιά πόλη Σριναγκάρ, της οποίας η επιχειρηματική αίσθηση έσωσε την οικογένειά της από την επικείμενη χρεοκοπία.
Η Rifat Masoodi είναι μητέρα δύο παιδιών και σύντομα μετά το θάνατο του πεθερού της, η οικογένεια σκεφτόταν να κλείσει το εργοστάσιο κατασκευής μπαστουνιών κρίκετ που βρίσκεται σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές της Σριναγκάρ.

Αψηφώντας όλες τις πιθανότητες, η Rifat έπεισε τον σύζυγό της να την αφήσει να διευθύνει το εργοστάσιο που απασχολεί πολλούς ντόπιους εργάτες. Παρά την κοινωνική αντίδραση, ανέλαβε την πρόκληση το 2000.

Εγκλωβισμένη στο κέντρο της Σριναγκάρ, που παραμένει κεντρικό σημείο των διαδηλώσεων, μεταξύ στρατιωτικών και αμάχων, η Rifat Masoodi σκηνοθετεί ήσυχα μια ιστορία σθένους.

Η μόνη γυναίκα στο Κασμίρ που διευθύνει ένα εργοστάσιο κατασκευής μπαστουνιών κρίκετ προσελκύει “Στον καιρό του οι Virat Kohli (@imVkohli), M.S. Dhoni (@msdhoni), και Rohit Sharma (@ImRo45) αγόρασαν μπαστούνια από εμάς” (ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Κάθε πρωί αφότου τα παιδιά έχουν πάει στο σχολείο, μπαίνει στη μικρή μονάδα κοντά στο σπίτι της για να επιβλέπει την εργασία. Σήμερα, η μονάδα μπαστουνιών της Rifat παράγει χιλιάδες μπαστούνια του κρίκετ το μήνα, τα οποία μεταφέρονται σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων της Μαχαράστρα και της Κεράλα.

“Είναι δύσκολο να διαχειρίζεσαι τα πάντα, το πρωί να κάνω την δουλειά μου στο σπίτι, μετά να έρχομαι στη μονάδα αυτή. Αργότερα, όταν τα παιδιά έρχονται στις 4 μ.μ., πηγαίνω να τα δω. Επίσης, φροντίζω και την πεθερά μου”, λέει η Rifat.

Τον τελευταίο καιρό, πολλές γυναίκες του Κασμίρ έχουν μετατραπεί σε επιτυχημένες επιχειρηματίες στη συντηρητική κοινωνία. Πολλές από αυτές τώρα κυνηγούν με γενναιότητα τα δικά τους όνειρα.

Η Rifat επιθυμεί τώρα να δει το δικό της μπαστούνι του κρίκετ στα χέρια διεθνών και εθνικών παικτών. Αυτές οι επιχειρηματίες έχουν γίνει έμπνευση για πολλές άλλες γυναίκες στο κρατίδιο που ονειρεύονται να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: GLOBALVOICES 21-12-18