Samuel Little: Ο κατά συρροή δολοφόνος που παραδέχθηκε 90 γυναικοκτονίες

Μετάφραση-προσαρμογή: Δώρα Στυλιανίδου

Το FBI πιστεύει ότι ο Samuel Little, 78 ετών, μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος κατά συρροήν δολοφόνος-serial killer των ΗΠΑ. Κρατικές και ομοσπονδιακές αρχές συνεργάζονται τώρα για να συγκρίνουν μια σειρά ομολογιών του με τον θάνατο δεκάδων γυναικών, σε όλη την χώρα, μεταξύ 1970 και 2005.

Ο Samuel Little γεννήθηκε το 1940 στη Georgia των ΗΠΑ, όταν η μητέρα του,  την οποία έχει αποκαλέσει “γυναίκα της νύκτας”, ήταν στη φυλακή. Μεγάλωσε με την γιαγιά του στο Οχάιο και μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα στο σχολείο, το παράτησε και άρχισε να συχνάζει με εκδιδόμενες γυναίκες και προαγωγούς. Το 1956 συνελήφθη για πρώτη φορά και κατέληξε στο αναμορφωτήριο. Στα τέλη του 1960 πήγε στη Φλόριντα όπου έζησε με την μητέρα του. Δούλεψε σαν τραυματιοφορέας και νεκροθάφτης.

Στη φυλακή ο Little άρχισε να εκπαιδεύεται σαν πυγχμάχος και όταν αποφυλακίσθηκε ζούσε στο δρόμο κάνοντας μικροκλοπές. Μέχρι το 1975 είχε συλληφθεί 26 φορές σε 11 διαφορετικές πολιτείες για κλοπές, επιθέσεις, βιασμούς, απάτες και επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Η Pearl Nelson (αριστερά) κρατά τη φωτογραφία της μητέρας της Audrey Nelson, για το φόνο της οποίας έχει καταδικαστεί ο Little

Οι αρμόδιοι που διεξάγουν την έρευνα ισχυρίζονται ότι τον έχουν συνδέσει με 34 γυναικοκτονίες και εργάζονται πυρετωδώς για να προσθέσουν και πολλές άλλες. Ο Little εκτίει ισόβια ποινή μετα από την καταδίκη του, το 2014, για 3 φόνους γυναικών. Είχε προφυλακιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν συνελήφθη σε ένα κατάλυμα αστέγων και μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια όπου του απαγγέλθηκε κατηγορία για κατοχή ναρκωτικών.

Δείγματα DNA του Little συνδέθηκαν με τους ανεξιχνίαστους θανάτους 3 γυναικών, στη περιοχή του Λος Άντζελες , μεταξύ 1987 και 1989. Τα 3 θύματα είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια, στραγγαλιστεί και τα πτώματα τους ήταν πεταμένα χωριστά το ένα από το άλλο. Ο Little αρνήθηκε την ενοχή του στο δικαστήριο, αλλά καταδικάσθηκε σε 3 φορές ισόβια δίχως αναστολή.

Πρίν τη σύλληψη του, ο δολοφόνος είχε ήδη ένα βεβαρημένο ποινικό μητρώο, με καταδίκες για βιασμό και ένοπλη ληστεία. Οι καταδίκες ανθρωποκτονιών οδήγησαν τον Little στο VICAP( Πρόγραμμα Κατανόησης του Βίαιου Εγκλήματος) ένα συγκροτημένο σχέδιο που αποπειράται να αναλύσει τους κατά συρροή δολοφόνους και το βίαιο σεξουαλικό έγκλημα και να ανταλλάξει πληροφορίες με ντόπιες αστυνομικές αρχές, στοχεύοντας να διασταυρώσει πληροφορίες για ανεξιχνίαστους φόνους.

Αξιωματούχοι αυτού του προγράμματος ισχυρίστηκαν ότι αποκάλυψαν ένα “άκρως ανησυχητικό επαναλαμβανόμενο πρότυπο δολοφονιών” που συνδέεται με πολλά ακόμα εγκλήματα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Μετά απο αυτή τη διαπίστωση, οι ντόπιες αστυνομικές αρχές του Τέξας άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία για την ανεξιχνίαστη γυναικοκτονία στην Odessa, μιάς γυναίκας με το όνομα Denise Christie Brotters.Τελικά, ο Little ελπίζοντας να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή δέχθηκε να ανοίξει το στόμα του και αποκάλυψε ότι είχε σκοτώσει γυναίκες απο το Maryland μέχρι την Καλιφόρνια, δίνοντας κάποια νούμερα που θα βοηθούσαν τις αρχές να εντοπίσουν τα πτώματα .

Cincinnati, Ohio 1

Phoenix, Arizona 3

Las Vegas, Nevada 1 και η λίστα δεν έχει τέλος

Οι τόποι όπου ο Little έχει κάνει φόνους, σύμφωνα με της μαρτυρίες του.

Οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση πιστεύουν ότι στόχευε ειδικά σε ευάλωτες περιθωριοποιημένες γυναίκες που εμπλέκονταν στην πορνεία και τα ναρκωτικά. Τα σώματα τους δεν ταυτοποιούνταν συνήθως, δεν γίνονταν η απαιτούμενη έρευνα απο την αστυνομία και περνούσαν στα αζήτητα.

“Ο Little σκότωνε συνήθως χωρίς να αφήνει αποδεικτικά στοιχεία και ενδείξεις ότι ο θάνατος ήταν ανθρωποκτονία. Ο βετεράνος πυγχμάχος χτυπούσε συνήθως τα θύματα του μέχρι που έχαναν τις αισθήσεις τους και ύστερα τα στραγγάλιζε” αναφέρει γραπτό υπόμνημα το FBI. H αναφορά συνεχίζει ότι δίχως σημάδια από μαχαιριές ή σφαίρες , πολλοί από αυτούς τους θανάτους θεωρούνταν λανθασμένα ότι οφείλονταν σε overdose απο ναρκωτικά , ατυχήματα ή ακόμα και φυσικά αίτια.

Επιπλέον, οι περισότεροι απο αυτούς τους φόνους πρέπει να έγιναν στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές του 1980, πριν γίνει προσβάσιμη στην αστυνομία η τεχνολογία του DNA. ”Ξέφευγε την σύλληψη ξανά και ξανά” δήλωσε στους δημοσιογράφους της New York Times η Beth Silverman, η εισαγγελέας που συνέβαλε στην καταδίκη του Little το 2014.

Το FBI ισχυρίζεται ότι ο Little, 78 χρονών πλέον, είναι άσχημα στην υγεία του και το πιό πιθανό είναι ότι θα παραμείνει στη φυλακή του Τέξας μέχρι τον θάνατό του. Επίσης το FBI αναφέρει ότι συνεργάζεται με τον δασοφύλακα Holland, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μιλάει σχεδόν καθημερινά με τον Little , για να μπορέσει να συνθέσει την ολική εικόνα των φόνων.

Η συμβολή στην υπόθεση του προγράμματος VICAP του FBI είναι καταλυτική. Ένα θύμα που βρίσκεται νεκρό σε ένα απόμερο δρομάκι της Νέας Ορλεάνης μπορεί να μοιάζει με ένα απομονωμένο συμβάν, αλλά όταν καταγράφεται στο VICAP και γίνεται επεξεργασία και σύγκριση με άλλους ανεξιχνίαστους θανάτους ή εξαφανισμένα άτομα , τότε αναδύεται ένα ξέκαθαρο πρότυπο δολοφονιών. Αυτή ειναι η αξία του VICAP.

Εμείς πιστεύουμε ότι το FBI και το άρτια εξοπλισμένο τεχνολογικά VICAP πρέπει να εντάξουν τη γυναικοκτονία (femicide) στο πρόγραμμά τους, γιατί μας είναι ξεκάθαρο ότι ο Little σκότωνε μόνο γυναίκες, αν και δεν ισχύει αυτό για όλους τους κατά συρροή δολοφόνους.

Ωστόσο η κατανόηση απο την αστυνομία της γυναικοκτονίας θα βοηθούσε στη γρηγορότερη σύλληψη των serial killers και θα σώζονταν κάποιες ζωές γυναικών. Η γυναικοκτονία λοιπόν πρέπει να γίνει αντιληπτή και ορατή πάση θυσία και να καταπολεμηθεί απο ένα όσο γίνεται πιο ενωμένο σύστημα όλων των εξουσιών που θα έχουν αρμοδιότητα να δουλέψουν για την τιμωρία ή την πρόληψή της.

Με πληροφορίες από BBC NEWS – 29 Νοεμβρίου 2018