Αλληλεγγύη στη σχολική καθαρίστρια – Στον Άρειο Πάγο στις 6-2

Παρουσίαση: Σίσσυ Βωβού

Από το γραφείο της Κωνσταντίνας Κούνεβα, μας έστειλαν το ακόλουθο κείμενο το οποίο και δημοσιεύουμε:

Με αφορμή την εκδίκαση στον Άρειο Πάγο της αίτησης της σχολικής καθαρίστριας από τον Βόλο για την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας που την καταδίκασε σε 10ετή φυλάκιση για το «έγκλημα» ότι άλλαξε το ενδεικτικό του Δημοτικού για να μπορέσει να δουλέψει, η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Την Τετάρτη, 06.02., στο ΄Ζ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της ποινής 10ετούς φυλάκισης χωρίς αναστολή που έχει επιβληθεί από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας στη Δήμητρα Τσιαντάκη, τη «σχολική καθαρίστρια από τον Βόλο», επειδή πριν από 20 χρόνια άλλαξε στο ενδεικτικό του Δημοτικού το ‘Ε σε ‘ΣΤ για να μπορέσει να δουλέψει ως καθαρίστρια και να θρέψει τα παιδιά της. Ύστερα από 23 ημέρες κράτησης στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, όπου την οδήγησε η άδικη και παράλογη αυτή δικαστική απόφαση, στις 28.11.18 η Δήμητρα χάρη σε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα αποφυλακίστηκε και μπόρεσε να γυρίσει στην οικογένειά της. Η σχεδόν ενστικτώδης αντίδραση χιλιάδων απλών ανθρώπων επέβαλε τότε τόσο στα ΜΜΕ όσο και σε όλους τους φορείς να πάρουν ανοικτά θέση υπέρ της αποφυλάκισης και της επανεξέτασης της υπόθεσής της, θυμίζοντας σε όλους μας τη δύναμη της διαμαρτυρίας και της αλληλεγγύης. Η Δήμητρα έχει ακόμη μπροστά της έναν μακρύ δικαστικό αγώνα μέχρι να δικαιωθεί, και σ’ αυτόν πρέπει πάλι να μας βρει στο πλευρό της. Καλώ όλες και όλους, συνδικάτα, γυναικείες οργανώσεις και συλλογικούς φορείς της κοινωνίας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτόν τον άμεσο στόχο: την Τετάρτη 06.02., που κρίνεται η αίτηση αναίρεσης της ποινής της και μαζί η ίδια η ζωή της, να βρεθούμε στο πλάι της και να δηλώσουμε για άλλη μια φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας. Οι δικαστές, που έχουν στα χέρια τους τη μοίρα αυτής της γυναίκας, θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας. Ένα ασήμαντο «αδίκημα» δεν μπορεί να διορθώνεται με μια τεράστια αδικία. Η δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι καταφύγιο των αδυνάτων και όχι να γίνεται διώκτης τους.”

Είμαστε και τώρα, όπως όταν φυλακίστηκε η Δήμητρα Τσιαντάκη, σε αλληλεγγύη, και απαιτούμε την αναπομπή της δίκης της στο Εφετείο.

Να ενημερώσουμε, ότι 11 γυναικείες οργανώσεις μαζί και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, είχαμε συνυπογράψει διαμαρτυρία για την ανάλγητη απόφαση της Δικαιοσύνης, και είχαμε ζητήσει ακρόαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέχρι σήμερα δεν μας έχουν καλέσει για να ακούσουν τις απόψεις μας. Το κείμενο αυτό το διαβάσαμε και το μοιράσαμε στις 25 Νοέμβρη, στη διαδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στην φωτογραφία, η κ. Τσιαντάκη κατά την έξοδό της από τη φυλακή της Θήβας, με την κόρη της.

Το δημοσίευμα του Μωβ, στις 24-11-18.

Να απελευθερωθεί αμέσως η φυλακισμένη καθαρίστρια