Πρωτοβουλία για τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Φεμινιστική απεργία στις 8 Μάρτη

Λάβαμε και δημοσιεύουμε

H Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Φεμινιστική απεργία στις 8 Μάρτη ΚΑΛΕΙ τις φεμινιστικές και γυναικείες κινήσεις και οργανώσεις καθώς και τα τμήματα φεμινιστικής πολιτικής/γυναικών των πολιτικών κομμάτων, σε κοινή δράση για την καθιέρωση και στη χώρα μας της φεμινιστικής απεργίας, με σκοπό να μετατρέψουμε την 8 Μάρτη σε Παγκόσμια Ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και αγώνα.

Στο πλαίσιό της να επιδιώξουμε ώστε με πρόσκλησή μας όλες οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι επιχειρηματίες, οι αγρότισσες, οι φοιτήτριες, οι μαθήτριες, όλες τις γυναίκες να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Για να αποφασίσουμε για το σημαντικό αυτό θέμα σας καλούμε σε μια πρώτη συνάντηση την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 14.00 – 17.00 στo Polis Art Café, Πεσματζόγλου 5, Αθήνα, ώστε, εφόσον συμφωνήσετε, να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο της φεμινιστικής απεργίας.

8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΗ 2019 ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Από το 2016 ξεκίνησεη φεμινιστική απεργία, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία, κ.λπ.), της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως το 2018 συμμετείχαν επίσημα 40 χώρες. Χαρακτηριστικά στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου σύμ­φω­να με τις επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις των συν­δι­κά­των, συμ­με­τείχαν περισσότερες από 5,3 εκα­τομ­μύ­ρια γυ­ναί­κες .

Η Ελλάδα και οι γυναίκες της δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν σωρεία διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο τους τόσο στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής (φόρτος ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, έλλειμμα ενδοοικογενειακού χρόνου, πολλαπλότητα ρόλων κ.ά.) όσο και στη δημόσια (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική, τέχνη κ.λπ.), με αποκορύφωμα την όξυνση των πολλαπλών μορφών βίας που σημειώνεται ή αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες ατομικές ή/και συλλογικές. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς και σιωπηλές μπροστά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, στον προφανή σεξισμό που διέπει τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας, συχνά σε εναγκαλισμό με τον ακραίο ρατσισμό, στον έλεγχο των σωμάτων μας και της αυτοδιάθεσής μας, στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές μας. Το χρωστάμε, άλλωστε, στην Ελένη, στην Αγγελική, στην άγνωστη δολοφονημένη προσφύγισσα του Έβρου και στις δύο της κόρες.

Έτσι, εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, ΚΑΛΟΥΜΕ τις φεμινιστικές και γυναικείες κινήσεις και οργανώσεις, τις αιρετές γυναίκες στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλιστικό κίνημα, τα τμήματα φεμινιστικής πολιτικής/γυναικών των πολιτικών κομμάτων, σε κοινή δράση για την καθιέρωση και στη χώρα μας της φεμινιστικής απεργίας, με σκοπό να μετατρέψουμε την 8 Μάρτη σε Παγκόσμια Ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και αγώνα. Στο πλαίσιό της να επιδιώξουμε ώστε με πρόσκλησή μας όλες οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι επιχειρηματίες, οι αγρότισσες, οι φοιτήτριες, οι μαθήτριες, όλες τις γυναίκες να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους, να υποκινήσουμε την κοινωνία ώστε να κατανοήσει το πώς και γιατί τα θέματα φύλου συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και το πώς η έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και θέτει τον πολιτισμό σε υποχώρηση και κατά συνέπεια η δική της ευθύνη είναι τεράστια.

Η συνάντησή μας θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 14.00 – 17.00 στo Polis Art Café, Πεσματζόγλου 5, Αθήνα

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! στη μισθολογική διάκριση και στα εμπόδια ανέλιξης μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες – αρκετά! με την περιφρόνηση και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των γυναικών, τις απολύσεις εγκύων και την αύξηση της επισφάλειας, του θηλυκού χαρακτήρα της ανεργίας και της φτώχειας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την ανάληψη από τις γυναίκες του συνόλου των ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, των καθηκόντων φροντίδας και ανατροφής.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την απουσία μας από τα κέντρα των πολιτικών, οικονομικών, συνδικαλιστικών κ.λπ. αποφάσεων.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τις διακρίσεις με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τις απίστευτες μορφές έμφυλης βίας που βρίσκονται σε κυκλοφορία. ΟΧΙ άλλη Ελένη ή Αγγελική.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας
Γιάννα Αθανασάτου, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αθηνών-Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου
Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου
Εύη Αποστολάκη, Αντιπεριφερειάρχισσα Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής
Ζωή Αρβανιτίδου, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Μάλτας
Γιούλα Αργυρούδη, Περιφ. Συμβουλος Βορ.Αιγαίου
Χρυσή Βιτσιλάκη, Καθηγήτρια, Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ζωή Βροντίση, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ).
Αναστασία Γιάμαλη, Δημοσιογράφος

Μαρία Γκασούκα, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τερψιχόρη Γκιόκα, Πρόεδρος ΔΣ Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Κοντόπουλου Αγίας Παρασκευής- Δημοτική Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
Νικολέττα Δανιά, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Εντεταλμένη για θέματα Ισότητας
Αγγελική Δουβή, Δημοτική Σύμβουλος Ηλιούπολης, μέλος Επιτροπής Ισότητας του Δήμου.

Λήδα Καζαντζάκη, IστορικόςTέχνης
Γιάννα Καναβού, Α΄αντιπρόεδρος Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών
Μαρία Κανελλοπούλου, Ηθοποιός

Ευγενία Κατούφα, Δημοσιογράφος, Δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου
Άννα Καραμάνου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ, Πρ. Πρόεδρος Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τίνα Καφατσάκη, Δήμαρχος Ζωγράφου
Άννα Κιουτσοκιόζογλου, Αντιπρόεδρος ΠΟΕ-ΔΟΥ
Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Μιρέλλα Λεγάκη, Οικονομολόγος-Πρόεδρος Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής
Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Περιφ. Συμβουλος Πελοποννήσου
Κατερίνα Μαλακού, Μέλος Δ.Σ Π.Ο.Σ.Ε ΙΚΑ και Επιτροπή Πιστοποίησης της ΑΔΕΔΥ
Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτρια
Ελένη Μαραγκουδάκη, Αναπλ. ΚαθηγήτριαΠανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σπυριδούλα Ντάνου, Επιχειρηματίας Ένδυσης
Μαρία Πετεινάκη, Αρχιτεκτόνισσα
Γεωργία Πετράκη, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Άννα Ρογδάκη, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Φωτεινή Σιάνου, πρ. Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών, Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)
Άννα Φιλίνη, Ζωγράφος-Αρχιτεκτόνισσα, τ. βουλεύτρια
Άννα Φουλίδη, Προϊσταμένη Τμήματος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ξανθίππη Φουλίδη, Μεταδιδακτορική ΕρευνήτριαΠανεπιστημίου Αιγαίου
ΤιμόκλειαΦραγκαναστάση, Προϊσταμένη Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου
Μαρία Φραγκή, Θεατρολόγος-Σκηνοθέτρια,ΕΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών
Άννα Χατζησοφιά, Συγγραφέας – Ηθοποιός
Μαρία Χιονίδου-Μοσκοφόγλου, Αναπλ. ΚαθηγήτριαΠανεπιστημίου Αιγαίου
Ελένη Ψωμιάδου, Πρόεδρος Σωματείου ΣΕΕΛΑΣ

Η πρώτη και η δεύτερη φωτογραφία είναι από τις ιστορικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, ενώ η τρίτη είναι επίσης από 8 Μάρτη στην Ελλάδα ενάντια στην επισφαλή απασχόληση.